Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Για την βιβλιοθήκη σας... 75: Παγανιστικές δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας


Του Χρήστου Νάστου

Στις πεδιάδες και στα βουνά της θεσσαλικής επαρχίας δεν έσβησε ποτέ η πίστη στους παλιούς παγανιστικούς μύθους. Σε κελάρια, κοίτες ποταμών και βάραθρα, οι προηγούμενες λατρείες συνεχίστηκαν, μυστικά και αθόρυβα σαν υπόγεια νερά. Στα όνειρα των ανυποψίαστων αλυχτούν τα σκυλιά της Εκάτης, η Κυρά της Καταχνιάς ζητά ένα διαβάτη κάθε Οκτώβρη, και ο χαζο-Λευτέρης ακούγεται πότε πότε στα ερτζιανά. Αυτή η συλλογή από καινοφανείς δοξασίες και παραδόσεις αποκαλύπτει κάτω από το δέρμα της σύγχρονης ζωής τη μυθική φύση της ελληνικής υπαίθρου. Από το Πήλιο μέχρι τα Άγραφα κι από το Δομοκό μέχρι τον Όλυμπο, χαράσσεται ξανά ο χάρτης μιας άλλης, σκοτεινής Θεσσαλίας...

Ξύπνησε ένα βράδυ η γη της Θεσσαλίας.
Την ένιωσα να κουνιέται, να σαλεύουν οι φλέβες της
Με το διάφανο αίμα χιλιετηρίδων.
Τα δάχτυλα της ήταν οι κορυφογραμμές,
Σουβλερά και ροζιασμένα,
Με πόρους αναρίθμητους και ρόζους απάνθρωπους.

Με αυτές τις λέξεις ξεκινά ένα μαγευτικό, σε στιγμές τρομακτικό, χάρτινο ταξίδι στη γεμάτη παράδοξους, τοπικούς θρύλους, γη του Θεσσαλικού κάμπου. Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, κατά περιοχή, (Βλαχοχώρια, Καραγκουνοχώρια, Δρακοχώρια, Πόλεις του κάμπου), το βιβλίο ξεδιπλώνει τις φαντασιακές μνήμες, και τα θρυλούμενα του τόπου. Ο συγγραφέας συλλέγει 47 δοξασίες –καθώς και ένα ποιητικό προοίμιο- γεμάτες παγανιστικά μυστήρια, τρομώδη στοιχεία, μυστηριακές ατμόσφαιρες και άφθονα λαογραφικά στοιχεία, που προσθέτουν μια ιδιαίτερη γοητεία στο εν λόγω –μα και σε κάθε αντίστοιχο- βιβλίο.
Η λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, οι παλιές φυλακές των Τρικάλων, ο Παγασητικός, τα παλιά καπηλειά της Λάρισας, ο Κίσσαβος, ο Όλυμπος, οι σκήτες, βρίθουν ξωτικά, μάγισσες, καλικάντζαρους, πλάσματα του φωτός, μα κυρίως του σκότους, που γεμίζουν με κάθε λογής φόβο και δεισιδαιμονία τις ψυχές των ανθρώπων μιας άλλης, όχι όμως και τόσο μακρινής εποχής. Η κάθε ιστορία/δοξασία μετουσιώνεται σε γραπτό λόγο από το νεαρό Χρυσόστομο Τσαπραΐλη (1984-Καρδίτσα), μέσα σε 2-3 σελίδες, με μια μεστή, καθαρή, δίχως περιττολογίες πένα.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ως ανάγνωσμα, πρωτότυπο, σωστά δομημένο, διαχρονικό ως περιεχόμενο, κατακτά μονομιάς τον αναγνώστη, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες από τη κυκλοφορία του, η 2η έκδοση, να αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Αισθητικά άρτια έκδοση, στα γνωστά πρότυπα του μικρού, μα σημαντικού οίκου "Αντίποδες" και με ένα έξοχα ιδανικό εξώφυλλο: The Witches Ride-William Holbrook Beard (1870).

Συγγραφέας: Χρυσόστομος Τσαπραΐλης
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2017
Αριθμός σελίδων: 160
Διαστάσεις: 20x13
ISBN13: 9786185267032
Εκδόσεις: Αντίποδες
Αρχική τιμή: €10,00

🔎2581

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...