Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 365 / Βιβλιοκριτική: Στρατιωτικές ασκήσεις (Διηγήματα)


ΠΕΝΤΕ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σε όσα χρόνια γράφω, παρατηρώ ότι γράφω καλύτερα όταν είμαι θυμωμένος. Ο θυμός αυτός γίνεται παραλογισμός όταν στρέφεται ακόμα και ενάντια στο θεό: «Παραιτήσου επιτέλους, Κύριε» φωνάζω «να αναλάβει ο Άνθρωπος!». Και είναι πράγματι η λογοτεχνία μια τρέλα που εγώ την έχω και σαν θεραπεία της τρέλας. Θεωρώ λοιπόν ταλέντο μου το θυμό μου, δεν έχω άλλο. Μπορεί να εκφράζεται με οδύνη, όπως στις «Στρατιωτικές Ασκήσεις». Ή με κλαυσίγελο και πικρότατο χιούμορ-φαρμάκι, όπως στην «αφιέρωση στον αγαπημένο μου Κοσκωτά» και στο «Τσερνομπίλ». Κοντολογίς, και τις πέντε αυτές αληθινές ιστορίες τις έγραψα θυμωμένος. Και εύχομαι βέβαια -αν δεν αλλάξει η ζωή όσο υπάρχω- να μη μου περάσει ποτέ ο θυμός.

O Παντελής Kαλιότσος γεννήθηκε στην Aθήνα το 1925. Eκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια σπουδάζοντας και ταυτόχρονα κάνοντας κάθε είδους δουλειά. Aργότερα έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε για περισσότερο από δύο χρόνια. Άρχισε να γράφει από το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης, αλλά απλώς ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Eμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα "O μεσαίος τοίχος", που, όντας χειρόγραφο, αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Tαχυδρόμος και ακολούθως εκδόθηκε σε βιβλίο. Aκολούθησαν μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά. H "Δεκεμβριανή νύχτα" τιμήθηκε το 1979 με το Kρατικό Bραβείο Mυθιστορήματος, ενώ το 1997 τα "Ξύλινα σπαθιά", έργο με παγκόσμια αναγνώριση, κέρδισε το Bραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Bιβλίου στην Kόστα Pίκα. Tο 1997 το μυθιστόρημά του για παιδιά "Ένα σακί μαλλιά" πήρε το A΄ Bραβείο του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, ενώ το 2002 η "Σφεντόνα του Δαβίδ" τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Bιβλίου, το Bραβείο του περιοδικού Διαβάζω και το Bραβείο του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. Κυκλοφορούν τα έργα του: "Το συμπόσιο" (2003), "Στρατιωτικές Aσκήσεις" (2003), "H συμπεριφορά του κενού" (2004), "Tο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου" (2005), "Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου" (2006) και "Oι Oνειροπόλοι" (σε νέα έκδοση αναθεωρημένη, 2007).

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα μικρό βιβλίο το οποίο μάλλον δεν θα ενθουσιάσει τον αναγνώστη, καθώς δεν έχει εκείνη την δυνατή ιστορία που θα το βοηθήσει να γίνει άξιο λόγου. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορείς να το παραβλέψεις, ιδίως όταν συγγραφέας του είναι ο Παντελής Kαλιότσος, ένας άνθρωπος με πλούσιο έργο και ιδιαίτερη άποψη για πάρα πολλά θέματα. Εκδόθηκε αρχικά το 1989 από τις εκδόσεις Κέδρος και σε αυτή την δεύτερη έκδοση προστέθηκε το διήγημα "Η Μαύρη Χήρα".
Διαβάζοντας τον τίτλο, ο νους σου πηγαίνει κατευθείαν στον στρατό, όμως κάθε άλλο παρά στρατιωτικές είναι οι ιστορίες του βιβλίου -έστω και αν στην πρώτη από αυτές συμμετέχουν και στρατιώτες. Καλά-καλά, οι δύο από αυτές ("Πρόταση για την ίδρυση ιδιωτικής φυλακής" και "Τσερνομπίλ") δεν είναι καν ιστορίες αλλά σκόρπιες θυμωμένες σκέψεις του συγγραφέα για διάφορα στραβά που συμβαίνουν γύρω του. Αυτά τα κομμάτια είναι και τα λιγότερο ενδιαφέροντα του βιβλίου, καθώς ο αναγνώστης δύσκολα θα ταυτιστεί με το θυμό κάποιου για πράγματα που συνέβαιναν πριν τριάντα χρόνια.
Τα υπόλοιπα τρία διηγήματα έχουν κάποια καλά στοιχεία, αποδυναμώνονται όμως από το μικρό μέγεθος του κειμένου. Στο "Στρατιωτικές Ασκήσεις" (το διήγημα που έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο), μια κοπέλα ερωτεύεται πολύ έντονα έναν αξιωματικό του στρατού, κάπου σε κάποια παραθαλάσσια πόλη μιας χώρας της Μεσογείου. Εκείνος, αν και δείχνει να είναι το ίδιο ερωτευμένος, τελικά αποδεικνύεται πως κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό.
Στο "Η Μαύρη Χήρα", μια γυναίκα που ζει είκοσι χρόνια χωρίς τον άντρα της, αποφασίζει να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το ότι έχει ερωτικές επιθυμίες. Μόνο που κάποιος θα πληρώσει με τη ζωή του γι' αυτό.
Τέλος, στο "Ωχρά κηλίδα", μια τυφλή κοπέλα ξαναβρίσκει το φως της, ανατρέποντας τις προβλέψεις ενός γιατρού που πίστευε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ.
Διαβάστε το, σε περίπτωση που έχετε ήδη γνωρίσει τον Καλιότσο μέσα από άλλα βιβλία του και θέλετε να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική άποψη για τον συγγραφέα. Διαφορετικά, αν το προσπεράσετε, δεν θα έχετε χάσει και κάτι ιδιαίτερο...
Κριτική: ✰✰✰✰✮✮✮✮✮✮

Συγγραφέας: Παντελής Kαλιότσος
Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2003
Αριθμός σελίδων: 104
Διαστάσεις: 21x14
Αρχική τιμή: 2,00€
Εκδόσεις: Πατάκη

🔎2375

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...