Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 400 / Βιβλιοκριτική: Πύρινη οργή (Μυθιστόρημα)


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

«Γλυκιά μου, είσαι μια σπίθα… ένας τεράστιος αναπτήρας Zippo.»
Πριν από έναν χρόνο, ο Άντι ήταν ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, υποδειγματικός φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο του Χάρισον. Τώρα είναι ένας κυνηγημένος άνθρωπος –και, το χειρότερο, μαζί του είναι κυνηγημένη και η κόρη του η Τσάρλι.
Η Τσάρλι είναι ένα χαριτωμένο κοριτσάκι με κοτσίδες, ευτυχισμένο και υγιέστατο, αλλά διαθέτει ένα τρομακτικό χάρισμα. Είναι ένα χάρισμα που δεν το θέλει –γιατί της δίνει δυνάμεις που δεν ελέγχει– και κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί προσεύχεται να μην το έχει όταν ξυπνήσει.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που θεωρούν αυτό το χάρισμα ιδιαίτερα χρήσιμο, και είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να τη βρουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο των δυνάμεών της –ή να την εξολοθρεύσουν…

Το "Firestarter" ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του Stephen King, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Dino de Laurentiis, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά!

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα συναρπαστικό θρίλερ αγωνίας, γεμάτο ένταση και περιπέτεια.
Η ιστορία ξεκινάει με έναν πατέρα και το μικρό του κοριτσάκι, που τρέχουν να ξεφύγουν από κάποιους κουστουμαρισμένους τύπους, σε μια από τις κεντρικές λεωφόρους της Νέας Υόρκης. Ουσιαστικά, το κυνηγητό αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ. Ο Άντι ΜακΓκί θα πρέπει να φροντίζει ώστε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Μόνο που εκείνοι διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα εντοπισμού, ενώ ο ίδιος δεν έχει ούτε καν λίγα χρήματα στην τσέπη για τις μετακινήσεις τους. Και έχει και την Τσάρλι. Το κοριτσάκι του που δεν θέλει να πέσει στα χέρια εκείνων… Γιατί ξέρει… Την Τσάρλι θέλουν και όχι τον ίδιο!
Σιγά-σιγά μαθαίνουμε για το παρελθόν του Άντι, για το παράξενο πείραμα στο οποίο έλαβε μέρος όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο. Για τις παράξενες ικανότητες που απόκτησε αμέσως μετά. Για τον δόκτορα Ουάνλες, τον οποίο γνώρισε τότε και έμελλε να του στοιχειώσει τη ζωή. Για την Βίκυ, την γυναίκα του, με την οποία γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια εκείνου του πειράματος και αργότερα παντρεύτηκαν, φέρνοντας στον κόσμο την Τσάρλι. Ένα παιδί με μια καταπληκτική, όσο και τρομακτική ικανότητα: να μπορεί να ανάβει φωτιές από απόσταση, μόνο με την δύναμη της σκέψης της!
Το “Εργαστήριο”, υπεύθυνο για το πείραμα που τους άλλαξε τη ζωή, δεν έπαψε ποτέ να τους παρακολουθεί και να περιμένει. Τώρα ξέρουν για την Τσάρλι –και μάλλον πάντα ήξεραν…
Γρήγορος ρυθμός, αμείωτο ενδιαφέρον, που όσο περνούν οι σελίδες γίνεται και μεγαλύτερο. Ο συγγραφέας παίζει εξαιρετικά με τους διαλόγους και σε καθηλώνει. Εδώ ο Κινγκ δημιουργεί ορισμένους αξέχαστους χαρακτήρες με μεγάλο βάθος, στον ψυχισμό των οποίων διεισδύει ο ίδιος για να μας αποκαλύψει κάποια από τα πιο απόκρυφα μυστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το “Κακό”, σε αυτό το βιβλίο δεν είναι ακριβώς κακό, ο αναγνώστης ταυτίζεται με την μικρή πρωταγωνίστρια και σαδιστικά αποζητά την τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται στην μυστηριώδη αυτή υπόθεση. Η εκδίκηση γίνεται επιθυμητή και αναμενόμενη, αν και ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι τελικά θα έρθει. Το βιβλίο σε κανένα του σημείο δεν κουράζει και οι εξακόσιες σελίδες του διαβάζονται απνευστί.
Δεν γνωρίζω γιατί ένα τέτοιο βιβλίο δεν είχε εκδοθεί ποτέ μέχρι τώρα στα ελληνικά, όμως η έκδοση του Κλειδάριθμου έρχεται για να αποζημιώσει όλους του φίλους του “Βασιλιά”. Πολύ καλή μετάφραση, ποιοτική έκδοση με πολύ όμορφο εξώφυλλο και χαμηλή τιμή. Απλά, απολαύστε το!
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Το Κοράκι, Skeleton Crew, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Ο Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του.

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Επιμέλεια: Δημοσθένης Κερασίδης
Σελίδες: 600
ISBN: 978-960-461-799-9
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017
Τιμή: 16,60€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



🔎2543

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...