Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 208 / Βιβλιοκριτική: Ξεχασμένα κορίτσια (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Ένα κλασικό σκανδιναβικό νουάρ
που θα συναρπάσει τους φαν του καλού αστυνομικού μυθιστορήματος!

Η αστυνομία βρίσκει σε ένα δάσος το πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας. Η Λουίσε Ρικ, επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Ερευνών, ανακαλύπτει ότι το θύμα είχε μεγαλώσει σε ένα ίδρυμα για κορίτσια με νοητική υστέρηση, όπου την είχε εγκαταλείψει η οικογένειά της. Την ίδια μοίρα είχαν και τα άλλα κορίτσια του ιδρύματος, και γι' αυτό ήταν γνωστά ως «ξεχασμένα κορίτσια».
Όμως, η Λουίσε, σύντομα ανακαλύπτει κάτι αλλόκοτο: η νεκρή είχε μια δίδυμη αδελφή και πριν από τριάντα και πλέον χρόνια είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά θανάτου και για τα δύο κορίτσια.
Η έρευνα της Λουίσε παίρνει σταδιακά μια παράξενη και ανησυχητική τροπή, που τη φέρνει όλο και πιο κοντά στο σπίτι των παιδικών της χρόνων. Καθώς έρχονται στο φως κι άλλα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στο δάσος, θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη μ' ένα τρομερό γεγονός από το παρελθόν της, το οποίο είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια να ξεχάσει…

Στα "Ξεχασμένα κορίτσια" η συγγραφέας ξεδιπλώνει άλλη μια φορά το πλούσιο ταλέντο της και μας προσφέρει ένα ανατριχιαστικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και μυστήριο.

