Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 278 / Βιβλιοκριτική: Το Μυστικό Ρόδο (Φανταστική Λογοτεχνία)


Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων ρομαντικής φανταστικής λογοτεχνίας που ξεκινά με ένα ποίημα και δημοσιεύεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στην χώρα μας. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1897 όταν ο Γέητς βρισκόταν στην ωρίμανση της πρώτης λογοτεχνικής του εποχής. Ήταν τότε που οι ρομαντικές του καταβολές είχαν αρχίσει να μπολιάζονται με επιρροές του Συμβολισμού ενώ και τα υπόλοιπα κεντρικά γνωρίσματα της πνευματικής του συγκρότησης, όπως το ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό και για την ιδεολογία της ιρλανδικής παραδοσιοκρατίας, αναδύονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του. Αναμφίβολα «Το Μυστικό Ρόδο» αποτελεί ένα δείγμα της παλιάς, αληθινής λογοτεχνίας του φανταστικού.

Οι Εκδόσεις Κλέος αποτελούν την υλοποίηση μιας παλαιότερης ιδέας ορισμένων μελών της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας, προκειμένου η Λέσχη πέρα από το περιοδικό «Φανταστική Λογοτεχνία», την ραδιοφωνική εκπομπή (Ατσάλινο Ρόδο στον rockmachine.gr) και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, να προχωρήσει στην δημιουργία και ενός εκδοτικού σκέλους. Ο Σταμάτης Μαμούτος αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά αυτό το εγχείρημα και κάπως έτσι οι Εκδόσεις Κλέος έλαβαν υπόσταση τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο Ιρλανδός νομπελίστας Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Έγραψε ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια.

Σελίδες Νοσταλγίας: Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας μετρά μία σχεδόν δεκαετία σταθερά ποιοτικής παρουσίας, ενώ το εξαμηνιαίο περιοδικό της (Φανταστική Λογοτεχνία) έφτασε ήδη στο 19ο τεύχος του. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για ένα περαιτέρω βήμα. Τη δημιουργία ενός μικρού εκδοτικού οίκου και την ταυτόχρονη κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου αυτού. Η επιλογή κρίνεται εξόχως ιδιαίτερη και αρκούντως καλλιτεχνική.
Το Μυστικό Ρόδο αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων –περιλαμβάνει και το σύντομο, σχεδόν ομώνυμο ποίημα "Προς το Μυστικό Ρόδο", από την πρώιμη δημιουργική περίοδο του μεγάλου νομπελίστα, ποιητή και συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς (1865-1939, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1923). Οκτώ διηγήματα από το χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, γεμάτα κρυφούς συμβολισμούς και διάχυτα από το φαντασιακό συγγραφικό ταλέντο του Ιρλανδού δημιουργού. Αυτούσια η παρούσα έκδοση κυκλοφόρησε το 1897, την εποχή της ωρίμανσης της πρώτης λογοτεχνικής περιόδου του Γέητς, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ξανά στην ελληνική γλώσσα.
Λεκτικός λυρισμός, άκρατη αίσθηση ρομαντισμού (ο Γέητς ήταν πολέμιος του Διαφωτισμού), θαυμαστή περιγραφική αίσθηση και ποιητικός οίστρος, χαρακτηρίζουν τα μικρά έργα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό. Εντύπωση μεγάλη προκαλεί η εξαιρετική μετάφραση -λόγω της ιδιαιτερότητας της υφής της πρωτότυπης γλώσσας, καθώς και η ποιότητα της έκδοσης που ξεπερνά κατά πολύ αυτή πολλών γνωστότερων και μεγαλύτερων Οίκων.
Η συλλογή συμπληρώνεται ιδανικά από τα δύο προλογικά σημειώματα (25 σελίδων συνολικά!) του εκδότη και δημιουργού της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας, Σταμάτη Μαμούτου, στο όραμα του οποίου οφείλεται αποκλειστικά το εν λόγω βιβλίο. Το Μυστικό Ρόδο απαιτεί προσήλωση, εστίαση στον λεκτικό πλούτο του και ανταμείβει δεόντως με πλήρη αναγνωστική απόλαυση. Αναμένουμε το επόμενο εκδοτικό βήμα!…
Χρήστος Νάστος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Εισαγωγικό σημείωμα για την ζωή και το έργο του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς 7
Ψηλαφίζοντας τα απαλά πέταλα και τα αιχμηρά αγκάθια του Μυστικού Ρόδου 25
Επιστολή του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς προς τον ποιητή George William Russell 33
Προς το μυστικό Ρόδο 35
Η σταύρωση του απόκληρου 37
Αφήνοντας το Ρόδο 51
Η σοφία του βασιλιά 63
Η καρδιά της άνοιξης 73
Η κατάρα της φωτιάς και της σκιάς 81
Οι γηραιοί του λυκόφωτος 91
Ο Θεός υπάρχει στο τίποτα 99
Για τον Κοστέλλο τον περήφανο, την Οόνα την κόρη του Ντέρμοτ και τις κακές γλώσσες 107

Αναζητήστε «Το Μυστικό Ρόδο» του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς στα καταστήματα του κέντρου των Αθηνών Solaris (Μπόταση 6), Comicon-shop (Σόλωνος 128) και Tilt, (Ασκληπιού 37), καθώς επίσης και στις ηλεκτρονικές ταχυδρομικές διευθύνσεις kleospublications@gmail.com και flefalo@gmail.com. Περισσότερα καταστήματα διανομής στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κλέος στα ιστολόγια kleospublications.blogspot.gr και flefalo.blogspot.gr.

Συγγραφέας: Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς
Σελίδες: 130
Tιμή: 9,50 ευρώ
Εκδόσεις: Κλέος

👬1966

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...