Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 367 / Βιβλιοκριτική: Το παιχνίδι του Κρόνου (Επιστημονικής φαντασίας)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Σε ένα μεγάλο διαστημικό ταξίδι, τα παιχνίδια ρόλων μπορεί να σας βοηθήσουν να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας ή... να χάσετε τη ζωή σας!

Στο εγγύς μέλλον, το ηλιακό μας σύστημα εξερευνάται αργά και αποικείται. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου "Χρόνος", του οποίου η αποστολή είναι να εξερευνήσει τους δακτυλίους του Κρόνου και τα φεγγάρια του, έχει περάσει οχτώ ολόκληρα χρόνια ταξιδεύοντας. Για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους και να διατηρήσουν τα λογικά τους, το πλήρωμα εμπλέκεται σε ένα περίπλοκο ψυχόδραμα με τη μορφή παιχνιδιού ρόλων ζωντανής δράσης, με τους παίκτες να καταδύονται σ' έναν φανταστικό κόσμο.
Ο περίπλοκος αυτός κόσμος φαντασίας, έχει εμπλουτιστεί με επικά σενάρια, περιπέτειες των χαρακτήρων, ακόμα και με ειδική ομιλία. Επιπλέον, έχουν βασίσει πολλά από τα στοιχεία του φόντου του φανταστικού κόσμου που οικοδομούν, πάνω σε αυτό που αναμένουν να βρουν όταν φτάσουν στο φεγγάρι του Ιαπετού.
Αυτό θα τους δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς όταν φθάσουν στον προορισμό τους, οι γραμμές αντίληψης μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας θα γίνουν θολές και δεν θα είναι εύκολο να τις ξεχωρήσουν. Μετά από τόσα χρόνια που ασκούν συνεχώς τη φαντασία τους, οι παίκτες διαπιστώνουν ότι η ικανότητά τους να διακρίνουν την πραγματικότητα γύρω τους έχει ατονήσει σημαντικά.
Αυτή η ψυχολογική πίεση επιδεινώνεται από το ακραίο στρες και τις επικίνδυνες συνθήκες που συναντούν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους στον Ιαπετό...

Ένα βραβευμένο διήγημα του 1981 που εκδόθηκε στα ελληνικά δώδεκα χρόνια αργότερα. Μια πρωτότυπη ιστορία που διαβάζεται άνετα και σήμερα, καθώς ο συγγραφέας είχε ενσωματώσει με επιτυχία τεχνολογικά στοιχεία πολύ προχωρημένα για την εποχή του. Ο Anderson προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλειστοφοβικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, στα χνάρια του “Alien”, δίνοντας ταυτόχρονα στο κείμενό του μια ρομαντική διάθεση, με αρκετές δόσεις κλασικής φανταστικής λογοτεχνίας. Οι ήρωές του είναι συμπαθείς, καθώς από τη μια καλούνται να λύσουν ένα επιστημονικό παράδοξο και από την άλλη παρασύρονται σαν παιδιά σε ένα εντέλει τραγικό γι’ αυτούς παιχνίδι.
Το κείμενο, αν και μικρό, δεν κυλάει τόσο γρήγορα στην ανάγνωση και αυτό μπορεί να οφείλετε στην κακή επιλογή γραμματοσειράς αλλά και την κάπως ξύλινη γλώσσα, αποτέλεσμα –ίσως– μη σωστής μετάφρασης.
Αν και δεν αποτελεί κάποιο αριστουργηματικό δείγμα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, αναζητήστε το και εντάξτε το στα ράφια της βιβλιοθήκης σας, εφόσον είστε λάτρης του είδους. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα χάσετε και πολλά αν δεν το διαβάσετε.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✮✮✮✮✮

Τίτλος πρωτοτύπου: The Saturn Game
Συγγραφέας: Poul Anderson
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθάρης
Εξώφυλλο: Μαλακό
Σελίδες: 84
Ημερομηνία έκδοσης: 1993
Εκδόσεις: Μέδουσα
Τιμή: €5,07

🔎2395

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...