Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 377 / Βιβλιοκριτική: Το νησί των καταραμένων (Θρίλερ μυστηρίου)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Καλοκαίρι 1954. Ο μάρσαλ Τέντι Ντάνιελς έχει έρθει στο Σάτερ, ένα νησάκι στα ανοιχτά της Βοστόνης, όπου βρίσκεται το ψυχιατρικό νοσοκομείο Άσκλιφ για παρανοϊκούς εγκληματίες. Μαζί με το συνεργάτη του, Τσακ Άλι, αναζητούν μια ασθενή που δραπέτευσε με μυστηριώδη τρόπο, όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα που τους αποκλείει εκεί. Όμως στο νοσοκομείο Άσκλιφ τίποτα δεν είναι ό,τι φαίνεται. Ούτε καν ο ίδιος ο Τέντι Ντάνιελς. Έχει πάει εκεί μόνο για να βρει μια εξαφανισμένη ασθενή; Ή για να ερευνήσει κάποιες φήμες για τις ριζοσπαστικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο Άσκλιφ; Θεραπείες που ίσως περιλαμβάνουν πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις, και ολέθριους τρόπους αντεπίθεσης στο σκιώδη πόλεμο κατά των Σοβιετικών και των μεθόδων πλύσης εγκεφάλου που αναπτύσσουν... Ή μήπως έχει κάποιο άλλο, πολύ πιο προσωπικό κίνητρο; Όσο προχωράει η έρευνα, τα ερωτήματα πληθαίνουν... Πώς δραπέτευσε από το νησί μια ξυπόλυτη γυναίκα, κλειδωμένη σ' ένα δωμάτιο; Ποιος αφήνει στοιχεία με κρυπτογραφημένα μηνύματα; Γιατί δεν υπάρχει ο φάκελος ενός ασθενούς που εισήχθη εκεί μόλις ένα χρόνο πριν; Τι συμβαίνει πραγματικά στην Πτέρυγα Γ; Γιατί ένας άδειος φάρος είναι περικυκλωμένος με ηλεκτροφόρο σύρμα και ένοπλους φρουρούς; Όσο πιο πολύ ο Τέντι και ο Τσακ πλησιάζουν στην αλήθεια, τόσο πιο δυσδιάκριτη γίνεται, και τόσο περισσότερο αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορεί να μη φύγουν ποτέ από το Σάτερ. Γιατί κάποιος εκεί προσπαθεί να τους τρελάνει...

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα πολύ έξυπνο βιβλίο, με συνεχείς ανατροπές και ένα απρόβλεπτο φινάλε.
Όταν το καλοκαίρι του 1954, ο μάρσαλ Τέντι Νάλσι θα φτάσει στο νησί Σάτερ, όπου στεγάζεται το νοσοκομείο Άσκλιφ για ψυχοπαθείς εγκληματίες, μαζί με τον νέο συνεργάτη του Τσακ Άλι, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πραγματικό μυστήριο. Μια μυστηριώδη εξαφάνιση έχει λάβει χώρα και όλοι δηλώνουν άγνοια. Η παρανοϊκή δολοφόνος Ρέιτσελ Σόλντο κατάφερε να δραπετεύσει, παρόλο που βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση σ’ ένα κλειδωμένο, φρουρούμενο κελί. Κι ενώ οι έρευνες δείχνει να φτάνουν σε αδιέξοδο, ένας φονικός τυφώνας χτυπάει ανελέητα το νησί. Και τότε αρχίζουν να διαφαίνονται ενδείξεις για ακραίες πειραματικές θεραπείες και μυστικές κυβερνητικές μηχανορραφίες, που δίνουν ακόμα πιο απειλητικές διαστάσεις σε μια ήδη σκοτεινή υπόθεση.
Το βιβλίο κινείται στα πλαίσια του αστυνομικού μυθιστορήματος, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με σφιχτοδεμένη πλοκή και ξεχωριστούς χαρακτήρες, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει. Παρόλ' αυτά, γίνεται φανερό ότι ο συγγραφέας κάτι σου ετοιμάζει. Οι συνεχείς αναφορές στο παρελθόν του πρωταγωνιστή αλλά και τα όνειρα που εκείνος βλέπει, έχουν το νόημά τους. Όταν αποφασίζει να σου φανερώσει τα πρώτα στοιχεία, αρνείσαι να πιστέψεις αυτό που τελικά θα σου αποκαλύψει στο τέλος, σε ένα τραγικό φινάλε. Ο Τέντι Νάλσι καταγράφεται πια ως ένας από τους τραγικότερους ήρωες της σύγχρονης λογοτεχνίας... Και ο Ντένις Λεχέιν επιβεβαιώνει το ταλέντο του να δημιουργεί τέτοιου είδους ήρωες...
Ανεξάρτητα αν έχετε δει ή όχι την ομότιτλη ταινία, βρείτε τον χρόνο να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Θα σας αποζημιώσει!
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮


