Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 30 / Βιβλιοκριτική: Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών (Μυθιστόρημα)


«…θα φτάσω μέχρι τέλους, θα φτάσω. Όποιο και αν είναι αυτό το τέλος. Θα σας διηγηθώ το τέλος, νιώθω ότι ήμουν εκεί, στις ζοφερές εσχατιές της ανθρώπινης ψυχής, μα και στις φωτεινές χαραμάδες που λέγονται αχτίδες ζωής».

Ο «Αγαπημένος ήρωας των παιδιών» αποτυπώνει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με αλληγορική μαεστρία καθώς ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας του προσφέρει απλόχερα πολλαπλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις στον αναγνώστη. Με αφορμή έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο πίνακα του Μίκυ και τις ταυτόχρονες εξαφανίσεις μικρών παιδιών, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει έντεχνα υπό τον μανδύα της αστυνομικής πλοκής και του ψυχογραφικού θρίλερ, τις περιπέτειες των ηρώων του αλλά και τις περιπέτειες μιας Ελλάδας που διαχρονικά πληγώνει και πληγώνεται, αναζητώντας διακαώς το λυτρωτικό φως.
Ένα μυθιστόρημα "φόρος τιμής" στους Ήρωες, τόσο στους χάρτινους των κόμικς που ξαναζωντανεύουν μέσα από τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, όσο και στους πραγματικούς που αγωνίζονται καθημερινά για να διατηρήσουν ακέραιη την υπόστασή τους μέσα σε μια εποχή παρακμής και αντιηρωισμού. Ένα μυθιστόρημα-καθρέφτης της παραμορφωμένης πραγματικότητας αλλά και της εναγώνιας προσπάθειας για την αναζήτηση της χαμένης μας παιδικότητας, της αμόλυντης φαντασίας και του ηρωικού εαυτού μας.
Ψυχογραφικό θρίλερ; Αστυνομική περιπέτεια; Ποιητική αλληγορία; Κοινωνικο-πολιτική καταγγελία; Σκοτεινή παράσταση; Ονειρικό ταξίδι αυτογνωσίας; Ηρωικό παραμύθι; Όπως και να χαρακτηρίσει κανείς τον «Αγαπημένο ήρωα των παιδιών» ένα μόνο είναι σίγουρο:
Το μυθιστόρημα αυτό θα σας καθηλώσει!

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα αλληγορικό παραμύθι, βαθύτατα ανθρώπινο. Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό, ωστόσο τόσο ζωντανό που έχεις την αίσθηση ότι το ζεις. Ένα βιβλίο που δεν υπόκειται σε κανόνες, δεν αναφέρεται σε ωραίους, ρομαντικούς, αγαπημένους ήρωες, μα αντίθετα, είναι σκληρό, οδυνηρό σε πολλά σημεία του και χρειάζεται να έχεις κότσια για να μπορέσεις να φτάσεις στο τέλος του και να λυτρωθείς, μαζί με τον πρωταγωνιστή του!
Ο χειμαρρώδης λόγος του Γεωργάκη δεν σε αφήνει να ανασάνεις, καθώς περιγράφει την σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Καταστάσεις και γεγονότα που όλοι έχουμε κατά καιρούς ζήσει ή ακούσει να έχουν συμβεί σε κάποιον γνωστό μας. Πράγματα που δεν θα τα πιστεύαμε πριν δύο δεκαετίες ότι θα μπορούσαν να συμβούν και στην δική μας χώρα.
Το ότι ο συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει στο μυθιστόρημά του έναν αγαπημένο χάρτινο ήρωα για να οδηγήσει τον πρωταγωνιστή του -και μαζί τον αναγνώστη- σε παράξενα, φανταστικά μονοπάτια, έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία του ίδιου. Μεγαλώνοντας και αυτός έχοντας ως πρότυπο κάποιους χάρτινους ήρωες όπως τον Τζιμ Άνταμς και τον Γιώργο Θαλάσση, χαρακτήρες που το ήθος και η συμπεριφορά τους τον βοήθησαν να χαράξει την δική του στάση ζωής, ένιωθε πως είχε κάποιο χρέος απέναντί τους. Το να τους συμπεριλάβει, λοιπόν, στο κείμενό του, ήταν το φυσικό επακόλουθο.
Οι περισσότεροι, όταν ήμασταν μικροί, αναζητούσαμε ένα ίνδαλμα ανάμεσα στα περιοδικά που διαβάζαμε, ένα πρότυπο που θέλαμε να του μοιάσουμε. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο χάρτινος παιδικός ήρωας μετατρέπεται σε τέρας που θέλει να "καταβροχθίσει" τον εσωτερικό μας κόσμο και να μας οδηγήσει στην παράνοια; Συμβαίνει στ' αλήθεια κάτι τέτοιο ή είναι γέννημα της φαντασίας μας; Ο πρωταγωνιστής Κώστας Κ. αδυνατεί από ένα σημείο και μετά να αντιληφθεί τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο.
Με καθηλωτικό και υποβλητικό τρόπο ο συγγραφέας μπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία, το παρελθόν με το παρόν. Και το τελικό ερώτημα είναι: πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του πρωταγωνιστή, τη δική μας ζωή, η σκληρή πραγματικότητα και πώς μπορεί κάποιος να αντισταθεί στον παραλογισμό της παρηκμασμένης εποχής στην οποία ζούμε;
Η απάντηση, στις σελίδες του βιβλίου...



Συγγραφέας: Βαγγέλης Γεωργάκης
Εκδόσεις: Oasis Publications
ISBN13: 9786188161603
Σελίδες: 432
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2014
Τιμή: 14,90€

👬310

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...