Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 273 / Βιβλιοκριτική: Ο θάνατος δεν απογειώθηκε (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Συγγραφέας: Τζίμμυ Κορίνης
Έτος έκδοσης: 1993
Σελίδες: 226
Διαστάσεις: 20x12
Τιμή: 10,71€
Εκδόσεις: Λιβάνης - Νέα Σύνορα

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού γίνεται θέατρο ενός δράματος, όταν μια βόμβα σε αεροσκάφος σημαίνει συναγερμό, καθηλώνει όλες τις πτήσεις και κινητοποιεί τις Αρχές, ένας άνθρωπος που ήταν σχεδιασμένο να πεθάνει εν πτήσει, πεθαίνει στο έδαφος λόγω της καθυστέρησης και δυο καταχθόνιοι εραστές βλέπουν το σχέδιο τους να ναυαγεί, όταν μπαίνει στο παιχνίδι ο υπαστυνόμος Γιαννίδης που, για κακή τους τύχη και εντελώς τυχαία βρίσκεται στο αεροδρόμιο, συνοδεύοντας τη μητέρα του σ΄ ένα υπερπόντιο ταξίδι και, τέλος, όταν κάνει την εμφάνισή του ένας αναπάντεχος παράγοντας –ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε πληρωθεί από τον δολοφονημένο να κάνει μια έρευνα για την σύζυγό του!

Σελίδες Νοσταλγίας: Εξαιρετικά δομημένο, ορθόδοξο αστυνομικό μυθιστόρημα (της σχολής police procedural, για τους πιο μυημένους στο χώρο!), που στα χέρια ενός ικανού σκηνοθέτη θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε μία πολύ δυνατή ταινία του είδους, αφού διαθέτει εν αφθονία όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Ο –αδιαμφισβήτητα- εγχώριος μαιτρ του είδους, στήνει και εδώ μία συμπαγή σεναριακά ιστορία, στην οποία τα δυνατά της χαρτιά είναι το σασπένς, η noir ατμόσφαιρα και η αληθοφάνεια των γεγονότων που κρατούν αδιάκοπη την προσήλωση του αναγνώστη. Και όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της άρτιας γραφής του συγγραφέα. Το πανταχού υποβόσκων παλιομοδίτικο/ρετρό στοιχείο προσφέρει απλόχερα μία επιπλέον γοητεία στο βιβλίο.
Ας μη ξεχνάμε, φυσικά, την τεράστια πορεία-καριέρα του Τζίμμυ Κορίνη στα περιοδικά Μάσκα, Μυστήριο, Φαντασία, Εικόνες, τη πληθώρα διηγημάτων που έχει γράψει και μεταφράσει, μα κυρίως τις καταπληκτικές γνώσεις του για το είδος το οποίο λατρεύει και υπηρετεί αδιάκοπα για δεκαετίες! Γνώσεις που αποτυπώνονται και μεταλαμπαδεύονται με ιδανικό τρόπο μέσα από τα μυθιστορήματα του.
Ο Τζίμμυ Κορίνης αξίζει σίγουρα πλατύτερης αναγνώρισης στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τρανή απόδειξη αποτελεί και το παρόν βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το μακρινό πλέον 1993 από τις εκδόσεις Λιβάνη (που εκείνη την εποχή είχαν δώσει μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ιδίωμα) σε μία όμορφη έκδοση, με ένα καταπληκτικό και απολύτως ταιριαστό εξώφυλλο, δείγμα αισθητικής αναφοράς και του ίδιου του δημιουργού. Οι λάτρεις της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας, αναζητήστε το άφοβα!
Χρήστος Νάστος

👬1939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...