Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τα περιοδικά και οι ήρωες που αξίζουν μια δεύτερη χάρτινη ζωή...


Εντυπωσιακό γεγονός στα εγχώρια εκδοτικά δρώμενα αποτελεί πλέον η επιστροφή πασίγνωστων χάρτινων ηρώων που μεσουράνησαν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (’60-’90) μέσω δεκάδων περιοδικών που συνωστίζονταν σε εκατοντάδες περίπτερα και χιλιάδες παιδικά δωμάτια! Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και με την έκρηξη της τεχνολογίας, οι εικονογραφημένοι τίτλοι ακολούθησαν αναπόφευκτα μια φθίνουσα πορεία. Τα χρόνια κύλησαν και το 2012 τα κυριακάτικα φύλλα γνωστών εφημερίδων πρόσθεσαν στις προσφορές τους πολυτελείς εκδόσεις κλασικών τίτλων κόμικς (Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, βιβλιοθήκη Disney) συναντώντας άμεσα, θερμότατη αγοραστική ανταπόκριση. Η αρχή είχε γίνει.
Τη σκυτάλη πήρε η "C&C Publications" του εκδότη Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Κάπως έτσι, ο θρυλικός Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Μικρός Ήρως και πρόσφατα ο συναρπαστικός Μίστερ Νο κυκλοφορούν ξανά σε καλαίσθητα τεύχη και σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Τα περιοδικά της Disney (Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Μεγάλο Μίκυ), επανήλθαν ανανεωμένα μέσω του οίκου «Καθημερινές Εκδόσεις» μετά από μια σύντομη διακοπή ενός έτους. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική πρέπει να θεωρείται και η επιστροφή του ιστορικού αναγνώσματος Μικρός Κάου-μπόυ σε περιορισμένα και προσεγμένα, συλλεκτικά αντίτυπα. Το εμβληματικό περιοδικό “Μάσκα” ξαναγεννήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή και μετρά ήδη 6 χορταστικά τεύχη! Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι προσθέτουν κόμικ αναγνώσματα στη κυκλοφοριακή φαρέτρα τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και βιβλία τα οποία αναφέρονται στη μακρά ιστορία των αναγνωσμάτων αυτών. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη κυκλοφορία του εξαιρετικού “Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά” (C&C Publications), το οποίο αποτελεί απαραίτητο εγχειρίδιο για κάθε ιστορικό-ερευνητή του χώρου.
Οι παραπάνω ήρωες δεν είχαν πάψει να γοητεύουν, παρά την απουσία τους. Είχαν σιγήσει προσωρινά, μα δεν είχαν ξεχαστεί. Αντίθετα, παλιότερα τεύχη ιστορικών τίτλων μετατράπηκαν σε συλλεκτικά αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας. Η κρίση δημιούργησε σταδιακά την επιθυμία μερίδας του αναγνωστικού κοινού να στραφεί σε απλούστερες, πιο αγνές και με βιωματικό κριτήριο, μορφές ψυχαγωγίας. Και τα κόμικς ήταν εκεί. Η επανεμφάνισή τους μέσω προσεγμένων περιοδικών με άρωμα από τα παλιά και με προσιτή τιμή, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα σπίτια, μα ιδίως στις καρδιές αναγνωστών και συλλεκτών κάθε ηλικίας. Και αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Οι χάρτινοι ήρωες δείχνουν να κερδίζουν το στοίχημα, γοητεύοντας αρκετούς, μικρούς ηλικιακά αναγνώστες, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα τη διαχρονική αξία τους.
Τα πανέμορφα εξώφυλλα, και οι συναρπαστικές περιπέτειες που κρύβονται εντός τους, αποτελούν σίγουρα μία ελκυστική, όσο και εύκολα προσβάσιμη γέφυρα (ασφαλούς) διαφυγής από τη προβληματική πραγματικότητα, για αναγνώστες παντός μορφωτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα), μια πρώτης τάξεως συλλεκτική και δημιουργική ενασχόληση. Αυτά τα περιοδικά, αυτοί οι ήρωες άξιζαν μια δεύτερη χάρτινη ζωή. Και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε, ονειρευτήκαμε, ενθουσιαστήκαμε μαζί τους, βρήκαμε ξανά αρκετούς λόγους να τρέχουμε τα πρωινά στο περίπτερο της γειτονιάς μας. Με περισσή ανυπομονησία και χαμόγελο!...

Χρήστος Νάστος
Κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Πολιτιστικές Διαδρομές" #10, της εφημερίδας "Νέοι Αγώνες", τον Δεκέμβριο του 2015.
Το έντυπο επιμελείται ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Κάπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...