Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 18: Κωνσταντίνος Ραμπατζής [1935-], Ελλάδα


Ο ζωγράφος, σχεδιαστής και εκδότης Κωνσταντίνος Ραμπατζής, γεννήθηκε το 1935. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε ηλικία 14 ετών δίπλα στη ζωγράφο Δέσποινα Λεούση. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στο ατελιέ του Θέμου Ανδρεόπουλου στην οδό Φιλελλήνων 1, στο Σύνταγμα. Από το καλοκαίρι του 1951 και έπειτα συνεργάστηκε καλλιτεχνικά και συνεταιρίστηκε εκδοτικά αποκλειστικά με τον Θέμο Ανδρεόπουλο [Εκδόσεις Αιγόκερω, Εκδόσεις Μονόκερως κλπ.]. Μόνιμος –και πολύτιμος– φίλος και συνεργάτης του Θέμου Ανδρεόπουλου, συνεργάστηκε μαζί του σε πολλά ακόμα έντυπα, όπως το «Ελληνόπουλο» (1951), τη «Διάπλασις των Παίδων» (1956-60) και το «Η Ζωή του Παιδιού» (1959), κάνοντας αρκετές εικονογραφήσεις.




Το 1952 εργάστηκε, ως μηχανικός λήψης, στην εταιρία παραγωγής ταινιών κινουμένου σχεδίου του Ανδρεόπουλου, Alfa Films (φτιάχτηκε ένα διαφημιστικό κινούμενο σχέδιο, όμως επειδή τα στάνταρ που είχαν ήταν υψηλά –παρόμοιες τεχνικές παραγωγής και κίνησης με τις ταινίες του Disney– η εταιρεία λόγω μεγάλου κόστους δεν συνέχισε περαιτέρω). Εικονογράφησε και σχεδίασε εξώφυλλα σε πολλά παιδικά βιβλία στις εκδόσεις "Αστέρας" και "Άγκυρα". Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως και το 1990 επικεντρώθηκε στις υπέρ-πετυχημένες εκδόσεις «Μικρός Σερίφης», «Μικρός Κάου-Μπόϋ», «Μικρός Αρχηγός», «Χρυσός Αετός-Κένταλ», «Λούκυ-Λουκ», «Λάκυ» κλπ. Το 1960-61 συνεργάστηκε με τον Θέμο Ανδρεόπουλο στο «Ταμ-Ταμ» Β’ περιόδου. Συνεργάστηκε επίσης στο «Αυτοτελές» κ.α.





Ζωή Παραμυθένια [2011]
Σε αυτόν τον υπέροχο πίνακα ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ραμπατζής ζωγράφισε θαυμάσια τον εαυτό του, τον εγγονό του, την κόρη του και τον σκύλο του. Απεικονίζει την ευτυχισμένη και παραμυθένια ζωή που ζει με την οικογένεια του.

Το 1971 δημιούργησε το θαυμαστό γουέστερν κόμικς "Λάκυ Μπλου", σε σενάρια Γιώργου Μαρμαρίδη, ενώ τον σχεδιασμό των χαρακτήρων έκανε ο Θέμος Ανδρεόπουλος. Το αριστουργηματικό αυτό κόμικς (περισσότερες από 6 ιστορίες), αποτελεί την ελληνική απάντηση στο Λούκυ Λουκ.



Τα τελευταία χρόνια ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής ασχολείται με τη ζωγραφική, δημιουργώντας πίνακες απίστευτης αισθητικής. Πρόσφατα, παρουσίασε στους φαν των περιοδικών «Μικρός Σερίφης» και «Μικρός Κάου-Μπόϋ», τέσσερις πίνακες με πρωταγωνιστές τους ήρωες των περιοδικών: τον Τζιμ Άνταμς, την Ντιάνα Μόρισον, τον Πεπίτο Γκονζάλες και τον Τσιπιρίπο.
Με μια τεράστια καριέρα στα κόμικς και την εικονογράφηση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους γίγαντες των ελληνικών εντύπων...

Μέρος του κειμένου και της εικονογράφησης, προέρχεται από το http://historyofcomics.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...