Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 20: Don Martin [1931-2000], New Jersey, Η.Π.Α.


Ο θρυλικός Αμερικανός κομίστας Don Martin γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1931 στο Paterson του New Jersey και σπούδασε στη Newark Art School και στη Philadelphia Academy of Arts. Εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα του κάνοντας εικονογραφήσεις και σχέδια για δίσκους, κάρτες και περιοδικά Επιστημονικής Φαντασίας, όπως τα «Fantasy» και «Galaxy». Το 1955 μπήκε στο επιτελείο των δημιουργών του περίφημου περιοδικού του Harvey Kurtzman «MAD» και παρέμεινε εκεί έως το τέλος της ζωής του, σχεδιάζοντας εκατοντάδες έξοχα κόμικς. Το δημιουργικό-σχεδιαστικό του ύφος σατιρικό, slapstick και λαμπερό με θεότρελα ηχητικά εφέ (που έμειναν στην ιστορία).




Δημιούργησε χαρακτήρες όπως τους Fester Bestertester και Captain Klutz. Οι υπέρ-ήρωες της αμερικανικής βιομηχανίας κόμικς ήταν η εξειδίκευση του και πολλά γέλια αναδυόταν όταν τους έπιανε στα χέρια του. Το στυλ του απόλυτα αναγνωρίσιμο με τις χαρακτηριστικές σφαιρικές μύτες και τα μεγάλα –«ελαστικά/σπαστά»- πόδια των χαρακτήρων του. Από τους μεγαλύτερους κομίστες όλων των εποχών, τεράστια έμπνευση για δεκάδες δημιουργούς, επονομαζόμενος ως «Mad's Maddest Artist», ο Don Martin πέθανε στις 6 Ιανουαρίου του 2000 στο Μαϊάμι.




Ο Martin τιμήθηκε με το Βραβείο Ignatz στο Orlando Comicon, το 1980. Έλαβε το ειδικό βραβείο "National Cartoonists Society 's" χαρακτηριστικά τόσο το 1981, όσο και το 1982, ενώ ο ίδιος έλαβε το "Will Eisner Award Hall of Fame", το 2004.
Κινούμενα σχέδια του Martin εμφανίζονται σε δημόσιες συλλογές στο "National Cartoonists Society" και το "Billy Ireland Cartoon Library & Museum". Υπηρέτησε ως κριτικός στον «Hürriyet Vakfi», Διεθνή Διαγωνισμό Cartoon, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας το 1986.
Το 2007 κυκλοφόρησε το αφιερωμένο σε αυτόν δίτομο έργο "MAD's Greatest Artists: The Completely MAD Don Martin".

Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim
Στοιχεία αντλήθηκαν από:
http://historyofcomics.blogspot.gr/
http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Martin_(cartoonist)
http://www.madcoversite.com/dmd.html
http://hairygreeneyeball2.blogspot.com/2010/04/mads-maddest.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...