Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ας θυμηθούμε... 26: Ροζ Πάνθηρας / The Pink Panther


Μια από τις διασημότερες μορφές κινουμένων σχεδίων

Ποιος δεν έχει γελάσει με τις αστείες περιπέτειες του αγαπημένου Ροζ Πάνθηρα; Εκείνης της πονηρής, ψιλόλιγνης ροζ φιγούρας που μας καθήλωνε στην οθόνη και είχε γίνει το συνώνυμο του γέλιου στις παιδικές μας συνειδήσεις.
Ο εμβληματικός αυτός χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων, δημιουργήθηκε αρχικά για τους τίτλους της ταινίας "Ο Ροζ Πάνθηρας" (1963), στην οποία πρωταγωνιστούσε ο καταπληκτικός Peter Sellers ως δαιμόνιος επιθεωρητής Κλουζώ, ο οποίος αναζητούσε ένα εξωτικό διαμάντι με το όνομα "Pink Panther". Εμπνευστής και δημιουργός του χαρακτήρα ήταν ο Fritz Freleng, που έδωσε στον Ρόζ Πάνθηρα εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που έλειπαν από τα παραδοσιακά καρτούν. Έξυπνο θέμα, εκλεπτυσμένο χιούμορ, χαριτωμένη κίνηση και μια εμβληματική μουσική του Henry Mancini, εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για τις ανάγκες της ταινίας. Κινείται ράθυμα στηριζόμενος στα δυο του πόδια, επικοινωνεί με χειρονομίες, ενώ γνωρίζει πώς να αποφεύγει τις κακοτοπιές.



Στα επεισόδια αρχικά δεν υπήρχαν διάλογοι, ακόμα και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες δεν μιλούσαν, χωρίς αυτό φυσικά να ενοχλεί, καθώς όλα υποστηρίζονταν από τη χαρακτηριστική μουσική σαξοφώνου του Henry Mancini. Μία ακόμα πρωτοποριακή ιδέα των δημιουργών. Αργότερα, προστέθηκε και η φωνή ενός αφηγητή, η οποία μιμούνταν αυτήν του David Niven, που υποδύονταν τον κλέφτη στην πρώτη ταινία.




Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά του χαρακτήρα, βοήθησε να δημιουργηθούν, εκτός από τα κινούμενα σχέδια, μια σειρά θεατρικών σκετς, διαφημιστικά, κόμικς κτλ. Πρωταγωνίστησε συνολικά σε 124 ταινίες μικρού μήκους και σε 10 τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ακόμη και σήμερα είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές χώρες του κόσμου. Κομβικό σημείο στην ιστορία του καρτούν στάθηκε η δημιουργία του "The Pink Panther Show", το 1969 από το αμερικανικό δίκτυο NBC. Σε αυτό προβάλονταν, εκτός από τα επεισόδια του Ροζ Πάνθηρα, η σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Επιθεωρητή Κλουζό και τον βοηθό του, καθώς και η σειρά του Μυρμηγκοφάγου, ο οποίος κυνηγούσε συνεχώς ένα μυρμήγκι που ποτέ δεν κατάφερνε να το φάει!
Εκτός από τα παλιά κλασικά επεισόδια, έχουν κυκλοφορήσει και άλλα τα επόμενα χρόνια, όπως αυτά της σειράς "Pink Panther and Pals", τα οποία προβάλονταν από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2010.



-Η μορφή του Ροζ Πάνθηρα χρησιμοποιήθηκε στις σεκάνς τίτλων αρχής σε όλες τις ταινίες της σειράς, εκτός από την συνέχεια "Λαγωνικό 24 Καρατίων".
-Ο χαρακτήρας είναι γνωστός και ως Nathu και Pangu στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και Paulchen Panther στην Γερμανία.



-To πρώτο επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων είχε τίτλο "The Pink Phink" και η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μικρός Άνθρωπος, βάφει το σπίτι του σε μπλε χρώμα, κάτι όμως που δεν αρέσει ιδιαίτερα στον Ροζ Πάνθηρα, ο οποίος κάνει τα πάντα ώστε να αλλάξει το χρώμα και να βαφτεί το σπίτι... ροζ. Έξι λεπτά δράσης και αντίδρασης, από τα οποία νικητής στο τέλος βγαίνει ο αγαπημένος μας ήρωας...


Δείτε παρακάτω την εισαγωγή από το "The Pink Panther Show" (έτσι όπως το βλέπαμε και στην Ελλάδα), το πρώτο επεισόδιο του Ροζ Πάνθηρα, καθώς και κάποια άλλα επεισόδια που επιλέξαμε για εσάς:


Το Σόου του Ροζ Πάνθηρα (Τίτλοι αρχής)



Ροζ Πάνθηρας - Επεισόδιο 1



Ροζ Πάνθηρας - Επεισόδιο 6



Ροζ Πάνθηρας - Επεισόδιο 15



Ροζ Πάνθηρας - Επεισόδιο 22



Ροζ Πάνθηρας - Επεισόδιο 45



Πατήστε εδώ και δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς, στο κανάλι μας "Σελίδες Νοσταλγίας / Selides Nostalgias", στο YouTube. Επιλέξτε "Εγγραφή" και μείνετε ενημερωμένοι για ότι καινούριο ανεβαίνει, στο κορυφαίο ελληνικό vintage κανάλι!

🔎2437

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...