Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 440 / Βιβλιοκριτική: Ο Άνθρωπος Κιμωλία (Μυθιστόρημα)


Κανείς μας δεν κατάλαβε πότε άρχισαν όλα…
Όταν αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε τα ανθρωπάκια από κιμωλία
ή όταν αυτά άρχισαν να εμφανίζονται από μόνα τους;...

Το καλοκαίρι του 1986 μια παρέα δωδεκάχρονων παιδιών πηγαίνει στο πανηγύρι του Αντέρμπερι, μιας κωμόπολης στη νότια Αγγλία. Είναι ο Έντι, ο Γκαβ, ο Μίκι, ο Χόπο και η Νίκι, η κόρη του ιερέα. Ένα μεγαλύτερο κορίτσι τραυματίζεται βαριά στο λούνα παρκ και ο Έντι βοηθά στη διάσωσή της μαζί με το νέο δάσκαλο του σχολείου, τον κύριο Χάλοραν, τον άνθρωπο κιμωλία…
Όταν ο Μίκι επιστρέφει στο Αντέρμπερι μετά από τριάντα χρόνια, ανακοινώνει στον Έντι ότι θα γράψει βιβλίο για τα γεγονότα του 1986 και ζητά τη βοήθειά του. Την επόμενη μέρα, ο Μίκι βρίσκεται πνιγμένος στο ίδιο ποτάμι όπου είχε πνιγεί και ο αδερφός του…

Ένα ασθματικό θρίλερ, στα χνάρια του Stephen King.
Αφήστε τα φώτα ανοιχτά!

«Ο Άνθρωπος Κιμωλία θα σας θυμίσει το "Αυτό" του Στίβεν Κινγκ. Με γρήγορη και πανέξυπνη πλοκή, η Tudor αποτυπώνει την κλειστή, σχεδόν απειλητική ατμόσφαιρα ενός μικρού χωριού.
–Kirkus Review

«Ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο… σκοτεινό, σαν τα πιο μαύρα παραμύθια των Αδερφών Γκριμ!
–Publishers Weekly

