Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ελληνικά Comic Books 216: Grandville (2009)


Ένα θρίλερ επιστημονικής μυθοπλασίας του επιθεωρητή ΛεΜπρόκ,
της Σκότλαντ Γιαρντ

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Εμπνευσμένο από το έργο του Γάλλου γελοιογράφου του 19ου αιώνα, Jean Ignace Isidore Gerard, γνωστού με το ψευδώνυμο JJ Grandville, και του μοναδικού και παραγωγικότατου εικονογράφου επιστημονικής φαντασίας Albert Robida –για να μην αναφέρουμε τον Sir Arthur Conan Doyle, τον Rupert the Bear και τον Quentin Tarantino– το "Grandville" είναι ένα αριστούργημα steampunk, όπου ο επιθεωρητής ΛεΜπρόκ της Σκότλαντ Γιαρντ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ομάδα αδυσώπητων δολοφόνων, σε ένα εναλλακτικό Art Nouveau Παρίσι. Τολμηρό, περιπετειώδες, μοναδικά σχεδιασμένο και χρωματισμένο, το "Grandville" αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτικό σχόλιο για τα παιχνίδια της εξουσίας και τους εξουσιαστές, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του Bryan Talbot ως ενός από τους καλύτερους δημιουργούς κόμικς παγκοσμίως.



Πρόκειται για ένα κλασικό αστυνομικό θρίλερ, που κινείται όμως μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας, έχοντας την πολιτική ως ιδανικό φόντο για τα παιχνίδια εξουσίας των δευτερευόντων χαρακτήρων. Υπάρχουν έμμεσες πολιτικές αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα -εκτός από την ιστορία- το ταλέντο και τις ικανότητες του δημιουργού.
Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των εικόνων κινείται στα πρότυπα των εικονογραφήσεων του Jean Ignace Isidore Gerard, του Γάλλου γελοιογράφου του 19ου αιώνα, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο JJ Grandville. Από αυτόν άλλωστε είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του κόμικ. Με τους ζωόμορφους χαρακτήρες, σε μια εναλλακτική Belle Epoque στο Παρίσι, με την Γαλλία να είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ο Talbot αφήνει την φαντασία του ελεύθερη και μας χαρίζει ένα αριστουργηματικό έργο, το οποίο θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει κλασικό και σημείο αναφοράς! Μην το προσπεράσετε...


Ο Bryan Talbot δημοσίευσε την πρώτη του δουλειά στο British Tolkien Society Magazine το 1969 και για τα επόμενα χρόνια σχεδίαζε ένα καθημερινό comic strip για την εφημερίδα του κολεγίου του. Μετά το τέλος των σπουδών του δημιούργησε το πρωτοποριακό για την εποχή του underground περιοδικό Brainstorm Comix, το οποίο προκάλεσε αίσθηση και τον μετέτρεψε σε μυθική φιγούρα για τα βρετανικά κόμικς.

Δημιουργός: Bryan Talbot
Σελίδες: 112
Διαστάσεις: 30x21 cm
ISBN: 9789606732393
Ημερομηνία έκδοσης: 10/2009
Τιμή: 13,08€
Εκδόσεις: Jemma Press

👬1831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...