Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Οι Δημιουργοί… και τα Έργα τους 1: Carlos Gimenez [1941-] Ισπανία


Ο Carlos Gimenez (γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1941) είναι ένας από τους καλύτερους δημιουργούς κόμικς της Ισπανίας, θαυμάσιος σχεδιαστής και εξαιρετικός σεναριογράφος. Έξοχος ρεαλιστικός σχεδιαστής των western και των συμπάντων της Ε.Φ. Εάν κάποιος μελετήσει ένα από τα πρώτα κόμικς που σχεδίασε, είναι σίγουρο ότι θα τον κατατάξει αμέσως στους πιο μεγάλους της Τέχνης που αγαπάμε. Το ντεμπούτο του στα κόμικς γίνεται το 1959 δουλεύοντας ως βοηθός του σχεδιαστή Manuel Lopez Blanco, ενώ θα υπογράψει και τα πρώτα του κόμικς, Curiosidades, και Drake&Drake (μια αστυνομική σειρά). Για τις εκδόσεις Maga σχεδίασε αρκετές πολεμικές ιστορίες στη σειρά Hombres Heroicos, ενώ για το πρακτορείο Jose Gallardo το Buck John. Σχεδίασε κάθε είδους ιστοριών ενώ συνεργάστηκε και με ένα άλλο μεγάλο καλλιτέχνη, τον Esteban Maroto στο El Principe de Rodas.



Τελικά μπήκε στο πρακτορείο εικονογραφημένων Selection’s Ilustradas, όπου σχεδίασε τα καλύτερά του κόμικς: Το western Gringo, και το εξαιρετικό Ε.Φ., Delta 99 (το οποίο δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα στα περιοδικά "Μικρός Κάου-μπόυ" και "Μικρός Αρχηγός"). Εργάστηκε με Γερμανούς εκδότες κάνοντας αρκετά κόμικς, από τα οποία μερικά δημοσιεύτηκαν και στην γενέτειρά του μέσα από το περιοδικό Trinca. Το 1969 με τον Victor Mora δημιουργούν το υπέροχο Dani Futuro, αρχικά για το Ισπανικό περιοδικό Gaceta Junior, και από το 1971 έως το 1976 για το Γαλλικό TinTin. Το 1972 σχεδιάζει (γράφοντας και το σενάριο) τη σειρά "Ulysses", βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου, μπλέκοντας στην πλοκή αρκετά μυθολογικά, ερωτικά και χιουμοριστικά στοιχεία, ενώ το 1975 δημιουργεί το απόλυτο Cult αριστούργημά του, Hom. Ένα υπέροχο κόμικς Ε.Φ., ελαφρά βασισμένο σε μια νουβέλα του Brian Aldiss, ασκώντας σκληρή κριτική στην νωχελική στάση που κράτησαν οι συμπατριώτες του κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.



Το 1976 ξεκινά το Paracuellos, που συνεχίστηκε με τα Barrio (1977) και Los Profesionales(1981), τα οποία αποτελούν την αυτοβιογραφική τριλογία του που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στο ορφανοτροφείο και καταλήγει στα πρακτορεία κόμικς στην Βαρκελώνη. Μια σειρά που του χάρισε διεθνή αναγνώριση όταν δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Gotlib, Fluide Glacial το 1979. Άλλα του κόμικς φέρουν τους τίτλους Koolau el leproso (βασισμένο σε διήγημα του Jack London), Erase una vez en el Futuro (βασισμένο σε διηγήματα του Stanislaw Lem), Historias de sexo y chapuza, Jonas (την τελευταία ιστορία αυτού του μικρού ήρωα αποφάσισε να την δημοσιεύει τακτικά μέσα από το site του), κλπ. Το 2000 έκανε το story board για την ταινία του Μεξικάνου σκηνοθέτη Guillermo del Toro (Cronos, Mimic, Blade 2), El espinazo del diablo.



http://www.carlosgimenez.com/
Στοιχεία βρήκαμε στο εξαιρετικό http://www.comicorange.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...