Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Για την βιβλιοθήκη σας... 70: Ο κόμης Δράκουλας στην οθόνη


Είμαι ο Δράκουλας… Θα ήθελα να σας καλοσωρίσω…

Οκτώ λέξεις, ειπωμένες από τον Bela Lugosi στον κτηματομεσίτη Dwight Frye, επισκέπτη του Πύργου του, με τις αραχνιασμένες τεράστιες σκάλες, τους μισοσκότεινους λαβυρινθώδεις διαδρόμους και τις μουχλιασμένες υπόγειες κρύπτες, στην πρώτη αναγνωρισμένη κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Bram Stoker.
Μετά την προβολή της (η απήχησή της ήταν πολύ μεγαλύτερη εκείνης του βωβού, εξπρεσιονιστικού Nosferatu), ο κινηματογράφος του φανταστικού απέκτησε έναν ακόμη βασικό χαρακτήρα -έναν ήρωα (ή έναν αντιήρωα, αναλόγως της σκοπιάς από την οποία βλέπει κανείς τα πράγματα), οι περιπέτειες του οποίου θα συνέχιζαν να συνεγείρουν το κοινό, άλλοτε μέσα από πιστές μεταφορές του βιβλίου, άλλοτε μέσα από ενδιαφέρουσες διασκευές του και άλλοτε μέσα από ιστορίες που είτε δανείζονται στοιχεία από το λογοτεχνικό έργο, είτε δεν έχουν την παραμικρή σχέση μ’ αυτό!
Όλες αυτές οι ταινίες αποτελούν αντικείμενο του βιβλίου αυτού, ενός οδηγού που σχεδιάστηκε για να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες και γνώση τόσο στον περιστασιακό θεατή των ταινιών με πρωταγωνιστή τον Δράκουλα, όσο και στον φανατικό οπαδό και λάτρη τους, που τις αναζητεί μανιωδώς στις κινηματογραφικές αίθουσες, τα κανάλια τηλεοπτικών σταθμών ή τα κατάμεστα ράφια των βιντεοκλάμπ.
Καταχωρούνται εδώ με απόλυτη αλφαβητική σειρά του πρωτότυπου τίτλου τους (ή εκείνου με τον οποίο είναι περισσότερο γνωστές) ενώ δίδεται και ο ελληνικός (όπου υπάρχει, μια και πολλές απ’ αυτές δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας ή δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει σε κασέτα ή DVD).
Ο οδηγός αυτός αποτελεί, λοιπόν, μοναδικό βοήθημα για τους φίλους όχι μόνο των ταινιών με ήρωα τον κόμη Δράκουλα, αλλά για όλους τους οπαδούς του κινηματογράφου του φανταστικού. Συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και προλογίζεται από τον Μάκη Πανώριο.

...Με το βιβλίο αυτό θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για μένα και τις πολλές υποστάσεις μου. Στην αρχή είχα τη μορφή του Max Schreck, μετά πήρα εκείνη του Bela Lugosi, που την αντικατέστησα μ' αυτή του John Carradine, για να κρατήσω επί μακρόν το παρουσιαστικό του Christopher Lee. Κάπου-κάπου έβρισκα ευκαιρία να ξεσκάω μέσα στο προσωπείο ενός Denholm Elliott, ενός Jack Palance, ενός Norman Welsh, ενός Louis Jourdan, ακόμη κι ενός Jamie Gillis! Τελικά έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στον Leslie Nielsen, τον Gary Oldman και τον Patrick Bergin, αλλά εγώ προτίμησα τον Richard Roxbutgh...

Ο Δημήτρης Κολιοδήμος ασχολείται με τον κινηματογράφο από το 1975, στην αρχή ως σκηνοθέτης δύο μικρού μήκους ταινιών, στη συνέχεια ως αρθρογράφος και κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες, συντάκτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (στην ΕΡΤ), συγγραφέας ή επιμελητής βιβλίων. Εμπνευστής και βασικός συντάκτης της ετήσιας έκδοσης-αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), "Κινηματογράφος", της οποίας είναι τακτικό μέλος από το 1978 και έχει διατελέσει γενικός γραμματέας και μέλος του ΔΣ της. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμα, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στην κινηματογραφική σχολή Αθανασίου Παπαντωνόπουλου, μεταξύ 1985-1989. Επί είκοσι χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση, όπου διετέλεσε επί μακρόν διευθυντής προγράμματος του Star Channel και διευθυντής τηλεόρασης του Σκάι TV. Είναι συμπαραγωγός της ταινίας "Deep End" (2008), σεναριογράφος και συμπαραγωγός της τηλεοπτικής σειράς "Το σινεμά γυμνό" (2009), και της ομότιτλης ταινίας (2010), και executive producer της ταινίας "Ο θάνατος που ονειρεύτηκα" (2010). Τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Παρασκευή+13", έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: "The Greek Filmography: 1914 through 1996" (1999), "Λεξικό ελληνικών ταινιών: από το 1914 μέχρι το 2000" (2001), "Ο κόμης Δράκουλας στην οθόνη" (2004), "80 χρόνια ξένος κινηματογράφος στην Ελλάδα" (2005), "Η λατρεία του αίματος" (2006), "Η Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα" (2007) και "Cineλόγιο" (2008).

