Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Οι τέσσερις πίνακες της Θρυλικής Τετράδας


Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Ραμπατζής, ένας εκ των δημιουργών του «Μικρού Κάου-Μπόυ», δημιούργησε τέσσερις εξαιρετικούς πίνακες με τους τέσσερις βασικούς ήρωες του περιοδικού. Του μυθικού Τζιμ Άνταμς και της παρέας του: Ντιάνα Μόρισον, Πεπίτο Γκονζάλες και Τσιπιρίπο. Οι πίνακες δημιουργήθηκαν το 2013 και το 2014 και εμπεριέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το περιοδικό να ξεχωρίζει.

Στις δεκαετίες του ‘50 και του '60 επικρατούσε στις εκδόσεις των περιοδικών η επιτυχημένη συνταγή των μικρών ηρώων. Τότε κυκλοφορούσαν περιοδικά όπως τα «Μικρός Ήρως», «Μικρός Μπουρλοτιέρης», «Μικρός Ζορρό», «Μικρός Ιππότης», «Μικρός Ταρζάν», «Μικρός Φαντομάς», «Μικρός Εξερευνητής» κ.ά. Όταν εμφανίστηκαν τα «Μικρός Σερίφης» και «Μικρός Κάου-μπόυ», ξεχώρισαν αμέσως με την ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τους. Ένας εκ των δύο κύριων συντελεστών των περιοδικών αυτών ήταν ο ζωγράφος Θέμος Ανδρεόπουλος (1917-1996), που συνέδεσε το όνομα του με όλα τα σημαντικά περιοδικά της εποχής («Ελληνόπουλο», «Διάπλαση των Παίδων» κλπ.), στα οποία δημοσίευσε πλήθος έργων του. Ο Ανδρεόπουλος πριν ασχοληθεί με τον «Μικρό Σερίφη» και τον «Μικρό Κάου-μπόυ», είχε εκδώσει το «Ταμ-Ταμ», το πρώτο αμιγώς ελληνικό περιοδικό με κόμικς. Γύρω του είχε συγκεντρώσει τότε μια ομάδα ταλαντούχων σεναριογράφων και σκιτσογράφων. Ένας από τους πιο ταλαντούχους -και δεξί του χέρι αργότερα- ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Ραμπατζής, ο οποίος είχε ξεκινήσει στο πλάι του σαν μαθητευόμενος σε ηλικία μόλις 16 ετών!


Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, ο κεντρικός ήρωας των περιοδικών «Μικρός Σερίφης» και «Μικρός Κάου-μπόυ» (καθώς και «Μικρός Αρχηγός», αργότερα), ήταν ο δεκαοκτάχρονος Έλληνας σερίφης Τζιμ Άνταμς ή Δημήτρης Αδαμόπουλος. Ο Τζιμ ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από την Σπάρτη, του Τζωρτζ Άνταμς, ο οποίος έγινε σερίφης σε μία μικρή πόλη του Τέξας, το Έλτζιν και σκοτώθηκε κάνοντας το καθήκον του και υπερασπιζόμενος το Νόμο. Την θέση του πήρε ο νεαρός γιος του, δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από τ' όνομά του. Δίπλα στον Τζιμ Άνταμς πρωταγωνιστούσαν η όμορφη δεκαεπτάχρονη αμαζόνα Ντιάνα Μόρισον, το συνομήλικό του κωμικό Μεξικανόπουλο Πεπίτο Γκονζάλες και ο δωδεκάχρονος γιος του αρχηγού της φυλής των Κομάντσι, το χαμογελαστό Ινδιανάκι Τσιπιρίπο.
Τις περιπέτειες έγραψαν έξι συνολικά συγγραφείς. Ο Πότης Στρατίκης (με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός), ήταν ο αποκλειστικός συγγραφέας του «Μικρού Σερίφη» αλλά και του «Μικρού Κάου-μπόυ», μέχρι ενός σημείου. Βασικός συγγραφέας του «Μικρού Κάου-μπόυ» ήταν ο Γιώργος Μαρμαρίδης, ενώ περιστασιακά έγραφαν κάποιες ιστορίες οι Μανώλης Αγριμανάκης, Κώστας Τσαούσης, Τάκης Φανάρας και Χρήστος Κυριάκος. Ο «Μικρός Κάου-μπόυ» εξέδωσε συνολικά 1218 τεύχη έως το 1989, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί άλλα τέσσερα συλλεκτικά τεύχη, αγγίζοντας τον αριθμό 1222.


Οι τέσσερις νέοι πίνακες έχουν εξαιρετικά όμορφα και έντονα χρώματα, ενώ στα θέματά τους περιλαμβάνουν και πολλά στοιχεία horror και fantasy. Κάτι που ήταν χαρακτηριστικό μιας από τις περιόδους του περιοδικού. Τα καινούρια αυτά έργα έρχονται να μας θυμίσουν και πάλι τις καταπληκτικές περιπέτειες που διαβάζαμε στα αγαπημένα μας έντυπα.


Χαρακτηριστικό δείγμα ο πίνακας με τον Πεπίτο Γκονζάλες. Πρόκειται για ένα όμορφο έργο με κυρίαρχα στοιχεία το γέλιο και τον τρόμο! Ο... θρυλικός Γκονζάλες, ως γνωστόν, έτρεμε τα φαντάσματα!
Ο κος Ραμπατζής, είχε υποσχεθεί στον εαυτό του -αλλά και σε όλους εμάς- να ολοκληρώσει την σειρά με τους πίνακες των ηρώων, όπως και έπραξε τελικά.


Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Ραμπατζής, φωτογραφίζεται με τον πίνακά του και με τον εγγονό του, τον μικρό Θεμιστοκλή


Οι τέσσερις πίνακες με τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές, έχουν ιδιαίτερη συλλεκτική αξία και πωλούνται σε ειδική τιμή. Δημοσιεύουμε και φωτογραφία του κου Ραμπατζή μαζί με τον πίνακα, για να μπορείτε να υπολογίσετε τι μέγεθος έχει αυτός. Όποιος φίλος συλλέκτης θέλει να ενημερωθεί περαιτέρω, δεν έχει παρά να μας στείλει ένα e-mail για να τον φέρουμε σε επαφή με τον δημιουργό.
Αναμένουμε και ελπίζουμε, ο κος Ραμπατζής να συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα και στο μέλλον με παρόμοια έργα!
Καλή συνέχεια κύριε Κώστα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...