Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Πορτρέτα Υπερηρώων 1 - Άνθρωπος Αράχνη (Spider Man)

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ



Το 1962 έκανε την εμφάνιση του ένας νέος ήρωας ο οποίος θα ταυτιζόταν αμέσως με τους έφηβους της εποχής. Μέχρι τότε οι έφηβοι ήρωες είχαν δευτερεύοντες ρόλους στα κόμικς, μέχρις ότου οι Stan Lee και Steve Ditko εμπνευστήκαν έναν έφηβο, νέο ήρωα. Τον Άνθρωπο Αράχνη (Spider Man).
O Πήτερ Πάρκερ, εμφανίστηκε ως ένας έφηβος μαθητής και μάλιστα «σπασίκλας» που μένει στο Forest Hills του Queens στη Νέα Υόρκη με την θεία του, Μέη και τον άνδρα της Μπεν. Ήταν η κλασσική περίπτωση του βιβλιοφάγου μαθητή, απαρατήρητος ανάμεσα στους άλλους. Αυτά όμως επρόκειτο να αλλάξουν από τη στιγμή που δέχτηκε το τσίμπημα μιας ραδιενεργούς αράχνης κατά τη διάρκεια ενός πειράματος.


Η ραδιενέργεια που είχε μεταλλάξει τον γενετικό κώδικα της αράχνης εισχώρησε στο σώμα του Πήτερ, προκαλώντας αλλαγές σε όλους τους ιστούς του σώματος του. Ο μυικός του όγκος αυξήθηκε, κάνοντάς τον ικανό να σηκώνει βάρος 25 τόνων, με τις γροθιές του είναι ικανός να σκοτώσει άνθρωπο και με τα επίσης δυναμωμένα του πόδια μπορεί να εκτελεί τεράστια άλματα. Επίσης απέκτησε την ικανότητα, με τη βοήθεια μικροσκοπικών τριχιδίων στα δάχτυλά του, να κολλά και να αναρριχάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Γύρω από τους καρπούς του έχει μηχανισμούς, δικής του επινόησης, εκτόξευσης συνθετικού ιστού, αλλά μετά τα γεγονότα του Disassembled είναι ικανός να δημιουργήσει ιστό οργανικής προέλευσης ο οποίος αποτελείται από μετάξι.
Η υπερδύναμη που ίσως κάνει τον Σπάιντερ Μαν να ξεχωρίζει είναι η έκτη του αίσθηση, η αποκαλούμενη και «αραχνοαίσθηση». Αυτή είναι που τον προειδοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος προκαλώντας του «γαργάλημα» στο νωτιαίο μυελό.
Με αυτές του τις δυνάμεις ο Πήτερ προσπαθεί να εισχωρήσει στο χώρο του θεάματος αφού εύκολα θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας τα περίτεχνα κόλπα του. Εντούτοις όμως δεν ασχολείται καν με έναν κλέφτη που πέφτει πάνω του και τον αφήνει να φύγει. Μετά από λίγο καιρό ο θείος του, Μπεν, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του κλέφτη που άφησε να φύγει. Τι τραγικό παιχνίδι της μοίρας... Έτσι ο νεαρός Πήτερ μαθαίνει από πρώτο χέρι τι σήμαιναν τα λόγια του θείου του «μεγάλη δύναμη σημαίνει και μεγάλη ευθύνη» και αποφασίζει να γίνει διώκτης του εγκλήματος.


Ο Πήτερ μένει τώρα με τη θεία του, Μέη και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έτσι αρχίζει να δουλεύει ως φωτογράφος στην εφημερίδα Daily Bugle, όπου γνωρίζει την Betty Brand, πουλώντας φωτογραφίες στον εκδότη Τζόνα Τζέιμσον που γίνεται φανατικός διώκτης του Spider Man, παρά το γεγονός ότι έσωσε τον γιό του. Εκείνη την εποχή βρίσκεται στην Φλόριντα όπου συναντά τον Dr. Curt Connors, ο οποίος πειραματίζεται με ένα εμβόλιο που είχε σκοπό να επαναφέρει χαμένα ανθρώπινα άκρα με βάση γονίδια ερπετών. Το εμβόλιο μετέτρεψε τον καλό γιατρό στον Lizard, με τον οποίο ο Spiderman είχε μια τρομερή μάχη αλλά τελικά κατάφερε να επαναφέρει τον Curt.


Ο Πίτερ παίρνει υποτροφία για το πανεπιστήμιο του Empire State όπου συναντά τον Harry Osborn και την Gwen Stacy μαζί με τον Flash που είχε πάρει αθλητική υποτροφία και κάνουν παρέα έχοντας ως στέκι το Coffee Bean. Εκεί μονομαχεί με τον Green Gobbin ο οποίος είναι ο Norman Osborn, πατέρας του Harry.
Ο Πήτερ συναντά για πρώτη φορά τη Mary-Jane Watson σε τυφλό ραντεβού που έχει ετοιμάσει η θεία του, May. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Εν τω μεταξύ οι μάχες του Spider Man με τα εγκληματικά στοιχεία συνεχίζεται. Τότε παρατάει τη δεύτερη ζωή του, αφού η υγεία της θείας του, οι βαθμοί του και οι σχέσεις του έπαιρναν την κάτω βόλτα. Πετάει τη στολή του και αφοσιώνεται στο διάβασμα και στους φίλους του. Εν τω μεταξύ η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και αφού σώζει έναν πολίτη αποφασίζει να επανέλθει.


