Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 360 / Βιβλιοκριτική: Η τελευταία μαύρη γάτα (Αλληγορικό μυθιστόρημα)


Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Stephen West

Σε ένα μακρινό νησί, τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας –αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.
Ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Η αλήθεια είναι πως όταν άνοιξα για πρώτη φορά το βιβλίο, δεν ήξερα τι πρόκειται να διαβάσω. Δεν είχα ψάξει να βρω κριτικές γι' αυτό, δεν ήξερα καν τι υπόθεση είχε. Το ξεκίνησα, όμως, έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στον συγγραφέα. Το βιβλίο με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες. Φυσικά, δεν ήταν κανένα πολύπλοκο ανάγνωσμα. Είχε μια πολύ ζωντανή και ανάλαφρη γραφή που σου κέντριζε το ενδιαφέρον, παρόλο που σου έδινε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα μεγάλο, διασκεδαστικό παραμύθι με γάτες. Όμως, έκανα λάθος, γιατί δεν ήταν τελικά τόσο απλά τα πράγματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το βιβλίο δεν απευθύνεται σε πολύ μικρούς αναγνώστες, καθώς περιέχει αρκετές σκληρές σκηνές με δολοφονίες ζώων και σκληρές συμπεριφορές. Θα το διαβάσουν χωρίς πρόβλημα, ωστόσο, τα μεγαλύτερα παιδιά, που βρίσκονται κοντά στην εφηβεία.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς μας δίνει εδώ έναν μύθο που μένει χαραγμένος στο μυαλό. Ουσιαστικά είναι μια παραβολή, μια αλληγορία που περιγράφει την κάθοδο μιας κοινωνίας στα σκοτεινότερα βάθη του ρατσισμού και του δολοφονικού φανατισμού. Ρατσισμός για κάθε τι το διαφορετικό. Είναι μια αντανάκλαση, ένα θολό είδωλο στον καθρέφτη της σύγχρονης κοινωνίας, που δεν διστάζει να αποδεχθεί κάθε παράλογη ιδέα, κάθε παράλογη πράξη και αντίληψη, αρκεί να πειστεί πως όλα γίνονται για το κοινό καλό. Πολιτικοί προδότες, γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας, που ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες και την παραδοχή της ανικανότητάς τους. Η απληστία των εταιρικών οικονομικών συμφερόντων, των "υγειών" επιχειρηματιών που σε συνασπισμό με τους πολιτικούς, προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα δεινά που επιφέρουν στην κοινωνία, αρκεί τα καράβια που μεταφέρουν το "ύποπτο" εμπόρευμά τους, να καταφέρουν τελικά να το διοχετεύσουν στις αγορές του κόσμου...
Αν και όλα τα παραπάνω σατιρίζονται με θαυμαστό τρόπο, μήπως σας θυμίζουν κάτι; Μήπως έχουμε εδώ ένα προφητικό μυθιστόρημα, το οποίο δεν θα αργήσει να γίνει κλασσικό; Ίσως μια πιο σύγχρονη εκδοχή της "Φάρμας των ζώων"; Ο κάθε υποψιασμένος αναγνώστης θα βγάλει τα συμπεράσματά του.
Επιστρέφοντας στην πλοκή της ιστορίας, αναφέρουμε ότι είναι ένα κείμενο πολύ συναισθηματικά φορτισμένο, που περιέχει υπέροχους χαρακτήρες -καθώς και κάποιους με πραγματικά άθλια συμπεριφορά. Υπάρχουν δυνατές φιλίες, έρωτες και προδοσίες, ενώ σου δίνει την αίσθηση πως είναι γεμάτο αρώματα και μυρωδιές λουλουδιών, φαγητών, κυρίως -όμως- φρεσκοτηγανισμένων ψαριών! Περισσότερο απ' όλα, σίγουρα, το κείμενο είναι γεμάτο από την θετική αύρα του πρωταγωνιστή γάτου, που -κόντρα στην μαυρίλα της μισαλλοδοξίας- προβάλει την δίψα για ζωή και το ηθικό καθήκον της αντίστασης ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την καταστροφή.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα του "ποιητή" Τριβιζά, μια ιστορία ηρωισμού, που διαβάζεται με αγωνία και ενδιαφέρον ως την τελευταία της σελίδα.

Τα στοιχεία της έκδοσης που διαβάσαμε:

ISBN: 960-393-856-4
Εξώφυλλο: Ρικάρντο Ιζολαμπέλα
Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου
Σελιδοποίηση: Άσπα Κυριάκου
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2001
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα


Το εξώφυλλο και τα στοιχεία της νεότερης έκδοσης του βιβλίου:

ISBN: 978-960-501-730-9
Σελίδες: 408
Ημερομηνία έκδοσης: 20/02/2012
Αρχική τιμή: 14,33 €
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

🔎2349

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...