Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 375 / Βιβλιοκριτική: Στον Κήπο με τα Θηρία


Ένα συναρπαστικό χρονικό
της ανόδου του Γ' Ράιχ

Της Ελισάβετ Ατζολιδάκη

Βερολίνο, καλοκαίρι 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον γιο του και τη φλογερή του κόρη τη Μάρθα, ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία. Είναι η περίοδος που ο Χίτλερ μηχανεύεται τρόπους για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να απαλλαγεί απ' όλους όσοι στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του.
Κύριο μέλημα του πρέσβη Ντοντ είναι η διασφάλιση καλών διπλωματικών σχέσεων με τη Γερμανία, με την ελπίδα ότι η χώρα θα ξεπληρώσει το υπέρογκο χρέος της προς τους Αμερικανούς πιστωτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, αφού οι επιθέσεις σε Αμερικανούς πολίτες -είτε λόγω της εβραϊκής τους καταγωγής, είτε απλώς επειδή δεν χαιρέτησαν ναζιστικά τους παρελαύνοντες στρατιώτες- αυξάνονται δραματικά.
Καθώς ο Έρικ Λάρσον, εμβριθής μελετητής αυτής της περιόδου, ακολουθεί τους ήρωές του στις συναναστροφές τους με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, στα μάτια των αναγνωστών ζωντανεύει το προπολεμικό Βερολίνο, μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου τα θέατρα και τα καφέ είναι πάντα κατάμεστα και στους δρόμους κυκλοφορεί ένα καλοντυμένο και γοητευτικό πλήθος. Η κατάληξη, όμως, θα είναι ο απόλυτος τρόμος, όταν ένας φονικός σπασμός βίας θα αποκαλύψει το πρόσωπο του καθεστώτος.
Καλώς ήρθατε στον Κήπο με τα θηρία...

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα εκπληκτικό βιβλίο που παρουσιάζει την εξέλιξη του Γ' Ράιχ μέσα από τα μάτια του τότε Αμερικανού πρέσβη Γουίλιαμ Ντοντ, ο οποίος βίωσε τις προπολεμικές κτηνωδίες του ναζιστικού καθεστώτος και την παντελή έλλειψη ηθικών ενδοιασμών των αξιωματούχων του.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του συνοδεύεται από τα μέλη της οικογένειάς του, το καθένα εκ των οποίων αντιδρά τελείως διαφορετικά απέναντι στη γιγάντωση της εξουσίας του Χίτλερ στο Βερολίνο του 1930.
Σεμνός ως άνθρωπος, ο ίδιος ο Πρέσβης αντιμετωπίζει την απαξίωση από τους συναδέλφους του, τόσο για το χαμηλό του ανάστημα ως διπλωμάτης όσο και για την μη προβολή της ισχύος της θέσης του προς την ναζιστική ηγεσία. Στο αντίθετο άκρο βλέπουμε την ίδια του την κόρη, η οποία, εθελοτυφλώντας απέναντι στις θηριωδίες που διεξάγονται από τον Χίτλερ, αναλώνεται σε δεξιώσεις και κοινωνική προβολή, έχοντας επαφές ταυτόχρονα με τους ναζί και τους αντικαθεστωτικούς.
Η εξιστόρηση των γεγονότων είναι βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα (π.χ. την αλληλογραφία του Ντοντ με Αμερικανούς αξιωματούχους), χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει από τα τόσα άλλα της ίδιας θεματολογίας, τα οποία προσφέρουν μια ιδιαίτερα αποστασιοποιημένη οπτική στο ζήτημα των προ του Β' ΠΠ εξελίξεων στη Γερμανία.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮


Το εξώφυλλο της πρώτης ελληνικής έκδοσης

Ο Έρικ Λάρσον είναι βραβευμένος δημοσιογράφος και ιστορικός. Το προηγούμενο βιβλίο του (η ιστορία του πρώτου σίριαλ κίλερ των ΗΠΑ) με τίτλο "The Devil in the White City" τιμήθηκε με το βραβείο Edgar και ήταν υποψήφιο για το Gold Dagger Non-Fiction Award. Το βιβλίο "Στον κήπο με τα θηρία" έμεινε επί 35 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη του "The Artist", Michel Hazanavicius, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και τη Νάταλι Πόρτμαν. Ζει στο Σιάτλ. Περισσότερα για τον Έρικ Λάρσον και το βιβλίο του θα βρείτε στο ιστολόγιο eriklarsonbooks.com.

Τίτλος πρωτοτύπου: In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin
Συγγραφέας: Έρικ Λάρσον
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Έτος έκδοσης: 2011 (Α' έκδοση), 2013 (Β' έκδοση)
Σελίδες: 584
ISBN: 978-960-566-329-2
Εκδότης: Μεταίχμιο
Αρχική τιμή: 13,24€

🔎2462

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...