Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 7: Γοτθικές Ιστορίες από Βικτοριανές Συγγραφείς


Το παρελθόν που στοιχειώνει, που ξεπερνάει το θάνατο, βασανισμένες οπτασίες και ένοχα μυστικά, οι νεκροί που αφυπνίζουν τους ζωντανούς, ήρωες που πέφτουν θύματα του σκοτεινού εαυτού τους, η έλξη για το υπερφυσικό και το παράδοξο, η κατάρα της τέχνης, εμμονές και απαγορευμένες επιθυμίες∙ όλα μέρος είτε της φαντασίας, είτε της πραγματικότητας της συγγραφέως και γυναίκας της βικτοριανής εποχής…
Με ονειρική, απόκοσμη ατμόσφαιρα και υποβλητικό πνεύμα, άλλοτε με τη νοσηρότητα ενός υπόγειου τρόμου και άλλοτε με ξεχωριστή ευαισθησία για τις κρυφές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού, με διάχυτη μελαγχολία αλλά και με πινελιές φρίκης και εκκεντρικότητας, από διάσημες συγγραφείς όπως η Ήντιθ Ουόρτον, η Σάρλοτ Μπροντέ και η Ελίζαμπεθ Γκάσκελ και φημισμένες προσωπικότητες του 19ου αιώνα όπως η Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν και η Βέρνον Λη, δεκαοκτώ κλασικές ιστορίες μυστηρίου και υπερφυσικού που ξετυλίγουν τα γοητευτικά, μα και ζοφερά μονοπάτια του βικτοριανού κόσμου…

Ελίζαμπεθ Γκάσκελ - Η Ιστορία της Γριάς Παραμάνας
Αμήλια Έντουαρντς - Η Άμαξα Φάντασμα
Ρόντα Μπρόουτον - Ο Άνδρας με τη Μύτη
Μαίρη Ελίζαμπεθ Μπράντον - Ο Ίσκιος στη Γωνία
Μαίρη Τσόμλεϋ - Απελευθέρωση
Βέρνον Λη - Φωνή Διαβολική
Ρόζα Μαλχόλλαντ - Ο Στοιχειωμένος Οργανίστας του Χέρλυ Μπέρλυ
Ήντιθ Νέσμπιτ - Εκ Νεκρών
Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν - Η Κουνιστή Πολυθρόνα
Λέτις Γκαλμπρέιθ - Το Φάντασμα του Προπονητή
Σάρλοτ Ρίντελ - Η Προειδοποίηση του Χέρτφορντ Ο' Ντόννελ
Λουίζα Μπόλντουιν - Η Περίπτωση του Σερ Νάιτζελ Όττερμπερν
Μάργκαρετ Όλιφαντ - Το Παράθυρο της Βιβλιοθήκης
Μαίρη Λουίζα Μόλσγουορθ - Ο Άνδρας με το Βήχα
Γερτρούδη Άδερτον - Ο Τόπος της Δρασκελιάς
Ήντιθ Ουόρτον - Το Κουδούνι της Καμαριέρας της Κυρίας
Μαίρη Ελίζαμπεθ Ουίλκινς Φρήμαν - Λουέλλα Μίλλερ
Σάρλοτ Μπροντέ - Ο Ναπολέων κι η Οπτασία


Σελίδες Νοσταλγίας / Παναγιώτης Πλαφουτζής:
Ένα πολύ όμορφο και προσεγμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Ars Nocturna. Τα κείμενα συνοδεύονται από μια αναλυτική και χρήσιμη για τον αναγνώστη εισαγωγή της Μαρίας Γιακανίκη αλλά και από μια σειρά πινάκων γνωστών ζωγράφων. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι της μετάφρασης και απόδοσης στα ελληνικά, κάτι που οφείλεται σε πέντε διαφορετικούς μεταφραστές.
Όσον αφορά τα δεκαοκτώ διηγήματα της εξαιρετικής αυτής συλλογής, θα αναφέρουμε πως πρόκειται για εξαιρετικές ιστορίες που περιλαμβάνουν όλα τα κλασσικά στοιχεία του είδους: φαντάσματα, πλάσματα που τρέφονται από την φαντασία των πρωταγωνιστών, νεκροί που διψούν για εκδίκηση, δαιμονικές και κολασμένες παρουσίες, παράλληλες πραγματικότητες μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται οι ήρωες, καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής... Μη συνηθισμένος ο αναγνώστης να διαβάζει τέτοιες ιστορίες γραμμένες από γυναικείες πένες, θα γοητευθεί σίγουρα από το συναίσθημα και την ευαισθησία τους. Τα διηγήματα αυτά θα μπορούσαν να διαβαστούν και στο επίπεδο μιας μελέτης πάνω στο είδος, καθώς προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τους τρόπους προσέγγισης του μεταφυσικού στοιχείου από το... ασθενές φύλο.
Αν θελήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα διηγήματα, θα αναφερθούμε στα: "Ο Ίσκιος στη Γωνία", της Μαίρης Ελίζαμπεθ Μπράντον, "Η Κουνιστή Πολυθρόνα" της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν, "Η Περίπτωση του Σερ Νάιτζελ Όττερμπερν", της Λουίζα Μπόλντουιν, "Το Παράθυρο της Βιβλιοθήκης", της Μάργκαρετ Όλιφαντ, "Ο Τόπος της Δρασκελιάς", της Γερτρούδης Άδερτον.
Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και όχι μόνο στους φίλους του είδους...

Εκδόσεις: ARS NOCTURNA
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων: 480
Διαστάσεις: 21x14
Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης, Μαρία Γιακανίκη, Ράνια Ιωάννου, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Ευαγγελία Κουλιζάκη
Επιμέλεια: Μαρία Γιακανίκη
Τιμή: €15,93

👬2262

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...