Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Αξέχαστες Ιστορίες 58: "Ο.Κ."


Σήμερα, παρουσιάζεται μια ακόμα περιπέτεια της Θρυλικής Τετράδας. Ο σχολιασμός της ιστορίας γίνεται από δύο αρθρογράφους, οι οποίοι παρουσιάζουν ο καθένας από την δική του σκοπιά, την εν λόγω περιπέτεια.
Σε αυτή την ενότητα, θέλουμε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι. Γι' αυτό, στο τέλος κάθε "Αξέχαστης Ιστορίας", αναφέρεται ο τίτλος της επόμενης, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο όσοι θέλουν να διαβάζουν την ιστορία και να μας στέλνουν τα κείμενα και τα σχόλιά τους... Εξαιρούνται κάποιες παρουσιάσεις με τυχόν έκτακτο χαρακτήρα.
Σήμερα, επιλέξαμε να θυμηθούμε την ιστορία με τον πρωτότυπο τίτλο "Ο.Κ.". Η περιπέτεια αυτή γράφτηκε το χειμώνα του 1972, από τον Γιώργο Μαρμαρίδη και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 358 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ". Έπειτα, αναδημοσιεύθηκε άλλες τρεις φορές, στα τεύχη 244, 568 και 804 του περιοδικού "Μικρός Αρχηγός". Η εικονογράφηση της ιστορίας έγινε από τους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή.


Σχολιασμός 1: tzortzadams
Mία από τις καλύτερες “μικρές” ιστορίες που έγραψε ο μέγιστος Γιώργος Μαρμαρίδης για τη Θρυλική Τετράδα. Υποδειγματικά καλογραμμένη western νουβέλα, εξαιρετική σε πλοκή, άφθονη δράση, κάποιες αξέχαστες σκηνές και απροσδόκητο φινάλε!
Υπόθεση: O Bανς Γουέμπερ, ιδιοκτήτης του πλούσιου ραντς "O.K." στα περίχωρα του Φρήμοντ, λαμβάνει ένα τηλεγράφημα που τον πληροφορεί πως ο ισοβίτης κατάδικος Φιλ Πάτερσον δραπέτευσε μαζί με έναν συγκρατούμενό του, αναζητώντας εκδίκηση. Κι αυτό γιατί πριν 20 χρόνια περίπου, ο Γουέμπερ, ως σερίφης της πόλης, τον είχε συλλάβει μετά από μία πολύ σκληρή μάχη με πολλούς νεκρούς. Ο ράντσερ προσπαθεί να απομακρύνει από τη πόλη του Φρήμοντ την πανέμορφη κόρη του, φοβούμενος την εκδίκηση του δραπέτη πιστολέρο. Η σύγκρουση, όμως, είναι αναπόφευκτη. Οι δύο άντρες μονομαχούν μπροστά στα μάτια της έντρομης κοπέλας και τότε κάνει την εμφάνιση της η τετράδα των υπερασπιστών του νόμου. Η ιστορία, όμως, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στο Τζιμ Άνταμς και τη παρέα του. Τα φαινόμενα ίσως και να απατούν! Εν τω μεταξύ, ο Πεπίτο Γκονζάλες με τις ασταμάτητες γκάφες του προσφέρει ρεσιτάλ γέλιου!
Δυνατό σενάριο, κάποιες αξέχαστες σκηνές, περιγραφικό και με νεύρο στυλ αφήγησης, δημιουργούν μία συναρπαστική περιπέτεια, από τη πένα του κορυφαίου –όπως έχω πει πολλάκις - συγγραφέα του είδους.
Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα στο τεύχος 568 του Μικρού Αρχηγού.
Κριτική: 4/5.


Σχολιασμός 2: adamsjim
Μια περιπέτεια από εκείνες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το Φαρ-Ουέστ. Που μιλάει για την αγριότητα και την ομορφιά του. Για τα συναισθήματα αγάπης και μίσους που ένιωθαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Για τη μάχη του καλού και του κακού. Για την δικαιοσύνη, την απληστία, το θάρρος και το καθήκον...
Υπόθεση: Ένας άκρως επικίνδυνος κακοποιός δραπετεύει από τις φυλακές του Σαν Κρίστομπαλ και ο Βανς Γουέμπερ, ιδιοκτήτης του ραντς «Ο.Κ.», έχει κάθε λόγο ν’ ανησυχεί γι’ αυτό. Ήταν σερίφης στο Κόντυ, όταν πριν από πολλά χρόνια συνέλαβε τον Φιλ Πάτερσον και ο κακοποιός όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή μιλούσε συνεχώς για την εκδίκηση που θα έπαιρνε. Ο Γουέμπερ δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τον εαυτό του, όσο για την μονάκριβη κόρη του και γι’ αυτό αποφασίζει να την απομακρύνει από την περιοχή στέλνοντάς την με το τραίνο στην θεία της. Δυστυχώς γι’ αυτόν, όμως, ο Πάτερσον τους συναντάει στον δρόμο…
Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα στο τεύχος 568 του Μικρού Αρχηγού.
Κριτική: 5/5.

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία": Ο αδελφός του Πεπίτο.
Αναζητήστε την στα τεύχη 446, 883 και 1329 του περιοδικού "Μικρός Σερίφης", διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...