Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Σινεμά και DVD 70: Ψάχνοντας την Ντόρι / Finding Dory (2016)


Σκηνοθεσία: Andrew Stanton, Angus MacLane
Σενάριο: Andrew Stanton
Μουσική: Thomas Newman
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill, Kaitlin Olson, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Hayden Rolence, Idris Elba, Dominic West, Bob Peterson, Andrew Stanton, Bennett Dammann
Και στα ελληνικά: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Αθερίδης, Γιώργος Ρεντούμης, Ακίνδυνος Γκίκας, Στεφανία Φιλιάδη, Χρήστος Θάνος, Χίλντα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Δημόπουλος, Μανώλης Γιούργος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, Άκης Λελεκίδης, Τάσος Κωστής
Διάρκεια: 103'


Ένα χρόνο μετά την επανασύνδεση του Νέμο με τον πατέρα του, Μάρλιν, η Ντόρι ζει πλέον μαζί τους και βοηθά στην ανατροφή του μικρού ψαριού. Μια μέρα η Ντόρι ανακαλεί σε μια παιδική ανάμνηση ότι έχει οικογένεια. Αποφασίζει να τους ψάξει, όμως η απώλεια βραχύχρονης μνήμης της είναι εμπόδιο. Το μόνο που θυμάται είναι ότι έμεναν στο Στολίδι του Μόρρο Μπέι.



Ο Μάρλιν και ο Νέμο συνοδεύουν τη Ντόρι στην αναζήτησή της. Με τη βοήθεια του Κάφκα, της θαλάσιας χελώνας, διασχίζουν ένα θαλάσσιο ρεύμα που οδηγεί στην Καλιφόρνια. Μόλις φτάνουν, προσπαθούν να γλιτώσουν από ένα δολοφονικό γιγάντιο καλαμάρι που σχεδόν καταβροχθίζει τον Νέμο. Ο Μάρλιν φροντίζει τις πληγές του Νέμο και φωνάζει στη Ντόρι ότι τους έβαλε σε μπελάδες! Πληγωμένη, η Ντόρι κολυμπάει στην επιφάνεια για να ζητήσει βοήθεια και αιχμαλωτίζεται από το προσωπικό του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ζωής.
Έτσι, ο Μάρλιν με τον Νέμο, ξεκινούν μια μεγάλη περιπέτεια, στην προσπάθειά τους να βρουν και να σώσουν την Ντόρι…



H Ντόρι είναι ένα μικρό μπλε ψαράκι με σπιρτόζα προσωπικότητα. Υποφέρει από έλλειψη μνήμης, η οποία όμως δεν κάμπτει την διάθεσή της –μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως έχει ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό: την οικογένειά της. Έχει βρει μια καινούργια οικογένεια στον Μάρλιν και τον Νέμο, άλλα στοιχειώνεται από την πεποίθηση ότι εκεί έξω κάποιος ψάχνει ακόμα για εκείνη. H Ντόρι μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με το τι –ή ποιον- ακριβώς ψάχνει αλλά δεν τα παρατάει μέχρι να ορίσει το παρελθόν της και να ανακαλύψει κάτι περισσότερο από αυτό: την αυτοεκτίμηση.




Το “Ψάχνοντας την Ντόρι” της Disney/Pixar φέρνει ξανά σε επαφή το πολυαγαπημένο, ξεχασιάρικο μπλε ψάρι, την Ντόρι, με τους φίλους της, τον Νέμο και τον Μάρλιν, σε μια αναζήτηση για απαντήσεις του παρελθόντος. Τι μπορεί να θυμηθεί; Ποιοι είναι οι γονείς της; Και που έμαθε να μιλάει τη γλώσσα των φαλαινών; Σκηνοθετημένο από τον Andrew Stanton του “Ψάχνοντας τον Νέμο” και “ΓΟΥΟΛ•Υ”, το “Ψάχνοντας την Ντόρι” κολυμπάει στους κινηματογράφους της Ελλάδας από την 1η Σεπτεμβρίου 2016.



Η Pixar, επιστρατεύοντας για ακόμη μια φορά την μοναδική εικαστική δεξιοτεχνία της, μας παρουσιάζει μια φαινομενικά απλή ιστορία, η οποία όμως προσφέρει απλόχερα συγκίνηση και απολαυστικές χιουμοριστικές στιγμές. Με άποψη πάνω στις έννοιες οικογένεια, αλληλεγγύη και ανοχή στην διαφορετικότητα, η ταινία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κοινού που συνοδεύανε το φιλόδοξο σίκουελ, με βάση την πρώτη ταινία.




Ευχάριστη, πανέξυπνη και με καταπληκτικό σχεδιασμό, η ταινία κινείται κοντά στα επίπεδα του “Ψάχνοντας τον Νέμο”. Ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των πρωτοκλασάτων παραγωγών της Pixar, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα από τα κορυφαία σίκουελ της ιστορίας της.
Δείτε την μαζί με τα πιτσιρίκια σας ή και… χωρίς αυτά! Αξίζει!


Τι σημασία έχουν τα σχέδια; Ποτέ δεν είχα σχέδιο.
Είχα σχεδιάσει να χάσω τους γονείς μου; Όχι.
Είχα σχεδιάσει να βρω τον Μάρλιν; Όχι.
Είχαμε σχεδιάσει να βρεθούμε;
Στάσου… είχαμε;;;

Μονόλογος της Ντόρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...