Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι Χάρτινοι Ήρωες επέστρεψαν...


Κάποιος είχε πει πως η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, τόσο νοσταλγούν, αναπολούν και αποζητούν τις όμορφες εκείνες στιγμές που έζησαν ως παιδιά και χαράχτηκαν στη μνήμη τους. Οι αναμνήσεις από το παρελθόν επηρεάζουν, σύμφωνα με έρευνες, τις αποφάσεις και τις μελλοντικές επιλογές μας.
Ένα σημαντικό κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων έχει να κάνει με το παιχνίδι, κι ένα δεύτερο με τις χαλαρωτικές στιγμές ανάγνωσης αγαπημένων παιδικών εντύπων –βιβλίων και περιοδικών. Οι ήρωες αυτών των τελευταίων έμεναν χαραγμένοι στη μνήμη μας, είτε επρόκειτο για ήρωες-πρωταγωνιστές, είτε για δευτερεύοντες χαρακτήρες. Σήμερα, μπορεί να θυμόμαστε εξίσου έντονα τον πλοίαρχο Νέμο, τον λοχαγό Μαρκ, την δημοσιογράφο Λόις Λέιν και τον σερίφη Τζιμ Άνταμς. Τότε, δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό επιρροής αυτών των χαρακτήρων στην προσωπικότητά μας, τώρα μόνο τον υποψιαζόμαστε.
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εκδόσεις βιβλίων, δοκιμίων, ημερολογίων και λευκωμάτων σχετικών με έντυπα που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, όπως ο Μικρός Ήρως, ο Μπλεκ, ο Μικρός Κάου-μπόυ, ο Ζαγκόρ, ο Κόναν, ο Αστερίξ, ο Σπάιντερ-Μαν κ.α. Σπουδαίο ρόλο στην καταγραφή και την σταδιακή αναγνώριση του ρόλου αυτών των εντύπων, έπαιξε η δημιουργία κοινοτήτων, συλλόγων και πληθώρας ιστοσελίδων με αυτό το σκοπό. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το GreekComics, το Club Φίλων Μικρός Σερίφης, το Mycomics.gr, το Comicdom, το Comics Trades κ.α.
Αν και η «χρυσή εποχή» των παιδικών περιοδικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο ακόμη και σήμερα μπορεί να εντοπίσει κανείς τους αγαπημένους ήρωες των παιδικών του χρόνων, αναρτημένους σε κάποιο περίπτερο ή σε κάποια ιστοσελίδα. Αν δεν το ξέρετε, κυκλοφορούν και πάλι τα περιοδικά Μπλεκ, Μικρός Ήρως, Μικρός Κάου-μπόυ, Μίστερ Νο, Μικρός Σερίφης… Φυσικά, τα έντυπα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να ξανατυπωθούν στα μεγάλα τιράζ του μακρινού παρελθόντος, όμως είναι παρήγορο που παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι που προσπαθούν να μας θυμίσουν εκείνες τις εποχές.
Οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων έβαλαν τη σφραγίδα τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Πρόβαλαν ηθικές αξίες και αρχές σχεδόν άγνωστες στη σημερινή απάνθρωπη κοινωνία μας και, αν επιστρέψουν, μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν. Στα θετικά καταγράφεται και η επαφή νέων παιδιών με τα έντυπα αυτά, που αποδεικνύει πως η νέα γενιά είναι πάντα έτοιμη να αναγνωρίσει την ποιότητα ενός εντύπου, αρκεί να της δοθεί η επιλογή και το δικαίωμα να το κάνει…

Πλαφουτζής Παναγιώτης
Κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Πολιτιστικές Διαδρομές" #10, της εφημερίδας "Νέοι Αγώνες", τον Δεκέμβριο του 2015.
Το έντυπο επιμελείται ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Κάπος.

1 σχόλιο:

  1. Μόνο καλό, όπως το λες. Κόντρα στις τόσες καινούριες αηδίες με τις οποίες βομβαρδίζουν τα παιδικά μυαλουδάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...