Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 34: Ζούγκλες στη γειτονιά


Συγγραφέας: Γιώργος Κοσκινάς
Σελίδες: 72
Ημερομηνία έκδοσης: 06/2016
Τιμή: €6,50
Εκδόσεις: Ρενιέρη/Comicon Shop

Ο γνωστός πλέον στο χώρο συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Κοσκινάς, παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της σειράς μικρών βιβλίων του, “Στιγμές που χάθηκαν στα καρέ” (το πρώτο είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα) και συνολικά το πέμπτο του έντυπο επίτευγμα με σημείο αναφοράς τα κόμικς.
Εδώ, σειρά έχουν ήρωες που οριοθέτησαν –κυρίως– τη δράση τους στις κάθε λογής χάρτινες ζούγκλες! Ταρζάν (φυσικά!), Ακίμ, Ντρεκ, ο εμβληματικός Φάντομ και σφήνα σε αυτούς και ο θρυλικός Τεξ Ουίλερ στο περιοδικό Ροκ! Το μικρό αυτό βιβλιαράκι των 72 σελίδων, δεν φιλοδοξεί να προσφέρει γνώσεις στους αναγνώστες του, γύρω από τη μακρά ή βραχύβια πορεία των εν λόγω ηρώων στην ελληνική αγορά. Σκοπός του είναι να ξυπνήσει αναμνήσεις και να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστική χρονομηχανή με σταθερή τροχιά στα παιδικά μας, ξέγνοιαστα καλοκαίρια.
Και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει! Ιδίως αυτοί οι οποίοι απέχουν ελάχιστα σήμερα από τη συμπλήρωση 5 δεκαετιών ζωής (μπρος και πίσω!), θα το απολαύσουν βιωματικά. Οι υπόλοιποι (κι εγώ ανάμεσα στους υπόλοιπους ως μικρότερος, χα-χα!) θα πλάσουν εικόνες, θα δουν όμορφα εξώφυλλα, θα το διαβάσουν ευχάριστα. Δίχως πληροφοριακά στοιχεία, μα με μοναδικά όπλα στη συγγραφική του φαρέτρα, την αναμφισβήτητη ικανότητα στο γραπτό λόγο, ο Γιώργος Κοσκινάς αναπλάθει ένα γοητευτικό, αναμνησιολογικό κολλάζ, με ήρωες που κάποιοι αγαπήσαμε, κάποιοι προσπεράσαμε, μα όλοι σίγουρα γνωρίζουμε το εκδοτικό πέρασμα τους από τη χώρα μας, τη δεκαετία του ’70.
Σε όσους άρεσε το πρώτο βιβλιαράκι της σειράς, θα χαρούν εξίσου και αυτό. Μία παρατήρηση έχω μόνο: εν έτη 2016 δε νοείται να απουσιάζει έστω και μία υποτυπώδης επεξεργασία εικόνων (βλ. σελ. 2! Καθώς και κάποιες εσωτερικές), έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο και πιο ελκυστικό στο μάτι. Διαβάζεται ιδανικά στη παραλία μεταξύ πρώτης και δεύτερης βουτιάς!

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...