Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού «φιλιού» στην Τάιμς Σκουέρ


Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 92 ετών, άφησε η γυναίκα του θρυλικού «φιλιού» στην Τάιμς Σκουέρ, της θρυλικής φωτογραφίας που έμελλε να γίνει το σύμβολο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως ανακοίνωσε ο γιος της, η Γκρέτα Φρίντμαν (Greta Friedman) πέθανε στη Βιτρζίνια από πνευμονία.
Όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, η Φρίντμαν, η οποία εργαζόταν ως νοσοκόμα σε οδοντιατρείο, έκανε το διάλειμμά της. Ήταν 14 Αυγούστου και οι Αμερικανοί είχαν μόλις πληροφορηθεί από τα ραδιόφωνα ότι η Ιαπωνία είχε παραδοθεί. Ο κόσμος πανηγύριζε στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μέσα στον ενθουσιασμό, ένας ναύτης άρπαξε την Φρίντμαν και της έδωσε ένα παθιασμένο φιλί. Ο φωτορεπόρτερ Άλφρεντ Αϊζενστατ απαθανάτισε τη στιγμή. Ο νεαρός, ονόματι George Mendonsa, φιλούσε τυχαία γυναίκες στο στόμα στα πλαίσια του εορτασμού της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα μετά στο περιοδικό Life. Η ταυτότητα του ναύτη και της νοσοκόμας, ωστόσο, παρέμεινε άλυτο μυστήριο για πολλά χρόνια.
Η Friedman είχε γεννηθεί στην Αυστρία, όμως είχε μετακομίσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η ίδια έφτιαχνε ρούχα για κούκλες, εργαζόταν στο θέατρο και στη συνέχεια έγινε συντηρήτρια βιβλίων. Το... 1981 αποφοίτησε από το Κολέγιο Hood, ίδια χρονιά που τα παιδιά της αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο.
Το 2012, η ίδια η Φρίντμαν αποκάλυψε ότι δεν είχε δει καν τον ναύτη προτού την αρπάξει στην αγκαλιά του. «Ήταν μία καταπληκτική σύμπτωση. Ένας άνδρας με στολή του ναύτη και μία γυναίκα με λευκό φόρεμα… Και ένας καταπληκτικός φωτογράφος την κατάλληλη στιγμή», είχε προσθέσει.
Ο Αϊζενστατ είχε εξηγήσει ότι εάν ο άνδρας δεν φορούσε μαύρα και η γυναίκα λευκά, δεν θα είχε τραβήξει ποτέ τη συγκεκριμένη φωτογραφία...


Η φωτογραφία του περιοδικού «Life»,
που υπήρξε το σύμβολο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...