Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 40: Η Πεντάμορφη και το Τέρας / Beauty and the Beast (1991)


Μια φορά κι έναν καιρό… μια άκακη ηλικιωμένη γυναίκα θα ζητήσει καταφύγιο από τον πρίγκιπα ενός κάστρου και θα του προσφέρει ένα τριαντάφυλλο ως αντάλλαγμα. Ο πρίγκιπας όντας εγωιστής, κακομαθημένος και ρηχός, μόλις βλέπει την άσχημη εμφάνισή της, αρνείται να την φιλοξενήσει. Τότε η γιαγιά μετατρέπεται σε μια όμορφη μάγισσα, η οποία μεταμορφώνει τον πρίγκιπα σε τέρας. Η μόνη περίπτωση που υπάρχει για να λυθούν τα μάγια και να επαναφέρει τον εαυτό του στην αρχική του εικόνα, είναι μόνο αν εκείνος καταφέρει να αγαπήσει και να αγαπηθεί αληθινά. Αρκετό καιρό μετά, σε ένα μικρό χωριό συναντάμε μια όμορφη και καλοσυνάτη κοπέλα την Belle, η οποία ζει μαζί με τον εφευρέτη πατέρα της και πολιορκείται συχνά πυκνά από τον περιζήτητο γόη του χωριού Gaston για τον οποίο δεν τρέφει καθόλου τρυφερά αισθήματα. Όταν ο πατέρα της πιάνεται αιχμάλωτος από το τέρας, εκείνη θα ανταλλάξει την θέση της με την δική του. Στην αρχή το τέρας φυσικά και της μοιάζει αποκρουστικό, καθώς επίσης της συμπεριφέρεται και απαίσια. Στην πορεία όμως τα συναισθήματά της ως προς αυτόν θα αλλάξουν και δημιουργείται η ελπίδα ότι επιτέλους η κατάρα θα σπάσει...
Το κλασικό αριστούργημα της Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» υπήρξε η μοναδική ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Oscar Καλύτερης Ταινίας, έλαβε έξι υποψηφιότητες και κέρδισε και δύο Oscar Καλύτερου Τραγουδιού και Καλύτερης Μουσικής. Η Πεντάμορφη και το Τέρας, είναι ένα μοναδικό μείγμα μαγευτικής μουσικής, εκπληκτικών κινουμένων σχεδίων και αγαπημένων χαρακτήρων, που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους και θα θυμίσει σε όλους ότι η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μέσα μας!



Το "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" είναι μια αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων, του 1991, σε παραγωγή Walt Disney Animation Studios και σε κυκλοφορία Walt Disney Pictures. Είναι η 30η ταινία της εταιρείας και η τρίτη στην περίοδο της Αναγέννησής της. Το έργο βασίστηκε στο γαλλικό παραμύθι, με τον ίδιο τίτλο, της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση που αναπτύσσουν το Τέρας, ένας πρίγκιπας μεταμορφωμένος με μάγια και η Μπελ, μία όμορφη κοπέλα που φυλακίζεται στο κάστρο του πρώτου. Το Τέρας, για να ξαναγίνει ο πρίγκιπας που ήταν, θα πρέπει να κάνει κάποια να τον αγαπήσει, αλλιώς θα παραμείνει τέρας για πάντα. Τους ρόλους αυτούς τους επωμίστηκαν ο Ρόμπι Μπένσον και η Πέιτζ Ο'Χάρα. Μεταξύ άλλων, έδωσαν τη φωνή τους, σε διάφορους χαρακτήρες της ταινίας και οι Ρίτσαρντ Γουάιτ, Τζέρι Όρμπατς, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς, καθώς επίσης και η Άντζελα Λάνσμπερι.



Η πρώτη απόπειρα του Ουώλτ Ντίσνεϋ, μεταξύ των δεκαετιών 1930 και 1950, να γυρίσει ταινία βασισμένη στο γαλλικό παραμύθι απέτυχε. Μετά, όμως, την επιτυχία της ταινίας "Η μικρή γοργόνα", η εταιρεία αποφάσισε, τελικά, να τη γυρίσει, σε μία έκδοση όχι μιούζικαλ, βάσει τον Ρίτσαρντ Πάρντουμ. Από την άλλη, ο διευθυντής της Disney Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, διαφώνησε ώστε η ταινία να έχει μιούζικαλ χαρακτήρα, όπως είχε και η προηγούμενη ταινία της εταιρείας. Τη σκηνοθεσία την ανέλαβαν οι Γκάρι Τρούσντεϊλ και Κερκ Γουάις και το σενάριο η Λίντα Γούλβερτον. Τη μουσική της ταινίας την ανέλαβε ο Άλαν Μένκεν, ενώ ο στιχουργός ήταν ο Χάουαρντ Άσμαν. Με τον τελευταίο να πεθαίνει από επιπλοκές της ασθένειας του AIDS, οχτώ μήνες πριν κυκλοφορήσει η ταινία, η οποία τελικώς αφιερώνεται στη μνήμη του.



Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου 1991, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης ως μη ολοκληρωμένη. Κατόπιν, στο El Capitan Theatre, έγινε η κινηματογραφική της πρεμιέρα ως ολοκληρωμένη πλέον, στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η ταινία, ακολούθως, έγινε επιτυχημένη στο box-office, με καθαρά έσοδα 425 εκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως. Επίσης, οι κριτικές που έλαβε ήταν θετικότατες. Ενώ της πιστώνεται και ότι είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αν και δεν το έλαβε το συγκεκριμένο Όσκαρ, κέρδισε άλλα δύο: το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, για το τραγούδι Beauty and the Beast. Από την άλλη, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Μιούζικαλ ή Κωμωδίας. Το 2002, η ταινία εισήχθη στο National Film Registry, από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ούσα "πολιτισμικά, ιστορικά, ή αισθητικά σημαντική" ταινία.



Το 1994, η ταινία έγινε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, που μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας έφερε και δύο κυκλοφορίες της εταιρείας απευθείας σε βίντεο: το Η Πεντάμορφη και το Τέρας 2: Τα μαγεμένα Χριστούγεννα (1997) και το Η Πεντάμορφη και το Τέρας: Ο μαγικός κόσμος της Μπελ (1998). Αργότερα βγήκε και μία spin-off σειρά, το "Sing Me a Story with Belle". Σε μία IMAX, κυκλοφορία της ταινίας το 2002, συμπεριλήφθηκε μία κομμένη μουσική σκηνή πέντε λεπτών (Human Again). Μετά την επιτυχημένη 3-D έκδοση του "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών", κυκλοφόρησε στην ίδια έκδοση και η ταινία, το 2012.



10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για την "Πεντάμορφη και το Τέρας"!
Η υπέροχη ταινία του Disney και μεταφορά του κλασικού παραμυθιού, η "Πεντάμορφη και το Τέρας" σίγουρα έχει συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Νομίζετε όμως πως ξέρετε τα πάντα για την ταινία; Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές λεπτομέρειες που θα σας εκπλήξουν!...

1. Αρχικά η ταινία, χρειάστηκε περισσότερα από 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί!
Μάλιστα ήταν από τα πρώτα παραμύθια που η Disney ήθελε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Οι συγγραφείς όμως της ταινίας δεν μπορούσαν να συντονιστούν ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
2. Το κλασικό ασπρόμαυρο φιλμ του Jean Cocteau, η Πεντάμορφη και το Τέρας (1946), αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Disney.
3. Όταν το 1987, οι καλλιτέχνες της Disney άρχισαν να δουλεύουν για δύο χρόνια πάνω στην ταινία, στο τέλος ο επικεφαλής των studio, τους είπε να διαγράψουν την μέχρι τότε εργασία τους και να ξεκινήσουν από το μηδέν.
4. Στη συνέχεια "επιστρατεύθηκε" η σεναριογράφος Linda Woolverton, η οποία αποφάσισε να κάνει την Belle, πρωτότυπη ηρωίδα. Δεν είναι πριγκίπισσα, της αρέσουν τα βιβλία, είναι ανεξάρτητη και δεν θέλει καθόλου να παντρευτεί τον πιο περιζήτητο εργένη, ο οποίος την κυνηγάει μετά μανίας!
5. Για να γίνουν πιο πειστικοί οι ήχοι του τέρατος, στο οποίο δάνεισε τη φωνή του ο Robby Benson, χρησιμοποιήθηκαν βρυχηθμοί από λιοντάρια και πάνθηρες.
6. Αρκετά χρόνια πριν από το Toy Story, η Disney συνεργάστηκε με την Pixar στην ταινία αυτή για τη σκηνή όπου χορεύει το Τέρας με την Πεντάμορφη.
7. Η "Πεντάμορφη και το Τέρας" είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Όσκαρ...
8. Φυσικά, κέρδισε δύο, αυτό της καλύτερης μουσικής και του καλύτερου τραγουδιού.
9. Το 1991 η ταινία ήταν τρίτη σε εισπράξεις μετά τον "Εξολοθρευτή 2" και το "Ρομπέν των Δασών, ο πρίγκιπας των Κλεφτών."
10. Στην κινέζικη εκδοχή της ταινίας, στο τέρας δανείζει τη φωνή του ο... Jackie Chan!


Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
https://el.wikipedia.org/
http://www.cosmo.gr
http://www.filmboy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...