Παρά το γεγονός ότι έβγαινε με την Mary, ο Πήτερ κατέληξε με τη Gwen. Ο αστυνόμος πατέρας της, φανατικός υποστηρικτής του Spider Man, σκοτώθηκε από μια καμινάδα που τον πλάκωσε καθώς προσπαθούσε να σώσει ένα παιδί. Έχοντας χάσει έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, με τη Gwen να κατηγορεί τον ίδιο για τον θάνατο του πατέρα της και τον Harry να εθίζεται στα ναρκωτικά, ο Πίτερ αποφασίζει να περάσει όλη τη ζωή του με τη Gwen και δημιουργεί ένα φίλτρο που θα τον απαλλάξει από τις δυνάμεις του. Αντιθέτως, το παρασκεύασμα, του έδωσε 2 παραπάνω ζευγάρια χέρια! Την περίοδο αυτή ο Green Goblin απαγάγει την Gwen και τη ρίχνει στη γέφυρα του George Washington. O Spider Man αναρρωμένος από την επίδραση του φίλτρου κατάφερε να την πιάσει με τον ιστό του αλλά η απότομη παύση της πτώσης, της έσπασε το λαιμό. Εξοργισμένος ο Spider Man ξυλοκοπεί τον αντίπαλό του, ο οποίος τελικά πεθαίνει καρφωμένος στο όχημά του, το glider, το οποίο είχε πάθει ατύχημα νωρίτερα.


Ενώ οι μάχες του Spider Man συνεχίζονται, μετά την αποφοίτησή του δέχεται μια θέση βιοχημικού για να διδάξει και απολύεται από την εφημερίδα. Εκείνη την περίοδο ο Michael Morbius χτυπήθηκε από κεραυνό όταν έπαιρνε δείγμα από το ραδιενεργό αίμα του Πήτερ. Ήταν για λύπηση και ο Πήτερ τον βοηθούσε. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως θα έπρεπε. Όταν ο Connors πρωτοθεραπεύτηκε από τον Lizard, ένα ποσοστό ραδιενέργειας χτύπησε τον Πήτερ, το οποίο πολλαπλασιάστηκε μετά τον κεραυνό που χτύπησε τον Morbius. Επειδή όμως ο Connors «έπαιζε» με γονίδια ερπετών η ραδιενέργεια μεταμόρφωσε τον Spider Man σε Spider-Lizard. Ευτυχώς ο Connors τον επανέφερε γιατί ήταν ανεξέλεγκτος!
Ακολούθησαν πολλές μάχες με διαφορετικούς εχθρούς κάθε φορά, όπως ο Hobgoblin, o Mr. Hide, o Cobra. Ο Spider Man μαζί με άλλους ηπερήρωες και υπερκακοποιούς στάλθηκαν από τον Beyonder, ένα ον που μελετούσε την ανθρώπινη συμπεριφορά, στον Battleworld. Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο Spidey γύρισε στη γη με μια καινούρια μαύρη στολή που λειτουργούσε με το μυαλό, αλλά αργότερα, με τη βοήθεια του Mr. Fantastic, ανακάλυψε ότι επρόκειτο για εξωγήινο που ήθελε τον Πήτερ για ξενιστή. Κατάφερε όμως να ξεφορτωθεί τη στολή. Μετά από ακόμα περισσότερες μάχες η σχέση του με τη Mary-Jane έφτασε σε άλλο επίπεδο. Η ίδια ήξερε τα πάντα για τον Πήτερ και μοιράστηκαν τα δύσκολα της ζωής του. Ο Πήτερ της έκανε πρόταση γάμου, η Mary-Jane δέχτηκε και η τελετή του γάμου ήταν υπέροχη.


Ωστόσο η εξωγήινη στολή του Spidey ζητώντας εκδίκηση βρήκε για ξενιστή τον Edward Charles Brock. Αποκαλώντας τον εαυτό του Venom και ξέροντας ποιος είναι ο Spiderman ακολούθησε μια φοβερή εποχή μαχών μεταξύ τους. Τελικά ο Spiderman κερδίζει την τελική μάχη και ο Brock καταλήγει στη φυλακή. Αυτός τελικά καταφέρνει να το σκάσει με τη βοήθεια της εξωγήινης στολής του που απ' ότι φαίνεται ήταν και έγκυος! Ο Brock δραπέτευσε, όμως το νεογνό έμεινε στη φυλακή και βρήκε για ξενιστή τον συγκροτούμενό του, τον ψυχοπαθή δολοφόνο κατά συρροή, Cletus Cassidy. Ο Cassidy τώρα πια γνωστός ως Carnage συνέχισε το δολοφονικό του έργο σκοτώνοντας όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Χρειάστηκαν οι συνδυασμένες δυνάμεις του Spider Man και του Venom για να τον βάλουν φυλακή. Όμως δραπέτευσε, συμμάχησε με τους Shriek, Demogoblin, Doppelganger και μαζί σκότωσαν ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων προτού να τους σταματήσουν μια ομάδα ηπερηρώων συγκροτημένη από τον Spider Man και τον Venom.
Η ζωή του Πήτερ συνεχίζεται με την Μαίρη-Τζέην όπως συνεχίζεται και με τους κακοποιούς. Πολεμώντας να προστατεύσει τους κοινούς ανθρώπους αλλά και τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα είναι αναγκασμένος να βρίσκεται μεταξύ της σκιάς της μάσκας του και του φωτός της ανθρώπινης υπόστασής του…


Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...