Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 44: Blankets (2007)


Blankets
Εικονογραφημένο μυθιστόρημα
από τον Κρέγκ Τόμσον

Το best seller comic "Blankets" σε ελληνική έκδοση

Ένα αριστουργηματικό κόμικς-άλμπουμ, ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα-έργο ζωής για τον έρωτα, τη θρησκεία, την αμφισβήτηση και τη χειραφέτηση.
Ο εικοσιοκτάχρονος Αμερικανός δημιουργός Craig Thompson αυτοβιογραφείται και αφηγείται με άφθονο λυρισμό και συγκίνηση τα παιδικά του χρόνια και την πιο κρίσιμη περίοδο της εφηβείας του, μέσα από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα Blankets.
Το Blankets, μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζει τη σταδιακή μεταστροφή του πρωταγωνιστή από την άρνηση των απολαύσεων και της χαράς της ζωής των παιδικών χρόνων στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για τις μικρές και σύντομες όμορφες στιγμές ξενοιασιάς.
Κάθε σχέδιο του ογκώδους αυτού έργου (600 σελίδες) είναι πλημμυρισμένο από μια γλυκιά νοσταλγία της εποχής της νεανικής αθωότητας…
Για το Blankets, που πρωτοκυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Top Shelf στις ΗΠΑ το 2003, ο Thompson κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία και το περιοδικό Time ανέδειξε το βιβλίο του ως το καλύτερο κόμικς της χρονιάς!
Τα παιδικά χρόνια του Craig σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον με γονείς αυστηρούς και θρησκόληπτους, χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του και τον συνοδεύουν σε κάθε βήμα του.
Μέχρι που στη ζωή του εισβάλλει η Raina, ο πρώτος και μεγάλος έρωτάς του. Εκεί ο Craig έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη ζωή και όχι με την εικονική, τη θρησκευτική της περιγραφή, αναγκάζεται να ζήσει και να εγκαταλείψει την ευκολία της άρνησης. Η απόσταση από το σπίτι του, ο έρωτας με μια γυναίκα, τα αδέρφια της Raina, υιοθετημένα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η απομάκρυνση από την «ασφάλεια» της Εκκλησίας, το σεξ, η ανάληψη ευθυνών, έρχονται σαν καταιγίδα και αναστατώνουν την ταραγμένη εφηβική ζωή του. Η κουβέρτα (Blanket) που πλέκει και του χαρίζει η Raina γίνεται η νέα σανίδα σωτηρίας του. Επιστρέφοντας στο σπίτι του είναι πια ένας άλλος άνθρωπος που αποφασίζει να αρχίσει να ζει παίρνοντας πρώτα από όλα την απόφαση να ασχοληθεί με το σχέδιο και την Τέχνη…

«…μια σπανιότητα: μια ιστορία πρώτου έρωτα τόσο καλά χαραγμένη στη μνήμη και ειλικρινής που σου υπενθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι... οδυνηρά όμορφο»
- TIME

«…συγκινητικό, τρυφερό, όμορφα σχεδιασμένο, οδυνηρά ειλικρινές και, ίσως, το πιο σημαντικό graphic novel από το jimmy corrigan και μετά»
- Neil Gaiman (Coraline, American Gods, Sandman)
- Το βιβλίο έλαβε τρία βραβεία Harvey το 2004 (για Best Artist, Best Graphic Album of Original Work και Best Cartoonist) καθώς και δύο βραβεία Eisner για Best Graphic Album και Best Writer/Artist.

Στοιχεία ελληνικής έκδοσης
Mετάφραση: Μπέλλα Σπυροπούλου
Επιμέλεια-εισαγωγή: Γιάννης Κουκουλάς
Στοιχεία έκδοσης: Χαρτόδετο, σχήμα 16Χ24 cm
Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2007
Σελίδες: 600
Τιμή: 25,00 €
Εκδόσεις: ΚΨΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...