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Μια ολοκληρωμένη μελέτη για έναν χαρακτήρα που αγάπησαν εκατομμύρια κινηματογραφόφιλοι… και μίσησαν άλλοι τόσοι!
Ο Δημήτρης Κολιοδήμος μας δίνει εδώ ένα από τα πιο όμορφα έργα αναφοράς στον κινηματογράφο, που έχουν εκδοθεί στην χώρα μας. Από το “Nosferatu” (1922), την πρώτη σημαντική μεταφορά στην οθόνη του έργου του Bram Stoker, έως το “Dracula 3000” (2004), το βιβλίο καλύπτει όλα τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά είδη με θέμα τον απέθαντο άρχοντα του σκότους, από κινούμενα σχέδια μέχρι πορνό παραλλαγές. Οι ταινίες που παρουσιάζονται χωρίζονται σε ευδιάκριτες κατηγορίες, ενώ εκτός από τα 258 λήμματα υπάρχουν και πολλά έξτρα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται ενδιάμεσα, σε πολύ όμορφα πλαίσια. Ενδεικτικά: “Τρεις ταινίες σ’ έναν χρόνο (Christopher Lee)”, “Ο Δράκουλας και οι τερατώδεις φίλοι του”, “Πέντε επιτυχίες και τα ριμέϊκ τους”, “12 ντοκιμαντέρ για τον κόμη Δράκουλα/Κρίστοφερ Λη”, “Οι πέντε καλύτεροι Δράκουλες”, “Η σηριαλοποίηση του Δράκουλα” κ.α.
Ο συγγραφέας μας δίνει το στίγμα της παρουσιαζόμενης μελέτης στον πρόλογο του βιβλίου, ενώ υπάρχει και μια πολυσέλιδη εισαγωγή με κείμενο του Μάκη Πανώριου. Πλούσια εικονογραφημένο, με φωτογραφίες πρωταγωνιστών και χαρακτηριστικών σκηνών, αφίσες ταινιών κτλ, όλα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου. Άλλωστε, αυτά είναι τα μοναδικά χρώματα που «παίζουν» σε όλο το βιβλίο, ιδανική επιλογή για την καλύτερη απόδοση των κυρίαρχων χαρακτηριστικών του είδους: σκοτάδι και αίμα. Το κείμενο για την κάθε ταινία έχει πληροφοριακό αλλά και κριτικό χαρακτήρα, ενώ δεν υπερβαίνει τις 150 με 250 λέξεις. Καταγράφονται παραγωγές απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και από την Ελλάδα, καθιστώντας το εν λόγω βιβλίο ένα απόλυτο λεξικό του είδους! Απαραίτητη προσθήκη στην βιβλιοθήκη κάθε σινεφίλ…
Το μοναδικό αρνητικό της έκδοσης θεωρώ ότι είναι η απουσία ενός ευρετηρίου των ταινιών που περιλαμβάνει (βάσει χρονολογικής σειράς π.χ.), αν και αυτό ακόμη μπορεί εύκολα να το παραβλέψει αυτός που θα αγοράσει το βιβλίο και θα βυθιστεί στις σκοτεινές του σελίδες…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Συγγραφέας: Δημήτρης Κολιοδήμος
ISBN13: 9789604360734
Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2004
Αριθμός σελίδων: 336
Διαστάσεις: 17x12
Εκδόσεις: ΟΞΥ
Αρχική τιμή: €16,23

🔎2371

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό στο είδος του βιβλίο. Περιεκτικότατο, με κομψό, εύχρηστο σχήμα. Προτείνω επίσης το βιβλίο Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, από τον ίδιο συγγραφέα, και από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείχνει αρκετά ενδιαφέρον! Ιδιαίτερα για τους λάτρεις του είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...