Η Sara Blaedel θεωρείται σήμερα η «Βασίλισσα του Εγκλήματος» της Δανίας –τα βιβλία της έχουν πωλήσεις άνω του 1,8 εκατομμυρίου μόνο στη Δανία, μια χώρα με πληθυσμό 5,6 εκατομμύρια– ενώ η σειρά βιβλίων της με πρωταγωνίστρια τη Λουίσε Ρικ είναι από τις πλέον αγαπημένες του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Tα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε 21 χώρες, ενώ το 2014 ψηφίστηκε για τέταρτη φορά ως η δημοφιλέστερη συγγραφέας της Δανίας και το 2015 απέσπασε το ανώτατο λογοτεχνικό βραβείο της Δανίας, De Gyldne Laurbær. Ζει στην Κοπεγχάγη με την οικογένειά της. Όταν δεν ασχολείται με την αφήγηση άγριων φόνων, είναι πρέσβειρα της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα, με εξαιρετικά στοιχεία στην πλοκή, που όμως υστερεί σε συναίσθημα, με αποτέλεσμα να μην μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με τους ήρωες. Βρήκα αρκετά ψυχρό τον τρόπο γραφής της Sara Blaedel, όπως και τους χαρακτήρες της.
Η ιστορία εξελίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας, στην οποία υπάρχει ένα δάσος. Εκεί ανακαλύπτεται το πτώμα μιας γυναίκας, αγνώστων στοιχείων, η οποία όμως έχει ένα χαρακτηριστικά σημαδεμένο πρόσωπο. Την έρευνα αναλαμβάνει η επιθεωρήτρια Λουίσε Ρικ, επικεφαλής του νεοσύστατου Τμήματος Ειδικών Ερευνών της Αστυνομίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις ανεξιχνίαστες εξαφανίσεις. Μαζί με τον καινούριο της συνεργάτη, Άικ Νόορστρεμ, προσπαθούν μάταια να εντοπίσουν κάτι που θα τους οδηγήσει στην ταυτοποίηση της νεκρής. Η μοναδική βοήθεια που έχουν είναι τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης. Κι εκεί αναφέρεται πως η νεκρή πιθανό να ήταν νοητικά καθυστερημένη.
Όταν οι έρευνες δεν οδηγούν πουθενά, η Λουίσε αποφασίζει να δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες της γυναίκας, μέσω των Μ.Μ.Ε., ελπίζοντας κάποιος να την αναγνωρίσει. Και πράγματι, μια γυναίκα, η Αουνέτε Έσκιλσεν, αναγνωρίζει τη νεκρή από το σημαδεμένο πρόσωπό της. Η Έσκιλσεν αναφέρει πως είναι πρώην νοσηλεύτρια του Ιδρύματος Ελίσελουντ στο οποίο φιλοξενούνταν παιδιά με νοητική υστέρηση. Η κοπέλα λέγεται Λισεμέτε και -όπως λέει η Έσκιλσεν- νοσηλευόταν σαν παιδί στο Ελίσελουντ πριν τριάντα χρόνια.
Σιγά-σιγά αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι στοιχείων, κάποια από τα οποία ξαναζωντανεύουν μνήμες από το παρελθόν της Λουίσε. Πράγματα που νόμιζε πως είχε ξεχάσει...
Αν και ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές, στην πορεία το κείμενο αποδεικνύεται μάλλον προβληματικό. Η συγγραφέας, μάταια κατ' εμέ, προσπαθεί να προσδώσει ενδιαφέροντα στοιχεία στους κύριους χαρακτήρες της, χωρίς να το καταφέρνει σε κανένα σημείο. Επίσης, αν και το θέμα που πραγματεύεται είναι εξαιρετικό, με μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας, δυστυχώς δεν το εκμεταλλεύεται ώστε να ανεβάσει την ένταση και την αγωνία -ούτε καν προς το τέλος. Η ροή ανακόπτεται από ανούσιες και ανώφελες περιγραφές από την προσωπική ζωή της πρωταγωνίστριας και της καλύτερης φίλης της, σε μια προσπάθεια να την γνωρίσουμε βαθύτερα και να την συμπαθήσουμε. Όσο ψυχρή είναι, όμως, η Λουίσε Ρικ, άλλο τόσο ψυχρά την αντιμετωπίζει και ο αναγνώστης.
Κάτι άλλο που μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ήταν ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε κάποια φυσιολογική οικογένεια. Όλοι οι χαρακτήρες προέρχονται από προβληματικές ή μονογονεϊκές οικογένειες -ακόμα και η Λουίσε Ρικ έχει ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία, χωρίς η ίδια να είναι παντρεμένη. Και βέβαια δεν το αναφέρω αυτό για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για να επισημάνω την εμμονή της συγγραφέως με την δημιουργία προβληματικών χαρακτήρων ή χαρακτήρων με προβλήματα. Εκτός πια και αν στην Δανία πραγματικά δεν υπάρχουν πλέον φυσιολογικές οικογένειες, κάτι που ακόμα και σαν θεωρία το θεωρώ υπερβολικό.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως τα "Ξεχασμένα κορίτσια" αποτελούν το έβδομο βιβλίο της σειράς περιπετειών της Λουίσε Ρικ και πως ίσως δεν θα έπρεπε να σταθώ τόσο επικριτικός, μιας και στο σύνολο του έργου της οι ισορροπίες να είναι διαφορετικές.
Ίσως μια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου να απέδιδε καλύτερα το κλίμα και όλα αυτά που προσπάθησε η Blaedel να δώσει στην συγκεκριμένη ιστορία της. Κι αυτό επειδή "σεναριακά" το βιβλίο έχει πολλά να προσφέρει. Ουσιαστικά, πρόκειται περισσότερο για κοινωνικό δράμα παρά για αστυνομική περιπέτεια. Και μιλάω για πραγματικό ανθρώπινο δράμα, απ' όποια πλευρά κι αν το δεις, είτε αυτή του θύματος, είτε αυτή του θύτη. Απλά η συγγραφέας δεν με έπεισε και δεν με συγκίνησε. Συγκινήθηκα μόνος μου από την ίδια την ιστορία... Και γι' αυτό την προτείνω για ανάγνωση. Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως για τις «ξεχασμένες ψυχές» των Ιδρυμάτων, όλες οι χώρες είναι... Τρίτος Κόσμος!
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✮✮✮✮

Σελίδες Νοσταλγίας/Ειρήνη Φώτη: Ωμό, τρομακτικό και έντονο ψυχολογικό θρίλερ, ιδανικό για τους λάτρεις του είδους! Η Δανή συγγραφέας αποδίδει με παραστατικό τρόπο την φρικαλεότητα της τοπικής κοινωνίας όπου μεγάλωσε η ηρωίδα της, Λουίσε Ρικ. Αποτρόπαια εγκλήματα νεαρών γυναικών που γίνονται μέσα σε ένα δάσος, μας οδηγούν κλιμακωτά σε μια φρικαλέα λύση του μυστηρίου. Η Λουίσε Ρικ, η ηρωίδα αστυνομικός, ανακαλύπτει ότι τόσο για το πτώμα της γυναίκας που βρέθηκε στο δάσος, όσο και για την δίδυμη αδελφή της, είχαν εκδοθεί ψευδή πιστοποιητικά θανάτου πριν από τριάντα χρόνια. Το παράδοξο αυτό γεγονός θα της δώσει την αφορμή να ερευνήσει διεξοδικά και να αποκαλύψει τρομακτικά γεγονότα που συντελέστηκαν σε ένα Ίδρυμα νοητικά στερημένων παιδιών, στο παρελθόν. Και η ίδια, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικές της αλήθειες, που αρνούνταν πεισματικά τόσα χρόνια να ξεσκεπάσει…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Συγγραφέας: Sara Blaedel
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Σελίδες: 352
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-707-4
Τιμή: 14,40€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...