Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 213 / Βιβλιοκριτική: Νεφελίμ - Άγγελοι Εκδικητές (Μυθιστόρημα)


Η δεκαεννιάχρονη Νόβα Μπάρακελ είναι παθιασμένη ακτιβίστρια της Greenpeace και είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα για τον αγώνα της... Έτσι, θέτει σε εφαρμογή το παράνομο σχέδιό της εναντίον όσων προκαλούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή όμως ξεκινούν μια σειρά φόνοι. Όταν οι επικεφαλής των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη δική της «λίστα εκδίκησης» βρίσκονται δολοφονημένοι με αποτρόπαιο και τελετουργικό τρόπο, η Νόβα καταλήγει καταζητούμενη και η ζωή της κινδυνεύει. Μόνη της ελπίδα για να βγει ζωντανή είναι να ανακαλύψει ποιος άλλος έχει κηρύξει πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον των καταστροφέων του περιβάλλοντος, χωρίς να διστάζει να αφαιρεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Σύντομα η Νόβα θα βρεθεί μπλεγμένη σε μια αρχαία συνωμοσία και θα αντιληφθεί ότι, για κάποιους, η σωτηρία της Γης δεν ισοδυναμεί με τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Η Asa Schwarz αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα ονόματα της σύγχρονης σκανδιναβικής λογοτεχνίας. Είναι λάτρις της αστυνομικής λογοτεχνίας, της λογοτεχνίας του φανταστικού, και του μυστικισμού. Το Νεφελίμ, που είναι το τρίτο της μυθιστόρημα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες και έχει γίνει μπεστ σέλερ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη εκδοθεί στα σουηδικά και η συνέχειά του, "Ο θάνατος ενός αγγέλου" ("En dod angel").

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Η υπόθεση εξελίσσεται στην Στοκχόλμη. Η δεκαεννιάχρονη Νόβα, η οποία έχει χάσει πρόσφατα την μητέρα της σε ατύχημα, είναι μια δυναμική ακτιβίστρια της Greenpeace. Ιδεαλίστρια από την φύση της, δεν συμβιβάζεται ούτε καν με τις μετριοπαθείς διαμαρτυρίες της οργάνωσης. Μαζί με δύο φίλους της έχουν καταρτίσει μια λίστα εταιρειών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Καταστρώνουν ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να διαρρήξουν τα σπίτια πρωτοκλασάτων στελεχών αυτών των εταιρειών, με σκοπό να γράψουν συνθήματα σε τοίχους, να προξενήσουν μικρές φθορές κτλ. Όμως, η πρώτη επιχείρηση θα εξελιχθεί πολύ άσχημα. Αν και η Νόβα θα μπει στο σπίτι, εκεί θα βρει τους ιδιοκτήτες δολοφονημένους, με μακάβριο τελετουργικό τρόπο. Η κοπέλα θα φύγει έντρομη από το σπίτι, όμως έχει ήδη αφήσει πίσω της πολλές αποδείξεις της παρουσίας της εκεί. Τρομοκρατημένη από την ιδέα πως μπορεί να θεωρηθεί η ίδια δολοφόνος, εκμυστηρεύεται στους φίλους της τα αποτελέσματα της ενέργειάς της. Μαζί, αποφασίζουν να αποκρύψουν την παρουσία της στον χώρο της δολοφονίας, χωρίς να γνωρίζουν όμως πως μια πεπειραμένη αστυνομικός βρίσκεται ήδη στα ίχνη της.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν αρχίζουν να γίνονται και άλλοι φόνοι στελεχών μεγάλων εταιρειών, των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας που έχουν καταρτίσει η Νόβα και οι δύο φίλοι της. Καθώς η Αμάντα, η αστυνομικός που κυνηγά τη Νόβα, είναι πεπεισμένη για την ενοχή της, εκείνη ανακαλύπτει στα παλιά έγγραφα της νεκρής μητέρας της ένα θανάσιμο μυστικό.
Μια μυστική οργάνωση, που οι ρίζες της φτάνουν στην εποχή του βιβλικού κατακλυσμού, έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν η Νόβα ανακαλύψει πως η μητέρα της ήταν μέλος αυτής της οργάνωσης, τα πάντα γύρω της θα καταρρεύσουν…
Στο βιβλίο υπάρχουν καλά στοιχεία και η υπόθεση έχει ενδιαφέρον. Η Σουηδή συγγραφέας Asa Schwarz, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της Σκανδιναβίας, που τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει πολλά καλά έργα. Ωστόσο, εδώ, δεν μας εντυπωσίασε. Αν και η ιστορία που εφηύρε είναι εν μέρει αρκετά δυνατή, από την άλλη φαίνεται σε αρκετά σημεία να χωλαίνει. Και η άποψή μου είναι ότι δεν φταίει το σενάριο αλλά το στυλ γραφής της Schwarz. Μου δημιούργησε κάποιες στιγμές την εντύπωση πως η συγγραφέας ήταν άπειρη και χρησιμοποιούσε εκφράσεις που δεν χρειαζότανε, όμως εντάξει, εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται και στην μετάφραση. Αυτό που σίγουρα δεν έχει να κάνει με την μετάφραση, είναι η υποτονική, αρκετά νωχελική και αργή γραφή, που μπορεί να μην γίνεται κουραστική στις στιγμές της δράσης, όμως σίγουρα κουράζει όταν περιγράφει τους δρόμους, τα κτήρια και τα αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Αν ήθελα έναν τουριστικό οδηγό της σουηδικής πρωτεύουσας δεν θα διάλεγα ένα μυθιστόρημα για να με κατατοπίσει. Υπάρχουν πολλές άχρηστες περιγραφές σε εντελώς άκαιρες στιγμές του κειμένου. Εκεί που αρχίζει να ανεβάζει λίγο ρυθμό η δράση, πετάγεται μέσα η περιγραφή ενός δρόμου, με αναφορές στο παρελθόν, σε προηγούμενους αιώνες και στους κατοίκους της πόλης που… σε προσγειώνει. Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να μην καταφέρνει, δυστυχώς, καμία στιγμή το βιβλίο να σε εξιτάρει.
Κι ενώ η συγγραφέας χρησιμοποιεί ευφυώς το μύθο των Νεφελίμ και τις υποψίες για μια παγκόσμια αρχαία συνωμοσία, δεν καταφέρνει ποτέ να ανεβάσει την ένταση, παρόλο που και τα επιμέρους στοιχεία καταφέρνει να τα δέσει καλά.
Το σίγουρο είναι ότι περνάει στον αναγνώστη πολλά μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον και την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη μας. Όμως, προσωπικά, θα ήθελα πολλά περισσότερα από αυτό το βιβλίο…

Συγγραφέας: Asa Schwarz
Μετάφραση: Γιώτα Κακαρούκα
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-560-5
Τιμή: €13,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...