Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 372 / Βιβλιοκριτική: Εννέα Δράκοι (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Η "Κάβα της Τύχης" είναι ένα μαγαζί σε μια σκληρή γειτονιά του Λος Aντζελες, το οποίο ο ντετέκτιβ Χάρι Μπος γνωρίζει καλά. Έχει πάντα στην τσέπη του ένα σπιρτόκουτο που πήρε κάποτε από κει. Το ρητό που γράφει πάνω, «Μακάριος αυτός που βρίσκει καταφύγιο στον εαυτό του», του έχει δώσει κουράγιο στις πιο δύσκολες στιγμές.
Όταν ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Τζον Λη, δολοφονείται, ο Χάρι νιώθει συγκλονισμένος. Και υπόσχεται στην οικογένειά του να βρει το δολοφόνο.
Έτσι, μπαίνει σε έναν κόσμο όχι μόνο άγνωστο αλλά και ερμητικά κλειστό. Με τη βοήθεια ενός ντετέκτιβ από τη Μονάδα Συμμοριών Ασιατών, ο Μπος προσπαθεί να βρει την άκρη στο λαβύρινθο της κινέζικης παροικίας και κυρίως να κατανοήσει τον πολιτισμικό κώδικα με βάση τον οποίο έζησε ο Λη. Και η έρευνά του τον οδηγεί στις Τριάδες, τις αδίστακτες κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις, που ακολουθούν πολλούς μετανάστες στην καινούρια τους ζωή στις ΗΠΑ.
Τότε ξαφνικά όλα γύρω του καταρρέουν: Του αρπάζουν ό,τι πολυτιμότερο έχει, το πρόσωπο που αγαπά περισσότερο στη ζωή. Ο Χάρι θα φτάσει ως το Χονγκ Κονγκ για να πάρει πίσω αυτό που έχασε. Στη γειτονιά των Εννέα Δράκων, καθώς στην πόλη καίνε οι φωτιές του Φεστιβάλ των Πεινασμένων Πνευμάτων, θα τα παίξει όλα για όλα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αγριότητα των αντιπάλων του και να βγει νικητής...

Ο Μάικλ Κόνελι αποφάσισε να γίνει συγγραφέας όταν διάβασε τα βιβλία του Ρέιμοντ Τσάντλερ, γι’ αυτό και σπούδασε δημοσιογραφία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ασχολούμενος κυρίως με το αστυνομικό ρεπορτάζ. Το 1986 προτάθηκε για το βραβείο Πούλιτζερ για ένα άρθρο που έγραψε μαζί με δύο συναδέλφους του σχετικά με τους επιζήσαντες ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Αυτή η επιτυχία είχε σαν αποτέλεσμα την πρόσληψή του από τους Λος Άντζελες Τάιμς. Τρία χρόνια αργότερα, άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, "Η Σκοτεινή Ηχώ", με ήρωα τον ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Λος Άντζελες Ιερώνυμο Μπος. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1992 και απέσπασε το βραβείο Έντγκαρ καλύτερου μυθιστορήματος από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Ακολούθησαν άλλα δεκαέξι μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε τριάντα μία γλώσσες και τον κατέταξαν ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί για το έργο του με τα βραβεία Μακάβιτι, Ντίλις, Νίρο Γουλφ, Όντι, Ρίντλεϊ, Το Γεράκι της Μάλτας (Ιαπωνία), .38 Caliber, Grand Prix (Γαλλία) και Μπανκαρέλα (Ιταλία), και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής. Ζει με την οικογένειά του στη Φλόριντα.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα βιβλίο γεμάτο ένταση και αγωνία, με πρωταγωνιστή τον ανυπότακτο ντετέκτιβ Χάρι Μπος. Έναν χαρακτήρα δυναμικό, με πάθη και αδυναμίες, που σε κάνουν να αναρωτηθείς πόσο τελικά ανθρώπινος μπορεί να γίνει ένας χάρτινος ήρωας. Ο Κόνελι "σκηνοθετεί" ένα σύγχρονο νουάρ, στα χνάρια του "δάσκαλου" Ρέιμοντ Τσάντλερ και μας παρουσιάζει έναν Χάρι Μπος περισσότερο ευάλωτο από κάθε άλλη φορά, δίνοντας βάθος στον χαρακτήρα του. Με λεπτομερείς περιγραφές της αστυνομικής έρευνας και της πολυπλοκότητάς της, η δέκατη πέμπτη περιπέτεια του Μπος ξετυλίγεται με μαεστρικό τρόπο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Διαβάζοντας την ιστορία γνωρίζουμε έναν καινούριο παράνομο κόσμο, αυτόν της κινέζικης μαφίας και των Τριάδων, των αδίστακτων εγκληματικών οργανώσεων που μπορεί να εδρεύουν στην Κίνα, έχουν ωστόσο απλώσει τα πλοκάμια τους και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ήρωας-πρωταγωνιστής δεν θα διστάσει να ταξιδέψει μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να ξεδιαλύνει το μυστήριο, αγνοώντας όμως ότι εκεί θα συμβούν πράγματα που θα τον σημαδέψουν για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Συμπερασματικά, ο αναγνώστης θα απολαύσει μια αστυνομική περιπέτεια από εκείνες που μας έχει συνηθίσει ο Κόνελι. Χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, χωρίς επιδείξεις και εξυπνάδες, με ακριβείς και αυστηρές περιγραφές. Ο συγγραφέας, επηρεασμένος από τον Τσάντλερ και τον ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, κατορθώνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να το συντηρήσει αμείωτο έως το απρόσμενο τέλος. Το μυθιστόρημά του είναι εφάμιλλο των έργων του πρώτου διδάξαντος και δεν υστερεί σε τίποτα, ούτε σε πλοκή ούτε σε χαρακτήρες.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: Nine Dragons
Συγγραφέας: Michael Connelly
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σειρά βιβλίου: Bell Best Seller (Νο 1028)
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 9789605070281
Ημερομηνία έκδοσης: 04/2012
Σελίδες: 420
Τιμή: €7,80
Εκδόσεις: Bell

🔎2433

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...