Τα εξώφυλλα των δύο πρώτων εκδόσεων


O Ντένις Λεχέιν, γιος Ιρλανδών μεταναστών, μεγάλωσε στο Ντόρτσεστερ, μια εργατική γειτονιά της Βοστόνης. Άλλαξε δύο σχολές και δεκάδες επαγγέλματα, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι ήθελε μόνο ένα πράγμα: να γίνει συγγραφέας. Σπούδασε με υποτροφία δημιουργική γραφή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και, επιστρέφοντας στη Βοστόνη, άρχισε να γράφει δουλεύοντας παράλληλα ως παρκαδόρος για να ζήσει.
Το 1994 ήταν ακόμη ο "σοφέρ με το μάστερ", όταν το "A Drink Before the War" απέσπασε το βραβείο Shamus Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση και εκτινάσσοντάς τον κατευθείαν στην πρώτη γραμμή συγγραφέων μυστηρίου. Ακολούθησαν τα "Darkness Take My Hand", "Sacred", "Gone Baby Gone" και "Prayers for Rain" (που τα κινηματογραφικά δικαιώματά τους αγοράστηκαν από την Paramount Pictures).
Ο συγγραφέας έχει χαρακτηριστεί ο πιο άξιος διάδοχος του Χάμετ και του Τσάντλερ. Η αυθεντική, ελεγειακή φωνή του, η πολυσύνθετη θεώρηση του κόσμου και η βαθύτητά του τον κατατάσσουν στους νέους δημιουργούς που αναγέννησαν το αστυνομικό μυθιστόρημα, αξιοποιώντας τα κλασικά χαρακτηριστικά και τη δομή του για να γράψουν λογοτεχνία αξιώσεων.
Το "Σκοτεινό Ποτάμι", το έκτο βιβλίο του, έμεινε για εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ των εγκυρότερων εντύπων, απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από το σύνολο της κριτικής, τιμήθηκε με το βραβείο Dilys, ήταν υποψήφιο για το Pen/Winship Award το 2001 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ, με πρωταγωνιστές τους Σον Πεν, Τιμ Ρόμπινς και Κέβιν Μπέικον. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003 και διέγραψε μια θεαματική πορεία. Mεταξύ άλλων, ψηφίστηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Αμερικανική Ένωση Κριτικών και από το Rolling Stone, μία από τις δέκα καλύτερες από το Newsweek και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και απέσπασε τόσο τις Χρυσές Σφαίρες όσο και τα Όσκαρ α´ και β´ ανδρικού ρόλου (Σον Πεν και Τιμ Ρόμπινς αντίστοιχα).
Το "Νησί των Καταραμένων", το έβδομο μυθιστόρημά του, μπήκε αμέσως στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από την Paramount Pictures σε σκηνοθεσία Mάρτιν Σκορτσέζε.

Πρωτότυπος τίτλος: Shutter Island
Συγγραφέας: Dennis Lehane
Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου
ISBN: 9789604507955
Σελίδες: 356
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 12/2009
Ημερομηνία έκδοσης που διαβάσαμε: 06/2015 (3η)
Λιανική τιμή: €7,10
Εκδόσεις: Bell

🔎2468

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...