Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 439 / Βιβλιοκριτική: Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα (Μυθιστόρημα)


Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό «Ποιος σκότωσε το σκύλο»…
Ένα εκπληκτικό σε σύλληψη μυθιστόρημα, που ρίχνει φως και στις πιο λεπτές εκφάνσεις του κόσμου γύρω μας.

Σελίδες Νοσταλγίας/Σταύρος Ατζολιδάκης: Το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" είναι ένα μυθιστόρημα που αφορά ένα έγκλημα.
Το θύμα όμως, ένας σκύλος, δεν είναι αυτό που συναντάμε συνήθως σε ένα αστυνομικό βιβλίο.
Ούτε ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει τη διαλεύκανση του φόνου είναι συνηθισμένος.
Ούτε ο ένοχος, ούτε το κίνητρο.
Όπως και να το δεις, το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" είναι ιδιαίτερο. Πιο πολύ ψυχολογικό παρά αστυνομικό μυθιστόρημα.
Η πρωτοτυπία του είναι αναμφισβήτητη, τα επιστημονικά εμβόλιμα κινούν το ενδιαφέρον και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις διαγείρουν τον προβληματισμό του αναγνώστη.
Όμως, όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με τις θετικές επιστήμες θα κουραστούν σύντομα. Και, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις γρήγορα μετατρέπονται σε αθεϊστική κατήχηση, σαν να διαβάζεις Ντόκινς δραματοποιημένο. Ξεφεύγει από τον προβληματισμό και φλερτάρει με το δογματισμό: "αυτό λέει η επιστήμη, μην το αμφισβητείς, σκάσε και συμφώνησε".
Με λίγα λόγια, ένα βιβλίο που ενώ σίγουρα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Ένα τέλος μάλλον υποδεέστερο απ' ότι στην αρχή φανταζόσουν ότι θα είχε.
Άξιζε τον κόπο και το χρόνο; Σίγουρα. Ελπίζω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία και στο μέλλον να διαβάσω κι άλλα μυθιστορήματα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα, όπως αυτό...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✮✮✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Συγγραφέας: Mark Haddon
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Ημερομηνία έκδοσης: 11/06/2004
ISBN: 9789602747933
Σελίδες: 312
Διαστάσεις: 21x14
Εξώφυλλο: Μαλακό
Αρχική τιμή: 15,50
Εκδότης: Ψυχογιός

🔎2758

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...