Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 48 / Βιβλιοκριτική: Η εξέγερση των ζώων (Μυθιστόρημα)


Η μεγαλύτερη και πιο βίαιη εξέγερση στην Ιστορία, ξεκίνησε!

Ο κορυφαίος σε πωλήσεις στον κόσμο συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον παρουσιάζει ένα επικό θρίλερ που δε θα μπορείτε να αφήσετε από τα χέρια σας –το απόλυτο καλοκαιρινό ανάγνωσμα!
Στο βιβλίο βασίζεται και η τηλεοπτική σειρά του CBS “Zoo”, η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία αυτή την εποχή στην Αμερική.
Επί πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν, σκότωσαν και εκμεταλλεύτηκαν τα ζώα του πλανήτη μας. Τώρα, έφτασε η ώρα της εξέγερσης…
Ο Πάτερσον, σε συνεργασία με τον Μάικλ Λέντγουιτζ, έχει δημιουργήσει μια καταιγιστική περιπέτεια, γεμάτη αγωνία και συνεχείς ανατροπές, ένα θρίλερ «από τα καλύτερα των καλύτερων» (TIME), θρίλερ που θα συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Γιατί, «όταν πρόκειται για την κατασκευή αγωνιώδους και βασανιστικής πλοκής, ο Τζέιμς Πάτερσον ξέρει να πατήσει το σωστό κουμπί» (New York Daily News).

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Κάτι περίεργο συμβαίνει εκεί έξω. Κάτι πολύ άσχημο. Και ο κόσμος μας αλλάζει…
Σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, σχεδόν ταυτόχρονα, αρχίζουν να σημειώνονται βίαιες επιθέσεις ζώων κατά ανθρώπων. Ένας νεαρός βιολόγος, ο Τζάκσον Οζ, παρακολουθεί στενά τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων και με τρόμο αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Όταν ο ίδιος γίνει μάρτυρας μιας συντονισμένης ενέδρας λιονταριών στην Αφρική, θα συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι κρίσιμο για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Με τη βοήθεια της οικολόγου Κλόι Τουζινιάν, ο Οζ προσπαθεί να προειδοποιήσει τους ηγέτες του πλανήτη πριν να είναι πολύ αργά. Οι επιθέσεις των ζώων γίνονται ολοένα πιο άγριες και οργανωμένες, και σύντομα δε θα έχει μείνει ασφαλές μέρος για να κρυφτούν οι άνθρωποι.

Ένα καταιγιστικό θρίλερ, τώρα και πολύκροτη σειρά στο CBS!
Ο James Patterson στηρίζει τα παιδιά της Τήλου.
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας του για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, ο James Patteron διαθέτει μέρος των εσόδων από την πώληση του παρόντος βιβλίου για τη δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης στο Α' διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Τήλου.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Μια πρωτότυπη ιστορία που φαίνεται αστεία και αρκετά “καλτ” στο ξεκίνημά της, όμως αποζημιώνει πραγματικά τον αναγνώστη που θα αποφασίσει να την διαβάσει.
Ο Τζάκσον Οζ είναι ένας νεαρός ερευνητής με πτυχίο στην εξελικτική βιολογία, που παρατηρεί μια επαναστατική αλλαγή σε πλανητικό επίπεδο, κάτι που κάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μοιάζει με κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο. Σύμφωνα με την θεωρία του, σε ολόκληρο τον κόσμο η συμπεριφορά των ζώων έχει αλλάξει. Και μάλιστα όχι προς το καλύτερο. Σε όλες τις ηπείρους, όλο και περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου εκδηλώνουν μια ξαφνική, υπερβολική επιθετικότητα απέναντι στους ανθρώπους. Πάμπολλα μεμονωμένα περιστατικά, ολότελα άσχετα μεταξύ τους, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Φύση βρίσκεται όντως σε πόλεμο με τον Άνθρωπο. Ο Οζ είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς κανένας ακαδημαϊκός, πολιτικός, συνάδελφός του ή απλός δημοσιογράφος, δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες του. Αντίθετα, έρχεται συχνά σε αμηχανία, όταν προσπαθεί να αναπτύξει την θεωρία του και συναντά μόνο την αδιαφορία και την χλεύη.
Αυτά πρόκειται να αλλάξουν όταν, σε ένα ταξίδι στην Αφρική, γίνεται ο ίδιος μάρτυρας της ασυνήθιστης συμπεριφοράς των άγριων ζώων και ιδίως των λιονταριών. Καταφέρνει να καταγράψει με την κάμερα την οργανωμένη επίθεση που δέχεται ο ίδιος και μια επιστημονική αποστολή, και επιστρέφοντας στην Αμερική παρουσιάζει το βίντεο, το οποίο σε πρώτη φάση γίνεται δεκτό με έκδηλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα. Όμως, καθώς οι πολιτικοί κωφεύουν, είναι φανερό πως ο Οζ έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του, για να πείσει τους πάντες ότι το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση!...
Υπερβολικό; Κάθε σενάριο, κάθε ιστορία που ξεφεύγει από τα τετριμμένα σε τέτοιο βαθμό, εύκολα μπορεί να κυλήσει σε δρόμους που κινούνται κοντά στη λεωφόρο της γελοιότητας. Εδώ, όμως, δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση, καθώς όσο τραβηγμένο και να φαίνεται το σενάριο, οι συγγραφείς καταφέρνουν να «πατήσουν» πάνω σε επιστημονικά δεδομένα –εντάξει, ίσως λίγο πιο εκλαϊκευμένα– και να πείσουν τον αναγνώστη πως ναι, ο κίνδυνος που περιγράφουν είναι υπαρκτός και βρίσκεται τριγύρω μας. Η ιστορία που χτίζουν, σταδιακά επιφορτίζεται με ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που –αν μη τι άλλο– δεν μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο. Οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν είναι αρκετά δυνατοί, ιδίως ο Τζάκσον Οζ που κινείται με ευχέρεια και έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις σκέψεις του στα κεφάλαια που η διήγηση περνάει σε πρώτο πρόσωπο. Δυναμισμός, χιούμορ, γνήσια αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αδύναμα στοιχεία του βιβλίου δύσκολα θα εντοπίσουν οι αναγνώστες που αρέσκονται σε περιπετειώδη αναγνώσματα, καθώς η δράση είναι συνεχής και η ροή κινηματογραφική. Οι υπόλοιποι, πιθανόν να αρχίσουν να παραπονιούνται για τα διάφορα υποθετικά στοιχεία που μπορεί να μην έχουν λάβει υπόψη τους οι συγγραφείς, όμως αυτό δεν θα τους αποτρέψει, ακόμα κι εκείνους, να απολαύσουν το ανάγνωσμα. Το βιβλίο μεταφέρθηκε με επιτυχία στην τηλεόραση, σε μια πολύκροτη σειρά που διανύει τώρα τον τρίτο κύκλο, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Κριτική: ✮✮✮✮✮✮✮✰✰✰

Συγγραφέας: James Patterson
Μετάφραση: Σταύρος Νικολάου
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Άγγελος Αναστασιάδης
Σελίδες: 416
Τιμή: € 7,10
ΙSBN: 9789605070892
Εκδόσεις: Bell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...