Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Κύβος του Ρούμπικ


Ο Κύβος του Ρούμπικ (Rubik's Cube) είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. Επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ (Ernő Rubik). Παθιασμένος λέκτορας και θαυμαστής της γεωμετρίας και των τρισδιάστατων μορφών, δημιουργεί το πιο εθιστικό και τέλειο puzzle, τον κύβο του Ρούμπικ! Αρχικά ονομάστηκε Μαγικός Κύβος ("Magic Cube"). Πρόκειται για το απόλυτο παιχνίδι εξάσκησης του νου.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται πρωταθλήματα, ενώ πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ένας Αμερικάνος μαθητής λυκείου που κέρδισε στο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 1982 λύνοντας τον κύβο σε ακριβώς 22,95 δευτερόλεπτα!!
Σήμερα, το ισχύον παγκόσμιο ρεκόρ (στον κλασικό Κύβο των 3x3) για μία μοναδική προσπάθεια είναι τα 7,08 δευτερόλεπτα που χρειάστηκε ο Ολλανδός speedsolver Έρικ Άκερστζικ στο Open της Τσεχίας το 2008.


Η ευχαρίστηση του να λύνεις ένα πρόβλημα, σε συνδυασμό με την «τρέλα» των ανθρώπων που αγαπούν τα μαθηματικά, έχουν καταστήσει τον «Κύβο του Ρούμπικ» αντικείμενο επιστημονικών ερευνών. Μέσω της άλγεβρας και διαφόρων άλλων μεθόδων και τρόπων σκέψης, πολλοί έχουν επιδιώξει (και συνεχίζουν να το κάνουν) να βρουν την εξίσωση που θα δώσει τη λύση του γρίφου με τις λιγότερες κινήσεις.
Μεταξύ 1981 και 1985 ο κύβος ήταν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ουγγαρίας που συνέβαλαν στη μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό.
Μια πρόσφατη έρευνα αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεξήχθη για λογαριασμό του αμερικανού διανομέα του, έδειξε πως παραπάνω από το 85% του πληθυσμού γνωρίζει τον κύβο.
Το 1992, ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, βοήθησε άθελά του στην αναβίωση της κυβομανίας, χρησιμοποιώντας τον κύβο του Ρούμπικ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ως παράδειγμα των δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργούσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως, ενώ πλέον, θεωρείται και το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.


Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856. Αυτό σημαίνει πως, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη.
Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος. Η αρχική 3×3×3 εκδοχή του κύβου είναι και η πιο δημοφιλής, αν και κυκλοφορούν και μεγαλύτεροι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...