Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 38: Ο Κυνηγός / Predator (1987)


Σύντομα, το κυνήγι θα αρχίσει…

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ θα αντιμετωπίσει τον ίδιο το θάνατο σε µια τρομακτική περιπέτεια όπου ο κυνηγός γίνεται κυνηγημένος… Βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής µια ομάδα επίλεκτων κομάντος κινδυνεύει από ένα μυστηριώδες πλάσμα που βλέπει την θερμική ενέργεια του σώματος και αντιλαμβάνεται την ένταση του φόβου! Είναι ο Κυνηγός, που σκοτώνει από ευχαρίστηση και δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. Όλοι θα βρεθούν απέναντι στον αιμοσταγή Κυνηγό και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους… να παραμείνουν ζωντανοί!

Διάρκεια: 107’
Κατηγορία: Δράση, Περιπέτεια, Επιστημονική Φαντασία
Σκηνοθεσία: John McTiernan
Σενάριο: Jim Thomas, John Thomas
Μουσική: Alan Silvestri
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Kevin Peter Hall, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura, Sonny Landham, Richard Chaves, Shane Black, R. G. Armstrong



Ο Ταγματάρχης Ντατς και η στρατιωτική του ομάδα ειδικών δυνάμεων καλούνται σε αποστολή διάσωσης αιχμαλώτων σε κάποια ζούγκλα της Γουατεμάλας, στη Βαλ Βέρντε, έχοντας σύμμαχο τον παλαιό βετεράνο φίλο του και μέλος πλέον της C.I.A., Ντίλον. Εκείνος καλείται να τους οδηγήσει στο σημείο όπου βρίσκονται οι αιχμάλωτοι, σε ένα κέντρο ανταρτών. Η ομάδα αποτελείται συνολικά από 7 άτομα, όλοι τους ιδιαίτερα ικανοί και βετεράνοι στρατιώτες. Ο εξοπλισμός που φέρουν είναι ιδιαίτερα βαρύς αλλά κυρίως είναι οπλισμένοι με εμπειρία και θάρρος.


Η ομάδα μεταφέρεται με ελικόπτερα στη ζούγκλα και κατέρχεται από αυτά χρησιμοποιώντας σχοινιά, μιας και δεν είναι δυνατόν να βρεθούν σημεία προσγείωσης μέσα στην πυκνή ζούγκλα. Καθώς προχωρούν κατευθυνόμενοι προς το κέντρο των ανταρτών, εντοπίζουν σκοτωμένους Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν προηγηθεί, με στόχο να εξολοθρεύσουν τους επαναστάτες. Καθώς προσεγγίζουν τον οικισμό των ανταρτών οργανώνουν την επίθεσή τους με εκρηκτικά και χειροβομβίδες, αφού πρώτα εξολοθρεύουν τους φρουρούς γύρω από την περίμετρο του οικισμού. Ακολουθεί ένα μπαράζ εκρήξεων και καταιγίδα σφαιρών και φωτιάς, μέχρι την εξόντωση και του τελευταίου αντάρτη. Οι λιγοστοί αιχμάλωτοι, όμως, είναι όλοι νεκροί. Κάτι περίεργο συμβαίνει και ο Ντατς αντιλαμβάνεται πως ο Ντιλον τους έστησε παιχνίδι, αφού δεν τους φανέρωσε τον πραγματικό στόχο της αποστολής, ο οποίος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δράση των ανταρτών και η εξόντωσή τους.


Στο μεταξύ, εντοπίζουν μια ντόπια κοπέλα, την Άννα, την οποία αιχμαλωτίζουν και αποφασίζουν να την πάρουν μαζί τους. Επιλέγουν το δρόμο της επιστροφής που θα τους οδηγήσει στο σημείο περισυλλογής τους από τα ελικόπτερα. Όμως, ο ανιχνευτής της ομάδας αντιλαμβάνεται την ύπαρξη κάποιου εχθρού, ο οποίος τους παρακολουθεί μέσα από τα δένδρα και προκαλεί την αναστάτωση μεταξύ των ανδρών. Ο κίνδυνος αυτός επιβεβαιώνεται λίγο αργότερα, όταν ο ασυρματιστής Χόκινς σκοτώνεται από τον άγνωστο εχθρό, κατά την προσπάθειά του να αποτρέψει την απόδραση της Άννα.


Οι άνδρες προσπαθούν να προσδιορίσουν με ποιον έχουν να κάνουν αλλά ο λοχίας Μπλέιν σκοτώνεται από ένα ακόμη χτύπημα. Ο λοχίας Μακ, καταφθάνοντας στο σημείο όπου κείτεται ο Μπλέιν, αντιλαμβάνεται τον εχθρό κι αρχίζει να πυροβολεί εναντίον του. Οι υπόλοιποι ακούγοντας τον, κάνουν το ίδιο. Όλη η ομάδα μαζί πυροβολεί με ότι όπλο διαθέτει, ρίχνοντας πυρά, κόβοντας δέντρα και ισοπεδώνοντας οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους σε απόσταση αρκετών μέτρων. Το μόνο αποτέλεσμα από αυτήν τους την προσπάθεια, είναι μια μικρή ποσότητα ενός παράξενου πράσινου υγρού που εντοπίζει η Άννα πάνω σε κάποια φύλλα δέντρου. Αν αυτό είναι το «αίμα» του εχθρού τους, τότε μάλλον δεν πρόκειται για κάποιο πλάσμα του δικού μας πλανήτη…


Η σύντομη ανάκρισή της Άννας, που φαίνεται να γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα του εχθρού, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ενώ και ο λοχίας Μακ αδυνατεί να εξηγήσει τι ήταν ακριβώς αυτό που είδε. Οι εναπομείναντες, όμως, καταλαβαίνουν πως ότι κι αν είναι αυτό που κρύβεται στη ζούγκλα, τους κυνηγά και θα πρέπει να προφυλαχθούν όσο καλύτερα μπορούν.


