Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ας θυμηθούμε... 22: Η Αστυνομικίνα / Police Woman


Πρόκειται για μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά, που γυρίστηκε και προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το κανάλι NBC, από τις 13 Σεπτεμβρίου 1974, έως τις 29 Μαρτίου 1978. Ολοκληρώθηκε σε 92 επεισόδια των 60 λεπτών το καθένα. Δημιουργήθηκε από τον Robert E. Collins και παραγωγός ήταν ο David Gerber. Σκηνοθέτες της σειράς ήταν οι Alvin Ganzer, John Newland και Barry Shear. Το σενάριο έγραψαν οι Ward De Blasio και Gregory K. Scott. Τιμήθηκε το 1975 με «Golden Globes USA», ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο το 1976, 1977 και 1978, ενώ ήταν υποψήφια το 1975, 1976, 1977 και 1978 για βραβείο Emmy Awards. Η πρωταγωνίστρια Angie Dickinson βραβεύτηκε το 1975 με το βραβείο "Best TV Actress-Drama".
Ήταν μια πρωτοποριακή, περιπετειώδης αστυνομική σειρά, που όταν προβλήθηκε είχε τεράστια επιτυχία και ειδικά τον πρώτο χρόνο, ήταν πρώτη σε τηλεθέαση σειρά σε όλη την Αμερική, ανεξαρτήτως θέματος (κωμικές, δραματικές, πολεμικές, σαπουνόπερες κλπ). Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Αμερικής, Gerald Ford, ανέβαλε για άλλη μέρα μια προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, για να μη χάσει ένα επεισόδιο της σειράς, της οποίας ήταν φανατικός θαυμαστής.



Ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης που μια γυναίκα ενσάρκωνε ένα τόσο δυναμικό ρόλο – αυτόν της αστυνομικού- και «άνοιξε» το δρόμο για τη παραγωγή παρομοίων σίριαλ, όπως «Charlie’s Angels», «Wonder Woman», «Bionic Woman» και λίγο αργότερα «Cagney and Lacey». Με τη προβολή της προκάλεσε μια «χιονοστιβάδα» αιτήσεων από γυναίκες, για να προσληφθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες και να «μοιάσουν» στη πρωταγωνίστρια. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 επιστήμονες στις Η.Π.Α. και αφορούσε την επάνδρωση αστυνομικών υπηρεσιών από γυναίκες, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων απάντησαν ότι κατατάχθηκαν στην Αστυνομία γιατί τους επηρέασαν τα σίριαλ «Police Woman» και «Gagney and Lacey» όπου πρωταγωνιστούσαν γυναίκες!




Υπόθεση: Στο Λος Άντζελες έχει ιδρυθεί μια μυστική αστυνομική μονάδα που στόχος της είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (δολοφονίες, βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών κλπ) και ονομάζεται LAPD. Αρχηγός και συντονιστής των αποστολών που αναλαμβάνει είναι ο William Bill Crowley και τη διεκπεραίωση έχουν αναλάβει οι μυστικοί πράκτορες Sgt. Suzanne Pepper Anderson, Pete Roysler και Joe Styles. Η πρωταγωνίστρια της σειράς είναι μια ζωντοχήρα που κατατάσσεται στην Αστυνομία ως μυστικός αστυνομικός για να πατάξει το έγκλημα και αντιμετωπίζει πάσης φύσεως εγκληματίες, τους οποίους στο τέλος πάντα εξουδετερώνει. Για τις ανάγκες των αποστολών της μεταμορφώνεται σε σερβιτόρα, δασκάλα, νοσοκόμα, χορεύτρια, γυμνάστρια, τραπεζικό υπάλληλο κλπ ενώ πολλές φορές όταν χρειαστεί, χρησιμοποιεί τη γυναικεία της γοητεία για να πετύχει το στόχο της.



Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, παρά του ότι προβαλλόταν πολύ αργά και με την ένδειξη "Α" , δηλαδή «Ακατάλληλο για ανηλίκους».

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Earl Holliman ......... Lt. Bill Crowley (11/9/1928)
Angie Dickinson ........ Sgt.Suzanne 'Pepper' Anderson (30/9/1931)
Ed Bernard ........ Det. Joe Styles(4/7/1939)
Charles Dierkop ........ Det. Pete Royster (11/9/1936)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...