Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 302 / Βιβλιοκριτική: Κυνηγοί κεφαλών (Μυθιστόρημα)


«Το επαγγελματικό σας προφίλ ενδέχεται να μας ενδιαφέρει. Επιθυμείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας;»
Πώς να αντισταθείς σ' ένα τέτοιο e-mail και ιδιαίτερα όταν προέρχεται από την Ντε Βαβρ Ιντερνάσιοναλ, μία από τις πιο φημισμένες εταιρίες αναζήτησης υψηλόβαθμων στελεχών;
Έχοντας εργαστεί ως μάνατζερ αλλά άνεργος, ο Ζερόμ Καρσεβίλ, ανταπεξέρχεται με επιτυχία τις πρώτες δοκιμασίες της Ντε Βαβρ. Μετά από μια σειρά τεστ και μερικές παγίδες που με τόλμη ξεπερνά, επιλέγεται για την τελική δοκιμασία.
Ένα ξενοδοχείο στο μέσον μιας λίμνης στις Άλπεις υποδέχεται τους δεκαπέντε φιναλίστ. Μόνο δύο απ' αυτούς θα βγουν κερδισμένοι. Ο Ντελ Ριέκο, ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» θέτει τους όρους του αγώνα: μια προσομείωση οικονομικού πολέμου στον οποίο οι υποψήφιοι, μοιρασμένοι σε τρεις εικονικές επιχειρήσεις, πρέπει να εκμηδενίσουν τους ανταγωνιστές τους. Τα εφόδιά τους: ένας υπολογιστής και μερικές πληροφορίες στρατηγικής σημασίας.
Σε λίγο οι μάσκες πέφτουν, οι αδύναμοι αποκλείονται. Η ψύχωση της μάχης καταργεί όλους τους κανόνες. Κάποιοι, ανάμεσά τους και ο Καρσεβίλ, πιστεύουν ότι στο τέλος θα νικήσουν. Αλλά η σατανική μηχανή έχει ήδη μπει σε λειτουργία και το κυνήγι των ταλέντων μετατρέπεται σ' ένα αιμοσταγές ανθρωποκυνηγητό.
Όταν αφυπνίζονται τα πρωτόγονα ένστικτα, η κόλαση ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της. Οι "Κυνηγοί Κεφαλών" είναι το θρίλερ του "Ανθρώπινου Δυναμικού". Φέρνοντας στο προσκήνιο την υστερία του οικονομικού πολέμου είναι ένα δριμύ "κατηγορώ" ενάντια στη "φιλελεύθερη" ζούγκλα...

Ο Michel Crespy γεννήθηκε το 1946 και διδάσκει κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Έχουν ήδη εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του. Οι "Κυνηγοί Κεφαλών" τιμήθηκαν με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2001 στη Γαλλία.

Σελίδες Νοσταλγίας/Σταύρος Ατζολιδάκης: Έχουμε συνηθίσει να διαχωρίζουμε τα μυθιστορήματα ανάλογα με το περιεχόμενό τους: αστυνομικό, τρόμου, ΕΦ, κτλ. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί έκπληξη, αφού δε μπορούμε να το κατατάξουμε στα γνωστά είδη. Εκτός κι αν φτιάξουμε κάποιο νέο, όπως "οικονομικό θρίλερ" ή "Εργασιακής Φαντασίας". Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα βιβλίο που κεντρίζει το ενδιαφέρον παρ' ότι (ή ίσως, ακριβώς επειδή) πρόκειται για την ταπεινή ιστορία ενός πρώην μεγαλοστελέχους που ψάχνει για δουλειά. Με την ανεργία να αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα και για τη δική μας κοινωνία, το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο: μέχρι που θα έφτανες για την πολυπόθητη θέση; Χωρίς να καταφεύγει σε φτηνά πολιτικά κηρύγματα, κλιμακώνει την πλοκή μέχρις ότου οδηγεί τον αναγνώστη στο -αναπόφευκτο- τέλος.

Τίτλος πρωτοτύπου: Chasseurs de têtes
Συγγραφέας: Michel Crespy
Επιμέλεια: Νίκος Ρούσσος, Μάριος Ηλιάννης
Μετάφραση: Λίλα Κονομάρα
Επιμέλεια σειράς: Μάριος Ηλιάννης
Σελίδες: 332
Διαστάσεις: 21x14εκ.
Έτος κυκλοφορίας (Α' έκδοση): 2002
ISBN: 960-7893-19-0
ISBN-13: 978-960-7893-19-2
Εκδόσεις: Λαγουδέρα
Τιμή: €18,03


Το εξώφυλλο της β' έκδοσης (2017)

👬2088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...