Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνικά Comic Books 237: Ποιος σκότωσε τον Λούκυ Λουκ (2016)


Ο Λούκυ Λουκ είναι για μένα κάτι παραπάνω από εκπληκτικός ήρωας των κόμικς και τέκνο ενός ιδιοφυούς δημιουργού. Υπήρξε ο κολλητός των παιδικών μου χρόνων κι έγινε ο σύντροφος όλης μου της ζωής. Η δημιουργία αυτού του άλμπουμ ήταν για μένα καθαρή ευτυχία. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω τη Φρανσίν ντε Μπεβέ και τις εκδόσεις Lucky Comics, που μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω μια ανεπανάληπτη περιπέτεια.
-Ματιέ Μπονόμ

Δημιουργός: Mathieu Bonhomme
Μετάφραση: Πέννυ Μηλιώνη
Σελίδες: 64
Hμερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016
Εκδόσεις: Γράμματα
Τιμή: 10,00€

Σελίδες Νοσταλγίας: Όνειρο ζωής για τον συγγραφέα και σχεδιαστή Ματιέ Μπονόμ (Παρίσι, 1973) αποτελούσε η δημιουργία του εν λόγω κόμικ, το οποίο και κυκλοφόρησε από τη Lucky comics το 2016 και, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, η κυκλοφορία του και στην ελληνική γλώσσα αποτέλεσε γεγονός.
Ο βραβευμένος καλλιτέχνης –άκρατος θαυμαστής του εμβληματικού ήρωα- στήνει μία ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα περιβάλλον που διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τα γνώριμα πρότυπα του Λούκυ Λουκ. Εδώ ο αναγνώστης δε θα εισπράξει το ευφάνταστο, πνευματώδες και σε σημεία χειμαρρώδες χιούμορ των κλασικών περιπετειών. Το “Ποιος σκότωσε τον Λούκυ Λουκ” κυριαρχείται από μια σκοτεινή, απαισιόδοξη ατμόσφαιρα, καθώς και έναν έκδηλο, ενήλικο πεσιμισμό, κάτι που διαφαίνεται και στο απόλυτα ταιριαστό (υπέροχο) εξώφυλλο.
Η Frogtown -καθώς και η πλειοψηφία των κατοίκων της- είναι εμφανώς επηρεασμένη από τα spaghetti western, ενώ οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον κεντρικό ήρωα (π.χ. Οικογένεια Μπόουν), διακρίνονται για τη βιαιότητα και την απωθητικά σκληρή τους στάση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον συμπρωταγωνιστή Doc Wednesday, ο οποίος παραπέμπει σαφώς στον Doc Holliday, του θρυλικού "Ok Corral", προφανώς ως φόρος τιμής.
Το σενάριο είναι στρωτά δομημένο, διαθέτει μία ενδιαφέρουσα ειρωνική διάθεση (ο Λούκυ Λουκ να μη καταφέρνει να βρει τρόπο να καπνίσει, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας), ενώ το παλιάς κοπής χειροποίητο σχέδιο, είναι αξιολογότατο. Η ελληνική έκδοση είναι αισθητικά άρτια: σκληρόδετο εξώφυλλο, άριστη μετάφραση, εξαιρετικής ποιότητας χαρτί και, παρότι ίσως ξενίσει κάποιους κλασικούς φίλους του μοναχικού καου-μπόυ, λόγω της παντελούς απουσίας χιούμορ, προτείνεται για όλους όσους θελήσουν να απολαύσουν και να έχουν στη συλλογή τους ένα σύγχρονο, καλό κόμικ του είδους.
Χρήστος Νάστος



👬2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...