Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Comic Sportsmen - Οι Ήρωες που Αγαπήσαμε


E-Book
Συγγραφέας: Νίκος Νικολαΐδης

Ανέκαθεν, μεγάλη αγάπη του δημιουργού Νίκου Νικολαΐδη (συλλέκτης, συγγραφέας, σεναριογράφος -και πάνω απ’ όλα εξαιρετικός άνθρωπος!), αποτελούσαν τα αθλητικά κόμικ αναγνώσματα -μεταξύ άφθονων άλλων, φυσικά! Μέτα την πολύτιμη συγγραφική συμβολή του στα δύο βιβλία “Ήρωες” των εκδόσεων Μικρός Ήρως, έγραψε και εξέδωσε σε ψηφιακή μορφή (μόνο, δυστυχώς), το νέο του ερευνητικό πόνημα "Comic Sportsmen". Και ο τίτλος δε θα μπορούσε να φαντάζει καταλληλότερος.
Είναι παραπάνω από εμφανές, από την πρώτη κιόλας επαφή με το βιβλίο, ότι έχει προηγηθεί σοβαρή έρευνα, η οποία “δένει” ιδανικά με το ανόθευτο μεράκι του συγγραφέα του. Προσωπικά, επέλεξα να το τυπώσω –αφού πιστεύω απόλυτα στην αξία/μαγεία της έντυπης μορφής ενός βιβλίου και το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό. Δείγμα, του ότι και ο Νίκος Νικολαίδης, θα επιθυμούσε τη κυκλοφορία του υπό αυτή τη μορφή, κάτι που ελπίζω σύντομα να πραγματοποιηθεί. Γιατί πραγματικά το αξίζει.
Στις 140 σελίδες του βιβλίου, απολαμβάνουμε πληθώρα αθλητικών κόμικ τίτλων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, έως και σήμερα –με ιδιαίτερη έμφαση φυσικά, στις “χρυσές” για το είδος, δεκαετίες ’70 και ’80. Ένστασή μου αποτελεί εδώ, η απουσία αναφοράς, έστω και με τη μορφή ενός δισέλιδου ίσως κεφαλαίου, στις ρίζες των κόμικ αυτών, που ήταν σίγουρα, τα αθλητικά, αμερικάνικα pulps των δεκαετιών '30 και '40. Ο δημιουργός μοιράζει σχεδόν ισοσκελώς το χώρο του βιβλίου, ανάμεσα στα πολύ αξιόλογα κείμενα του, και σε πλήθος έγχρωμων εικόνων/σελίδων από δεκάδες εικονογραφημένες σειρές του ιδιώματος, προσφέροντάς μας έτσι, ένα άρτιο και δεμένο σύνολο.


Ειδικό βάρος στην ύλη του "Comic Sportsmen", έχουν φυσικά οι ελληνικές εκδόσεις που φιλοξένησαν είτε μερικώς, είτε εξ ολοκλήρου (Γκρέκο, Γκολ, Αετός των γηπέδων) αθλητικές εικονογραφημένες ιστορίες. Ήρωες γνωστοί, αγαπημένοι, μα και κάποιοι σχεδόν άγνωστοι (μα εξίσου σπουδαίοι) στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, δίνουν το παρών στο "Comic Sportsmen", μαζί με πλήθος χρήσιμων πληροφοριών. Ελλείψεις ή παραλείψεις υπάρχουν, ίσως, όμως το ζητούμενο δεν είναι πάντα αυτό. Προσωπικά, ταξίδεψα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού σε έναν κόσμο, όπου ο αθλητισμός αποτελεί πηγή νεανικής δράσης, μα ιδίως παράδειγμα ήθους και ευγενούς άμιλλας. Σε πείσμα καιρών και λοιπών συμφερόντων.
Ας νιώσουμε λοιπόν ξανά παιδιά και μέσα από τις σελίδες αυτής της, μοναδικής για το ιδίωμα, ελληνικής έκδοσης, να ταξιδέψουμε νοερά σε πιο ρομαντικούς, συνάμα συναρπαστικούς αθλητικούς κόσμους, με κόντρα το υλιστικά μίζερο σήμερα. Ο Ρόι της Ρόβερς, ο Έρικ Καστέλ, ο Κέβιν, ο Τερματοφύλακας Γιατρός, ο Τζακ ο τίγρης και ακόμη περισσότεροι, είναι εδώ. Η χάρτινη μαγεία είναι εδώ!
Αποκτήστε τη ψηφιακή μορφή του βιβλίου "Comic Sportsmen" (τιμάται 10 ευρώ) από το συγγραφέα: Νίκος Δημ. Νικολαίδης - τηλ. 6975 816818.

Χρήστος Νάστος


🔎2676

4 σχόλια:

  1. Χρήστο μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σου λόγια, αλλά και τη μεστή παρουσίαση της ύλης του βιβλίου μου. Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω κα ι θέλω, σύντομα να το δούμε σε έντυπη μορφή...ψάξε το λίγο παραπάνω. Υπάρχουν πάμπολλοι εκδότες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερο βιβλιο Νικο. Εχεις συμπεριλαβει ολους τους δημιουργους. Ευχαριστω για την αναφορα στα δικα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Νίκο μου!!! Δεν ξεχνώ ποτέ τη βοήθειά σου φίλε μου!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...