Στήνουν φωτοβολίδες κι άλλες αυτοσχέδιες παγίδες, καλύπτοντας όλη την περίμετρό τους ώστε ο εχθρός να γίνει αντιληπτός αν πλησιάσει. Το βράδυ, όμως, εκείνος εισέρχεται αθόρυβα και τους αποσπά το νεκρό σώμα του Μπλέιν. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να περιμένουν τον Κυνηγό τους, να πέσει στις παγίδες που έχουν στήσει το άλλο πρωί. Κι αυτό ακριβώς γίνεται.
Μόνο που οι ανθρώπινες αυτές παγίδες είναι πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμες από τον Κυνηγό και σύντομα οι στρατιώτες βρίσκονται και πάλι σε δυσμενή θέση.


Μέσα στην τρέλα της απώλειας του φίλου του, Μπλέιν, ο Μακ αρχίζει να κυνηγά τον Κυνηγό, ακολουθούμενος και από τον Ντίλον που προσπαθεί να τον βοηθήσει. Οι υπόλοιποι σπεύδουν προς το σημείο συνάντησης με το ελικόπτερο μεταφέροντας τον τραυματισμένο Πόντσο, που χτυπήθηκε από παγίδα που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει.
Η τύχη και των δύο, όμως, είναι ο θάνατος μιας και ο Κυνηγός τους παρακολουθεί εύκολα μέσα από τους αισθητήρες θερμότητας υπέρυθρης ακτινοβολίας που διαθέτει και τους εξοντώνει βίαια. Έχει έρθει η ώρα πλέον να κυνηγηθούν και οι εναπομείναντες τέσσερις.


Ο Μπίλυ αποφασίζει να θυσιαστεί, ώστε οι υπόλοιποι να κερδίσουν χρόνο. Δεν αρκεί όμως η θυσία του αυτή. Ο εξωγήινος Κυνηγός σκοτώνει τον τραυματισμένο Πόντσο, ενώ ο Ντατς και η Άννα χωρίζονται με σκοπό ο Κυνηγός να ακολουθήσει μόνο τον πρώτο. Μετά από ανελέητο κυνηγητό στη ζούγκλα, ο Ντατς καταλήγει στην ακτή ενός καταρράκτη όπου η λάσπη καλύπτει το σώμα του κι εμποδίζει τον εξωγήινο από το να τον εντοπίσει. Κατανοώντας πλέον πως αυτός είναι ο τρόπος ώστε να παραμείνει μη ανιχνεύσιμος, οργανώνει την τελική μάχη προετοιμάζοντας και πάλι παγίδες και καλώντας τον αντίπαλό του στο τέλος στην αναπόφευκτη σύγκρουση.



Ο Κυνηγός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και το κυνήγι αρχίζει και πάλι. Ο Ντατς καταφέρνει να εξουδετερώσει την ασπίδα που δημιουργεί το καμουφλάζ του εξωγήινου αλλά τραυματίζεται και η πτώση του σε ένα ποτάμι καταστρέφει και το δικό του φυσικό καμουφλάζ. Ο εξωγήινος αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει με ίσους όρους σώμα με σώμα, αποκαλύπτοντας το τερατόμορφο πρόσωπό του.




Η μάχη είναι άνιση και ο Ντατς φαίνεται πως δεν θα κρατήσει και πολύ, μέχρι που σέρνεται τραυματισμένος ανάμεσα από κάποιο κοντό χάσμα κι ενεργοποιεί με το πόδι του μια παγίδα ρίχνοντας ένα μεγάλο κορμό πάνω ακριβώς στον Κυνηγό. Λίγο πριν πεθάνει ο Κυνηγός θέτει σε λειτουργία ένα μηχανισμό αυτοκαταστροφής, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τον Ντατς που καταφέρνει να απομακρυνθεί την τελευταία στιγμή. Ακολουθεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη η οποία αργότερα γίνεται αντιληπτή σε πολύ μεγάλη απόσταση, ακόμη και από το ελικόπτερο διάσωσης που πλησιάζει για να περισυλλέξει τον μοναδικό επιζώντα, Ταγματάρχη Ντατς…




Ο Τζον Μακ Τίρναν βρίσκεται στην πιο δημιουργική του περίοδο και μας δίνει μια από τις καλύτερες και πιο δυναμικές περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας όχι μόνο της δεκαετίας του ΄80 αλλά όλων των εποχών.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ο “Κυνηγός” παραμένει εντυπωσιακό φιλμ. Δημιούργησε ένα επιτυχημένο franchise και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην καθιέρωση του Σβαρτζενέγκερ ως τεράστιου action hero στη δεκαετία του '80, μαζί φυσικά με το ρόλο του στον Εξολοθρευτή και τον Κόναν.
Οι εισπράξεις της ταινίας ξεπέρασαν τα $100.000.000 και αυτό άνοιξε τον δρόμο για το sequel…

Δείτε και το trailer:



Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
https://el.wikipedia.org


2 σχόλια:

  1. Μπορεί να μην μας προξενεί πια τον τρόμο, όπως όταν την είδαμε για πρώτη φορά τότε, όμως θα συγκαταλέγεται πάντα στις κορυφαίες ταινίες Ε.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...