Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 352: Ιστορία αγάπης και σκότους (Μυθιστόρημα)


Στο κέντρο αυτού του μυθιστορήματος βρίσκεται η ιστορία ενός φαντασιόπληκτου παιδιού που κάποτε θα γίνει συγγραφέας, του τραγικού γάμου των γονιών του καθώς και η ιστορία της παράξενης, για τα μάτια ενός παιδιού, γέννησης ενός κράτους. Γύρω από τον κεντρικό αυτό πυρήνα βρίσκονται οι μεγάλες μεταναστεύσεις, οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αδιέξοδα του 20ού αιώνα, αλλά και τα προσωπικά τραύματα που αφήνει μερικές φορές η Ιστορία στις ψυχές των ανθρώπων. Μυθιστόρημα που άλλοτε γίνεται επικό σαν μουσική συμφωνία και άλλοτε χαμηλόφωνο και τρυφερό σαν παιδική εξομολόγηση, η "Ιστορία αγάπης και σκότους" θεωρείται το αριστούργημα του μεγάλου Ισραηλινού φιλειρηνιστή συγγραφέα Άμος Οζ και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της εποχής μας. Πρόσφατα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, με την Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

O Άμος Oζ γεννήθηκε στην Iερουσαλήμ το 1939. Mαζί με τον Γεοσούα, θεωρείται ο πιο γνωστός σύγχρονος Iσραηλινός συγγραφέας. Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο με το μυθιστόρημά του "O Mιχαέλ μου" (Eκδ. Kαστανιώτη, 1997). Aκολούθησαν δώδεκα άλλα μυθιστορήματα, γνωστότερα από τα οποία είναι τα: "Mαύρο κουτί" (Eκδ. Ψυχογιός, 1991), "H γυναίκα που γνώρισα" (Eκδ. Ψυχογιός, 1993), "Φίμα" (Eκδ. Ψυχογιός, 1994), "Nύχτα στο Tελ Kένταρ" (Eκδ. Kαστανιώτη, 1998) και "Στην ίδια θάλασσα" (Eκδ. Kαστανιώτη, 2001). O Oζ είναι γνωστός και για τους αγώνες που έδωσε για την ειρήνευση στη M. Aνατολή. Tις απόψεις του κατέγραψε στο βιβλίο "Tο Iσραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη" (Eκδ. Kαστανιώτη, 1997). Tο βιβλίο του "H αρχή της ιστορίας" κυκλοφόρησε στο Iσραήλ το 1996. Έχει βραβευθεί με διεθνή λογοτεχνικά βραβεία και διακρίσεις ειρήνης, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας Χολόν και το γερμανικό Βραβείο Ειρήνης 1992. Τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά του στην πόλη Αράντ του Ισραήλ.

«Αν σας μένουν δύο μέρες μόνο να ζήσετε, ένα πράγμα πρέπει να κάνετε για να πεθάνετε χωρίς ενοχές: να διαβάσετε αυτό το βιβλίο»
-La Republica

Ξενόγλωσσος τίτλος: A tale of love and darkness
Συγγραφέας: Amos Oz
Μετάφραση: Ιακώβ Σιμπή
Επιμέλεια: Κατερίνα Δουρίδα
ISBN13: 9789600338171
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων: 736
Διαστάσεις: 21x14
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Τιμή: 19,08€

🔎2317

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...