Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Λογοτεχνικές Προτάσεις 419 / Βιβλιοκριτική: Η τέταρτη πόρτα (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Τι συμβαίνει στην οικία των Ντάρνλι; Μέσα από την τελευταία πόρτα της σοφίτας, που είναι ανοιχτή, διακρίνεται μια λάμψη περίεργη, καθηλωτική, που φωτίζει τα λευκά πορσελάνινα πόμολα στις άλλες τρεις πόρτες. Κάποιοι ακούν μυστηριώδεις ήχους βημάτων… Όλοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι, που πριν από χρόνια βρήκε εκεί τραγικό θάνατο.
Οι Λάτιμερ δεν διστάζουν να εγκατασταθούν στο σπίτι των Ντάρνλι. Η Άλις Λάτιμερ, μέντιουμ, επιδιώκει να επικοινωνήσει με το πνεύμα της Έλενορ, που φαίνεται ότι διψάει για εκδίκηση. Ο σύζυγός της, ο Πάτρικ Λάτιμερ, δέχεται να περάσει μια νύχτα στο δωμάτιο, για να αποδείξει ότι δεν είναι στοιχειωμένο.
Η πόρτα κλείνει πίσω του και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν όμως ανοίγει, εντοπίζεται εκεί το πτώμα ενός άλλου άντρα.
Οι σφραγίδες είναι άθικτες· η πόρτα δεν έχει παραβιαστεί. Πού είναι ο Πάτρικ; Σε ποιον ανήκει το πτώμα που κείτεται στο πάτωμα;
Ένας άντρας πυροβολείται θανάσιμα στο γειτονικό σπίτι των Ουάιτ. Ο δολοφόνος φαίνεται ότι έχει διαφύγει, ωστόσο το απάτητο χιόνι τριγύρω δεν αφήνει καμία αμφιβολία…
Ο επιθεωρητής Ντρου αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο. Ποιοι είναι οι δράστες; Πώς σχεδίασαν τις επιθέσεις τους; Και με ποιον τρόπο συνδέεται ο θρύλος του μάγου Χουντίνι με αυτή την ανεξήγητη ιστορία;

Ο Paul Halter έχει χαρακτηριστεί «διάδοχος του John Dickson Carr», που θεωρείται ο μετρ του locked room mystery. Τιμήθηκε για την "Τέταρτη Πόρτα" με το Prix du Roman Policier du Festival de Cognac, το 1987.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Μια ιστορία μυστηρίου, στο ύφος των κλασικών μυθιστορημάτων του είδους, με συνεχείς εντάσεις και ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.
O Paul Halter θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως στην κατηγορία locked room mystery (μυστήρια κλειδωμένου δωματίου) και αυτό το βιβλίο αποτέλεσε το ντεμπούτο του.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας, μέσα από τα μάτια του οποίου παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είναι ο Τζέιμς Στίβενς. Από αυτόν μαθαίνουμε για την μικρή γειτονιά του, στην οποία συμβαίνουν παράξενα πράγματα.
Το σπίτι των Ντάρνλι θεωρείται από κάποιους στοιχειωμένο από το πνεύμα της Έλενορ Ντάρνλι που αυτοκτόνησε στη σοφίτα του. Παράξενοι ήχοι βημάτων ακούγονται, ενώ τις νύχτες λάμψεις φωτός κάνουν την εμφάνισή τους. Όσοι ξένοι έχουν νοικιάσει δωμάτιο εκεί, καταλήγουν να το εγκαταλείψουν έντρομοι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό φαίνεται να αλλάζει όταν φτάνει το ζεύγος Λάτιμερ, που δείχνει αποφασισμένο να μείνει εκεί, χωρίς να το πτοούν οι φήμες για την παρουσία του φαντάσματος της Έλενορ. Η Άλις Λάτιμερ δηλώνει μέντιουμ και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πνεύμα της νεκρής, κάτι που το επιθυμεί διακαώς κι ο Βίκτορ Ντάρνλι, άντρας της Έλενορ. Όταν συγκεντρώνονται ένα βράδυ για να καλωσορίσουν επισήμως τους Λάτιμερ, η Άλις υπνωτίζεται και μόλις ξυπνά λέει σε όλους ότι είδε την Έλενορ και κατάλαβε ότι είναι οργισμένη με τον δολοφόνο της. Ο σύζυγος της Άλις, ο Πάτρικ, αποφασίζει να περάσει μια νύχτα στη σοφίτα, για να αποδείξει ότι δεν φοβάται το φάντασμα. Έτσι, τον κλειδώνουν στο δωμάτιο στο οποίο είχε αυτοκτονήσει η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και η πόρτα σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όταν την ανοίγουν ξανά, βρίσκουν ένα πτώμα που δεν ανήκει στον Πάτρικ Λάτιμερ...
Στα θετικά του βιβλίου θα μπορούσαμε να καταγράψουμε το στήσιμο των χαρακτήρων, στους οποίους ο συγγραφέας έχει δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία, μπερδεύοντας όσο μπορεί τον αναγνώστη. Η υπόθεση, επίσης, είναι πολύ καλή, με αρκετά μεταφυσικά στοιχεία που ενισχύουν το όλο μυστήριο. Ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι ρόλων και καταστάσεων που προσδίδει ποικιλία στην πλοκή.
Ωστόσο, ο Halter δεν αποφεύγει τις υπερβολές αλλά και τις απλοποιημένες εξηγήσεις. Συχνά προσπαθεί να προϊδεάσει τον αναγνώστη για όσα πρόκειται να συμβούν, αν και του αναγνωρίζω πως το τέλος του βιβλίου με ξάφνιασε αρκετά.
Θα ήθελα να δω μεταφρασμένα και άλλα βιβλία του συγγραφέα, για να αποκτήσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για εκείνον.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

Συγγραφέας: Paul Halter
Μεταφραστής: Τατιάνα Γαλάτουλα
Ημερομηνία έκδοσης: 11/10/2017
Αριθμός σελίδων: 264
ISBN: 978-960-605-287-3
Μέγεθος: 14,0 x 20,5
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Εκδότης: Διόπτρα
Αρχική τιμή: 13,30€

🔎2666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...