Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 9: Μεγάλες Προσδοκίες


Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» είναι η υπέροχη ιστορία του νεαρού Πιπ που ζει στη φτώχεια του χωριού του, ώσπου οι τρομερές συμπτώσεις τον φέρνουν στο Λονδίνο, στους κύκλους του «καλού κόσμου». Μέσα από τις περιπέτειες του Πιπ, που παρατηρεί τον κόσμο γεμάτος όνειρα κι ερωτηματικά, ο Ντίκενς περιγράφει την Αγγλία της πρώτης βιομηχανικής εποχής, μιας σκληρής εποχής όπου όμως τα θαύματα ήταν δυνατά. Με φόντο την ύπαιθρο, που παρακμάζει, και το άστυ, που αναπτύσσεται γοργά, ο Ντίκενς δημιουργεί μια σειρά αξιαγάπητους χαρακτήρες, όπως τον καλοκάγαθο Τζο και την γλυκιά Μπίντυ, που συγκρούονται με τους Κακούς, που κι αυτοί απ' την πλευρά τους έχουν τις δικαιολογίες τους. Η ωραία Εστέλλα είναι δύστροπη και καταστροφική, η μις Χάβισαμ είναι μισότρελη, η αδελφή του Πιπ είναι μια μέγαιρα. Και ο Μάγκγουιτς, που αποτελεί με τον τρόπο του το κέντρο αυτής της ιστορίας, είναι ένας παράνομος -σαν τον Γιάννη Αγιάννη στους Αθλίους. Όμως πίσω από τα φαινόμενα κρύβονται απρόσμενες αλήθειες και παλιά μυστικά που συνιστούν την ίδια την πλοκή και που κινούν το γαϊτανάκι των ηρώων. Ο ανικανοποίητος έρωτας, η φιλία, η μοίρα, η εκδίκηση, οι ταξικές συγκρούσεις, η κοινωνική αναρρίχηση, η αρρώστια, ο θάνατος και η λύτρωση περιγράφονται εδώ με ρεαλισμό και χιούμορ. Οι δραματικές σκηνές είναι συνταρακτικές, οι κωμικές είναι ξεκαρδιστικές και οι πρώτες διαδέχονται τις δεύτερες σε μια μνημειώδη σύνθεση.

Oι Mεγάλες Προσδοκίες εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1861: σήμερα παρουσιάζονται σε μια καινούργια μετάφραση που συνοδεύεται από αποσπάσματα επιστολών, κριτικών και σχολίων του ίδιου του Nτίκενς, του R. L. Stevenson και των J. Clayton, W. Cohen, T. S. Eliot, N. Frye, G. Orwell, E. Said, G. BernardShaw, αιχμαλωτίζοντας έτσι ένα μικρό μέρος της έκπληξης και γοητείας που ασκεί αυτό το μυθιστόρημα εδώ και ενάμιση αιώνα.

Σελίδες Νοσταλγίας/Πλαφουτζής Παναγιώτης: Ένα βιβλίο που ξεπερνά τα όρια του κοινωνικού μυθιστορήματος, ενώ ταυτόχρονα διεισδύει με αριστουργηματικό τρόπο στα ενδότερα μιας κοινωνίας γεμάτης κοινωνικές ανισότητες, συγκρούσεις και προβλήματα. Ο συγγραφέας καταγράφει με όμορφο τρόπο όλα τα σημαντικά ανθρώπινα αισθήματα των χαρακτήρων του έργου του. Αγωνίες, φιλίες, έρωτες, ευτυχισμένες και δυστυχισμένες στιγμές, εναλλάσσονται διαρκώς σε ένα μοτίβο που ο Ντίκενς φαίνεται να γνωρίζει καλά. Παίζει με τους ήρωές του, όπως παίζει και με τον αναγνώστη, τον οποίο παρασύρει συνεχώς σε ξεχασμένα συναισθηματικά μονοπάτια, καθώς παράλληλα με τον βασικό κορμό της αφήγησης αναπτύσσει τα κεφάλαια του έργου "πατώντας" πάνω στην λεπτομερή παρουσίαση ανθρώπινων στιγμών. Από το χιούμορ ως την τραγωδία και από την κωμωδία ως το δράμα, ο συγγραφέας μας αποδεικνύει ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Σε μια βικτωριανή Αγγλία με τις ιδιαίτερα μεγάλες κοινωνικές ιδιαιτερότητες, χτίζει τον κεντρικό του χαρακτήρα με βάση τις επιταγές του χρήματος, όπως τουλάχιστον τις αντιλαμβάνεται ένα φτωχόπαιδο της εποχής. Ο νεαρός πρωταγωνιστής θα θέσει στον εαυτό του υψηλούς στόχους, με σκοπό να πλουτίσει σε μια κοινωνία συστηματικών αποκλεισμών. Στις επτακόσιες και πλέον σελίδες του βιβλίου, ο Ντίκενς προσπαθεί να αποδείξει πως η φτώχεια δεν συνιστά κάποια φυσική κατάσταση και δεν αποτελεί προσωπική αποτυχία ή ανικανότητα. Είναι πολύ απλά το κύριο χαρακτηριστικό ενός ισχυρού ταξικού καθεστώτος, το οποίο υπερασπίζεται λυσσαλέα την ανισομέρεια και την ανισότητα, γιατί κατ' αυτό τον τρόπο διατηρείται και συνεχίζει να υπάρχει. Ένα δυνατό κλασικό ανάγνωσμα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ, σε μια καλαίσθητη έκδοση με πρόσθετα στοιχεία.

Τίτλος πρωτοτύπου: Great Expectations
Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens)
Μετάφραση: Άρτεμις Σταμπουλοπούλου
Χρονολογία έκδοσης: 1997
Αριθμός σελίδων: 752
Διαστάσεις: 24x17
Εκδόσεις: Πόλις
Τιμή: 21,90€

🔎2346

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...