Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ήρωες των Κόμικς 8: Ντόναλντ Ντακ (Donald Duck)


Το διασημότερο παπί του κόσμου,
έγινε φέτος 83 χρόνων!

«Η ιδιοφυής ιδέα του Walt Disney ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη» 
-Άντι Γουόρχολ, ζωγράφος και κριτικός τέχνης


Ο Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ, αγγλ. Donald Duck) είναι χαρακτήρας κόμικς και κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε ταινία το 1934. Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995). Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της "Silly Symphonies", "The Wise Little Hen" (μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω). Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.



Ο Ντόναλντ Ντακ είναι ένα παπί που λατρεύει τη δράση, είναι έξυπνος, πονηρός και οξύθυμος αλλά και κατά καιρούς τεμπέλης. Ζει μαζί με τα 3 ανίψια του (Χιούη, Λιούη, Ντιούη) στην Λιμνούπολη. Στην ίδια πόλη μένουν και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (ο τσιγκούνης θείος του), ο Φέθρυ (ξάδερφος του Ντόναλντ και μεγάλος γκαφατζής), ο Γκαστόνε (ο τυχερός του ξάδερφος που είναι και αντίζηλός του) και η μεγάλη αγάπη του, η Νταίζυ Ντακ. Επίσης στην ίδια πόλη μένει ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, καθώς και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων που πλαισιώνουν πολύ όμορφα το Duck Universe. Τις νύχτες ο Ντόναλντ φοράει την μάσκα του και μάχεται ενάντια σε εγκληματίες ως υπερήρωας με το όνομα Φάντομ Ντακ, σώζοντας την πόλη από τους κακούς.


Το χειμαρρώδες ταπεραμέντο και η πληθωρική προσωπικότητά του ξετυλίγονται ακόμη και όταν η ζωή τον χτυπάει από όλες τις πλευρές. Όμως, όπως θα έλεγε και ο ίδιος: «Κάνω τα πάντα για να τα καταφέρω. Όμως, πάντα, όλα πάνε στραβά. Μερικές φορές, ο κόσμος μοιάζει με καπέλο που μέσα κρύβει ένα τούβλο. Όταν, όμως, όλα τελειώσουν, είμαι ένα απλό παπί με πολύ περηφάνια»...
Ένας σημαντικός δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ είναι ο Καρλ Μπαρκς (1901-2000), ο οποίος δημιούργησε και εμπλούτισε την προσωπικότητα του, πλαισιώνοντάς τον με ένα πλήθος συγγενών, φίλων και εχθρών που έγιναν επίσης αθάνατοι όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Γκαστόνε και οι Μουργόλυκοι. Άλλος σημαντικός σχεδιαστής του ήρωα είναι ο Ντον Ρόσα.


Ο Ντόναλντ στις ιστορίες όπου εμφανίζεται, φαίνεται πως είναι ανίκανος για κάθε είδους δουλειά, και σπάνια τα καταφέρνει σε κάποια. Συνήθως απολύεται μετά από συνεχείς αποτυχίες. Παρόλα αυτά, δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να ψάχνει δουλειά, ώστε να βρει λεφτά και να μπορέσει κάποτε να ξεχρεώσει τον θείο του και να μεγαλώσει καλά τα ανίψια του. Στις ιστορίες όπου εμφανίζεται έχει δοκιμάσει τα πάντα, από πυροσβέστης μέχρι... οδοντίατρος σκυλόψαρων!!! Η μόνιμη ωστόσο εργασία του είναι να παρέχει υπηρεσίες στον Σκρουτζ Μακ Ντακ, τον θείο του, δουλειά από την οποία κερδίζει το γενναίο μισθό των τριών δεκάρων το μήνα!


Το 1937, στο καρτούν «Ντον Ντόναλντ», το ηρωικό παπί μαγεύεται από μια σενιορίτα, με το όνομα Ντόνα, η οποία αργότερα θα μετεξελιχθεί σε Νταίζη Ντακ. Ο Ντόναλντ και το ταίρι του μοιάζουν σε πολλά πράγματα, από το σθένος μέχρι την πληθωρικότητα και το πείσμα. Φυσικά, είναι ακόμη και οι δύο τους τρελά ερωτευμένοι! Το 1938, στο καρτούν «Τ' ανίψια του Ντόναλντ», η αδελφή του Ντόναλντ του αφήνει τα τρία της παιδιά για να τα προσέχει. Από τότε δεν γύρισε να τα πάρει, και ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη έμειναν για πάντα με τον θείο τους...



Λόγω του ανατρεπτικού χιούμορ και της φλογερής ιδιοσυγκρασίας του, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Ντακ άρχισε ν' ανεβαίνει... Ως το τέλος της δεκαετίας του '40 είχε γίνει ο πιο δημοφιλής ήρωας της Ντίσνεϊ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους. Πριν από το 1941 είχε εμφανιστεί συνολικά σε περίπου 50 ταινίες, ενώ από το 1941 έως το 1961 πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100.

Παρακολουθήστε την πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ντόναλντ, το πολύ μακρινό 1934...




👬2269

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...