Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 29: Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του (Βιογραφία/μελέτη)


Συγγραφέας: Γιώργος Λεονταρίτης
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ
Ημερ. κυκλοφορίας: 2013
ISBN: 978-960-505-058-0
Αριθμός σελίδων: 144
Τιμή: 10,50 ευρώ

Στα πλαίσια των κυκλοφοριών των εκδόσεων ΑΓΡΑ για το έργο του μεγαλύτερου Έλληνα αστυνομικού συγγραφέα Γιάννη Μαρή, σειρά παίρνει ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο-έρευνα γύρω από το πρόσωπο και τη δράση του εν λόγω δημιουργού. Ο Γιώργος Λεονταρίτης είχε τη τύχη όχι μόνο να δουλέψει κοντά στο Μαρή αλλά και να συνδεθεί μαζί του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι το θάνατο του δημοφιλέστατου συγγραφέα.
Μαθητής, μα και καλός φίλος, έστω και διαφορετικής ηλικίας, έχει πολλά να θυμηθεί από μια γοητευτική συνοδοιπορία κοντά στο «δάσκαλό» του στη δημοσιογραφία. Καρπός της φιλίας αυτής, μα και φόρος τιμής στο μεγάλο δημιουργό του χώρου, αποτελεί το βιβλίο αυτό. Το οποίο μας μεταφέρει νοερά σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Γιάννη Μαρή, στο μαγικό κόσμο της εφημερίδας και των περιοδικών των δεκαετιών του ’50 και του ’60, στην μαγική εποχή των συναντήσεων καλλιτεχνών, διανοούμενων και δημοσιογράφων στου Λουμίδη και στη στιγμή της συγγραφής του θρυλικού "Εγκλήματος στο Κολωνάκι" το 1953, καθώς και ότι ακολούθησε μετά.
Πολύ όμορφη έκδοση, καλογραμμένο κείμενο γεμάτο στοιχεία που θα ενθουσιάσουν τους φίλους του γνωστού συγγραφέα, διανθισμένο με σπάνιες φωτογραφίες της εποχής και ένα υπέροχο πραγματικά εξώφυλλο -η τελευταία συνέχεια του μυθιστορήματος «Έγκλημα στο Κολωνάκι» όπως δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή το 1959! Ο ζωγράφος Νίκος Νομικός (ψευδώνυμο Φ. Δελής) απεικονίζει το Γιάννη Μαρή στο γραφείο του, εν ώρα συγγραφής!
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για τους αναγνώστες, φίλους, ερευνητές του Γιάννη Μαρή, ενώ διαβάζεται ταυτόχρονα ως ένα γοητευτικό χρονογράφημα μίας άλλης, «καλής» εποχής...

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...