Η Σι Τζέι Τιούντορ γεννήθηκε στο Σόλσμπερι και μεγάλωσε στο Νότινχαμ, όπου ζει μέχρι σήμερα με τον σύντροφο και την κόρη της. Αγαπούσε από μικρή τη λογοτεχνία, ιδίως τη σκοτεινή και μακάβρια. Όταν οι φίλοι της διάβαζαν Τζούντι Μπλουμ, εκείνη καταβρόχθιζε με μανία τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ και του Τζέιμς Χέρμπερτ. Προτού καταπιαστεί με τη συγγραφή εργάστηκε ως ρεπόρτερ, σερβιτόρα, κειμενογράφος στο ραδιόφωνο και σε διαφημιστικές εταιρείες, πωλήτρια και παρουσιάστρια στην τηλεόραση. Ο "Άνθρωπος Κιμωλία" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο Twitter @CJTudor και στο Facebook @CJTudorOfficial.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, με μεγάλες δόσεις μυστηρίου και με τόσο καλοδουλεμένους χαρακτήρες που θα τους θυμάσαι για καιρό. Μια ιστορία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σπουδαίων μυθιστορημάτων του είδους. Και ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο για μια νέα συγγραφέα που αρέσκονταν από μικρή να διαβάζει Στίβεν Κινγκ και Τζέιμς Χέρμπερτ.
Ο Έντι Άνταμς είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι απολύτως συνηθισμένο, με τα χόμπι του, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Και με τους φίλους του. Μια παρέα φαινομενικά αταίριαστων χαρακτήρων, που όμως είναι δεμένοι και στηρίζουν ο ένας τον άλλο… σχεδόν πάντα. Ο χοντρο-Γκαβ, ο Σιδερένιος Μίκυ, ο Χόπο και η Νίκι.
Η ιστορία αρχίζει την μέρα που ο Έντι και οι φίλοι του πηγαίνουν στο ετήσιο πανηγύρι του Άντερμπερι, που γίνεται στο πάρκο κοντά στο ποτάμι. Κι ενώ διασκεδάζουν ανάμεσα στο πλήθος, συμβαίνει ένα τραγικό ατύχημα, το οποίο θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή τους. Εκεί, και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ο Έντι θα γνωρίσει για πρώτη φορά και τον καινούριο δάσκαλο του σχολείου τους, τον κύριο Χάλοραν. Έναν αδύνατο αλμπίνο που λίγο καιρό αργότερα θα του δοθεί το παρατσούκλι «Άνθρωπος Κιμωλία».
Είναι εκείνος που θα τους μάθει να επικοινωνούν με έναν μυστικό κώδικα: να ζωγραφίζουν διάφορα σύμβολα με χρωματιστές κιμωλίες στο πεζοδρόμιο, ώστε να ανταλλάσουν μηνύματα μεταξύ τους χωρίς να τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
Μέχρι που ένα πρωινό, τα σύμβολα αυτά θα τους οδηγήσουν στο δάσος και στο διαμελισμένο πτώμα μιας νεαρής κοπέλας. Το παράξενο είναι ότι κανένας από τους πέντε φίλους δεν έχει ζωγραφίσει αυτά τα σύμβολα. Ποιος γνωρίζει τον μυστικό τους κώδικα και γιατί τους οδήγησε στο δάσος; Ποιος είναι ο δολοφόνος και τι σχέση έχει με όλα αυτά ο «Άνθρωπος Κιμωλία»;
Η C. J. Tudor αφηγείται με μαεστρία την ιστορία των πέντε φίλων, κινούμενη παράλληλα σε δυο χρονικές περιόδους, με τα κεφάλαια να εναλλάσσονται: στο 1986, όταν τα παιδιά ήταν μικρά, και στο 2016, όταν ως ενήλικοι επιστρέφουν στο Άντερμπερι για να λύσουν το αίνιγμα της δολοφονίας. Έξυπνη πλοκή, χαρακτήρες με βάθος, κείμενο με εξαιρετικές περιγραφές που δεν κουράζει. Δύσκολα αφήνεις το βιβλίο από το χέρι.
Τα μικρά κεφάλαια και η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο –καθώς παρακολουθούμε την ιστορία με τα μάτια του Έντι– αποκτούν μια άλλη έννοια, όταν αρχίζουν οι αποκαλύψεις στο τέλος της ιστορίας...
Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στα πολυτελή στοιχεία της έκδοσης. Υψηλής ποιότητας χαρτί και ένα καταπληκτικό, βελούδινης υφής εξώφυλλο με πρωτότυπη ράχη και ανάγλυφους χαρακτήρες. Βιβλίο-κόσμημα.
Περιμένω ήδη το επόμενο μυθιστόρημα της Tudor…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Σελίδες Νοσταλγίας/Ειρήνη Φώτη: Το μυθιστόρημα της C. J. Tudor ήταν το εναρκτήριο ανάγνωσμα του φετινού καλοκαιριού. Το ολοκλήρωσα μέσα σε λιγότερο από δώδεκα ώρες.
Το κακοποιημένο πτώμα μιας νεαρής γυναίκας δίνει την αφορμή στον Έντι Άνταμς να ξαναγυρίσει στο παρελθόν, τότε που ήταν παιδί, για να θυμηθεί τα περασμένα και να αναζητήσει τον δολοφόνο.
Σε μια παρέα μικρών παιδιών η ανταλλαγή μηνυμάτων με κιμωλία γίνεται το μυστικό παιχνίδι τους, που θα τους συντροφεύει, όμως, και στην ενήλικη ζωή τους.
Ανατρεπτικό το ανάγνωσμα αλλά και η λύση του μυστηρίου, που την ανακαλύπτεις στην τελευταία του σελίδα.
Καθηλωτικό και πνευματώδες. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που αξίζει να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Συγγραφέας: C. J. Tudor
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελίδες: 368
ISBN: 978-960-461-819-4
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
Αρχική τιμή: 16,60€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

🔎2773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...