Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 353 / Βιβλιοκριτική: Το κρησφύγετο (Θρίλερ τρόμου)


Μετά το ατύχημα ο Χατς Χάρισον παρέμεινε νεκρός επί ογδόντα λεπτά πριν τον επαναφέρει στη ζωή ένας ιδιοφυής γιατρός. Τώρα, η αγάπη του για τη ζωή –που πριν την έβλεπε σαν δυσβάσταχτο βάρος– είναι δυνατότερη από ποτέ. Ώσπου μια σειρά από μυστηριώδη και ανεξήγητα γεγονότα τον φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρόμο.
Μια απειλητική παρουσία εισβάλλει στα όνειρα και στη σκέψη του και εικόνες φρικτών εγκλημάτων πλημμυρίζουν το μυαλό του. Ο Χατς αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως όταν επέστρεψε από την άλλη πλευρά δε γύρισε μόνος. Κάτι τον ακολούθησε. Μια μιαρή δύναμη που τώρα απειλεί να μετατρέψει τη ζωή του σε ένα μεταβατικό στάδιο προς έναν άλλο, πιο σκοτεινό κόσμο.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ο Dean Koontz αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κι αυτό όχι μόνο γιατί γράφει συνεχώς βιβλία που γίνονται τεράστιες επιτυχίες αλλά γιατί το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων αποδεικνύει πως πρόκειται για έναν συγγραφέα με τεράστιες δυνατότητες, ικανό να γράψει με εξίσου μεγάλη ευκολία σε όλα τα λογοτεχνικά είδη. Έχει έναν καταπληκτικό τρόπο να δημιουργεί χαρακτήρες που μένουν αξέχαστοι στους αναγνώστες και ιστορίες που μπορεί να «στοιχειώνουν» το μυαλό τους για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το “Κρυσφήγετο”.
Η ιστορία ξεκινάει πολύ δυνατά, με ένα τροχαίο ατύχημα που στοιχίζει ακριβά σε ένα ζευγάρι, τον Χατς Χάρισον και την σύζυγό του, Λίνζι. Καθώς γυρίζουν ένα χειμωνιάτικο βράδυ από την εξοχική τους κατοικία στο βουνό, ένα φορτηγό τους κλείνει τον δρόμο λόγω σφοδρής χιονόπτωσης και το αυτοκίνητό τους πέφτει σε μια χαράδρα, στο βάθος της οποίας κυλάει ένα ορμητικό ποτάμι. Ο Χατς τραυματίζεται σοβαρά, όμως το χειρότερο είναι ότι μένει για πολύ ώρα εγκλωβισμένος μέσα στα παγωμένα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να πάθει υποθερμία. Η Λίνζι καταφέρνει να τον γλιτώσει από πνιγμό, όμως μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία, ο Χατς φεύγει από τη ζωή.
Παρακολουθούμε με ένταση τον αγώνα δρόμου που γίνεται για να μεταφερθεί το ζευγάρι σε ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, καθώς και τις προσπάθειες των γιατρών να κρατήσουν στην ζωή την Λίνζι. Όμως, φαίνεται πως και για τον Χατς δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα, καθώς τον αναλαμβάνει ο δόκτωρ Τζόνας Νάιμπερν, ειδικός και επικεφαλής του Τμήματος Αναζωογονητικής Ιατρικής του Νοσοκομείου.
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που άνθρωποι ή ζώα έχουν επανέρθει στη ζωή αρκετή ώρα αφότου έχουν πεθάνει, με την βοήθεια εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Σε αυτά τα περιστατικά, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν ο ασθενής έχει παραμείνει νεκρός για αρκετή ώρα, να έχει υποστεί εγκεφαλικές βλάβες που δεν θα του επιτρέψουν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Στην περίπτωση του Χατς, οι συνθήκες δείχνουν ιδανικές για μια πλήρη επαναφορά σε φυσιολογική κατάσταση και πράγματι όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, όταν αυτός επανέρχεται στη ζωή. Οι εξετάσεις του δείχνουν απόλυτα φυσιολογικές και οι πρώτοι μήνες περνούν μέσα στην απόλυτη ευτυχία, καθώς το ζευγάρι επαναπροσδιορίζει τη ζωή του και παίρνει καινούριες αποφάσεις για το μέλλον του.
Όμως, τα πρώτα σύννεφα δεν αργούν να εμφανιστούν, με την μορφή παράξενων ονείρων και οραμάτων. Ο Χατς “βλέπει” με πολύ ζωντανό τρόπο δολοφονίες ανθρώπων και άλλες βίαιες πράξεις, που μοιάζει να τις κάνει ο ίδιος. Σταδιακά συνειδητοποιεί πως στην πραγματικότητα μπορεί να ζει αποσπασματικά την ζωή κάποιου άλλου και να βλέπει μέσα από τα μάτια εκείνου. Μόνο που εκείνος ο άλλος είναι ένα πολύ κακό πλάσμα και ο Χατς δεν γνωρίζει πως η “προβολή” λειτουργεί και ανάποδα. Όποτε αυτός βλέπει με τα μάτια εκείνου, ο άλλος βλέπει με τα μάτια τα δικά του το σπίτι και την οικογένειά του! Κι αυτό που βλέπει, θέλει να το καταστρέψει…
Φαντασία και τρόμος στις καλύτερες στιγμές τους, καθώς ο Koontz ξεδιπλώνει για ακόμη μια φορά τις αστείρευτες δυνατότητές του. Φυσικά το βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας μικρός ύμνος στη ζωή, με σεβασμό στο αναπόφευκτο που πρεσβεύει ο θάνατος. Είναι, παράλληλα, μια ωδή προς την αγάπη του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Δεν θα διαπράτταμε ύβρη αν σημειώναμε εδώ ότι με το «Κρυσφήγετο» μας θύμισε τον Ρέι Μπράντμπερι στο «Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα ‘δω». Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν εξίσου οι φίλοι της λογοτεχνίας τρόμου αλλά και ο κάθε ανυποψίαστος αναγνώστης που δεν έτυχε να πιάσει ποτέ στα χέρια του κάποιο έργο του συγγραφέα.
Το "Κρησφύγετο" έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1995 με πρωταγωνιστές τους Jeff Goldblum, Christine Lahti και Alicia Silverstone. Η ταινία, βέβαια, έχει αρκετές διαφορές με το βιβλίο...
Κριτική: ✮✮✮✮✮✮✮✮✰✰


Το εξώφυλλο της πρώτης ελληνικής έκδοσης

Τίτλος πρωτοτύπου: Hideaway
Συγγραφέας: Dean Koontz
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Άγγελος Αναστασιάδης
Σελίδες: 384
ISBN: 9789604503940
Ημερομηνία α' έκδοσης: Νοέμβριος 1992
Ημερομηνία β' έκδοσης: Μάρτιος 2016
Τιμή: €7,10
Εκδόσεις: Bell

🔎2320

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...