Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ελληνικά Comic Books 304: Χαρακώματα - Ιστορίες από την οδό Γάγγραινας (2014)


ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑΣ

«Καλωσορίσατε στην Οδό Γάγγραινας, ένα γραφικό χαράκωμα του Δυτικού Μετώπου με μαγευτική θέα στο Ύψωμα 35, ένα τυπικό μέρος για να περάσει κανείς τον Μεγάλο Πόλεμο.
Οι «κάτοικοι» της Οδού Γάγγραινας βρίσκονται συνεχώς σε αναβρασμό. Ασκήσεις, επιθέσεις, αναφορές, αγγαρείες…
Σύντομα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν χειρότερα πράγματα στα χαρακώματα από τους εχθρούς: η λάσπη, τα ποντίκια, οι λοχίες και η… ποίηση.
Όταν έρχεται η ώρα, η επίθεση για 8η φορά στο Ύψωμα 35 είναι σχεδόν ανακουφιστική!»

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα εξαιρετικό δείγμα εγχώριου κόμικ, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό, καθώς όχι μόνο πραγματεύεται ένα "διεθνές" θέμα, όπως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξή του) αλλά το κάνει και με χιούμορ. Στο κόμικ πρωταγωνιστούν Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούν στο Δυτικό Μέτωπο. Μέσα από μονοσέλιδα χιουμοριστικά επεισόδια παρακολουθούμε πώς οι εγκλωβισμένοι στρατιώτες προσπαθούν να συμφιλιωθούν με την εφιαλτική τους καθημερινότητα. Μοναδικός τους σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι το χιούμορ και αντίπαλοί τους οι ίδιοι οι εχθροί αλλά και οι λάσπες, το κακό φαγητό, οι βόμβες και οι αδέσποτες σφαίρες. Με απλή σχεδίαση και χωρίς να χρησιμοποιεί ολόκληρη την παλέτα των χρωμάτων, ο Πέτρος Χριστούλιας επιτυγχάνει να ταιριάξει τέλεια το ύφος και την εμφάνιση των ηρώων του, με αυτό που ζητούν τα κείμενα του Τάσου Ζαφειριάδη. Η διακωμώδηση της τραγικής κατάστασης γίνεται χρησιμοποιώντας μια εκλεπτυσμένη ειρωνεία, όπως και αιφνιδιαστικές ατάκες που "σπάνε κόκαλα"! Αντιπολεμικό και αισιόδοξο. Το θεωρώ από τα καλύτερα ελληνικά κόμικς των τελευταίων ετών και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν γνωρίσει ακόμη. Άκρως διασκεδαστικό.

Κείμενα: Τάσος Ζαφειριάδης
Σχέδια: Πέτρος Χριστούλιας
Σελίδες: 96
Εκτύπωση: Δίχρωμο
ISBN: 978-618-5116-04-0
Τιμή: 7,50€
Εκδόσεις: Jemma Press


👬2291

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...