Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ελληνικά Comic Books 153: Carl Barks - Οι Επίγονοι (2013)


Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε η ανατύπωση του βιβλίου "Οι Επίγονοι του Carl Barks".
Στην πολυτελή έκδοση περιλαμβάνονται δέκα ιστορίες, καθεμία από τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους ήρωες που δημιούργησε ο Μπαρκς. Τις ιστορίες αυτές έγραψαν και σχεδίασαν οι Ντον Ρόσα, Τζέφρυ Μπλουμ, Ντάνιελ Μπράνκα, Ντάαν Γίππες, Τζων Λάστιγκ, Βίκαρ, Σήζαρ Φεριόλι, Κάρι Κορχόνεν, Ουίλλιαμ Βαν Χορν, Πατ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, Μάρκο Ρότα, Εστέμπαν και φυσικά Ρομάνο Σκάρπα, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου δασκάλου.

Το 1942, ύστερα από μια επιτυχημένη θητεία στο στούντιο κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, ο Καρλ Μπαρκς αφοσιώθηκε στα κόμικς, αναλαμβάνοντας να γράψει και να σχεδιάσει ιστορίες με τον Ντόναλντ Ντακ, πιο μεγάλο αστέρι των καρτούν μετά τον Μίκυ Μάους. Έως το 1966, την χρονιά που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφηγήθηκε αναρίθμητες ιστορίες, πλαισιώνοντας τον Ντόναλντ και τα ανίψια του με πλειάδα νέων ηρώων, όπως ο τυχεράκιας Γκαστόνε, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, η γοητευτική μάγισσα Μάτζικα Ντε Σπελ και, ασφαλώς, ο πλούσιος θείος του, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ. Εκτός από τις ιστορίες του, χάρη στις οποίες καταξιώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς όλων των εποχών, ο Μπαρκς χάρισε στους αναγνώστες του έναν μοναδικό θίασο ηρώων, οι οποίοι επέτρεψαν στους ομότεχνούς του να συνεχίσουν το έργο του και να πλουτίσουν τα χρονικά της οικογένειας των Ντακ με νέες περιπέτειες. Για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την γέννησή του, δέκα σχεδιαστές και τέσσερις σεναριογράφοι έγραψαν δέκα ιστορίες, καθεμία από τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους ήρωες που δημιούργησε ο Μπαρκς. Είναι φόρος τιμής από μια ομάδα δημιουργών που δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι λατρεύουν το έργο του μεγάλου δάσκαλου όσο και οι αναγνώστες τους!

Ο τόμος περιέχει τις ιστορίες:
1. Μουργόλυκοι εναντίον θησαυροφυλακίου (κείμενο και σχέδιο: Ντον Ρόσα)
2. www.Μάτζικα (κείμενο: Τζέφρυ Μπλουμ, σχέδιο: Ντάνιελ Μπράνκα)
3. Εκρηκτική γειτονιά (κείμενο και σχέδιο: Ντάαν Γίππες)
4. Μακρινοί συγγενείς (κείμενο:Τζων Λάστιγκ, σχέδιο: Βίκαρ)
5. Το πορτραίτο ενός τυχεράκια (κείμενο και σχέδιο: Σήζαρ Φεριόλι)
6. Σχεδιαστής μετάλλων (κείμενο και σχέδιο Κάρι Κορχόνεν)
7. Συνάδελφοι από το διάστημα (κείμενο και σχέδιο: Ουίλλιαμ Βαν Χορν)
8. Χαμένος στον χρόνο (κείμενο: Πάτ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, σχέδιο Μάρκο Ρότα)
9. Θαυμάστριες έτοιμες για όλα (κείμενο: Πάτ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, σχέδιο Εστέμπαν)
10. Τα καρότα της χαράς (κείμενο και σχέδιο Ρομάνο Σκάρπα)

Σελίδες Νοσταλγίας: Η αλήθεια είναι πως πλέον είναι πολύ σπάνιο να διαβάζει κάποιος ιστορίες της Disney και να μην γνωρίζει ποιος είναι ο Καρλ Μπαρκς. Σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών ηρώων του Ντίσνεϋ, κυρίως του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντόναλντ Ντακ και των Χιούη, Λιούη και Ντιούη Ντακ. Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1901 και πέθανε σε ηλικία 99 ετών, στις 25 Αυγούστου 2000. Από το 1942, χρονιά κατά την οποία ο Μπαρκς αφοσιώθηκε στα κόμικς, αναλαμβάνοντας να δημιουργήσει ιστορίες με τον Ντόναλντ Ντακ, μέχρι το 1966, χρονιά που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έγραψε και σχεδίασε αναρίθμητες περιπέτειες, πλαισιώνοντας τον συμπαθητικό ήρωα και τ' ανίψια του με μια πλειάδα νέων ηρώων. Μέσα σε διάστημα 23 χρόνων σχεδίασε περισσότερες από 500 ιστορίες με τα παπιά του Ντίσνεϋ, προσθέτοντας και νέους χαρακτήρες. Ήρωες με ιδιαίτερα χαρίσματα ο καθένας και με ισχυρές προσωπικότητες. Δεν είναι τυχαία -άλλωστε- η επιτυχία τους. Ανάμεσά τους ο πλούσιος θείος Σκρουτζ Μακ Ντακ, η γοητευτική μάγισα Μάτζικα Ντε Σπελ, ο Κύριος Τζόουνς, γείτονας του Ντόναλντ, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης, ο τυχεράκιας Γκαστόνε κ.α. Ένας μοναδικός θίασος ευχάριστων ηρώων, ο οποίος επέτρεψε στους ομότεχνους του μεγάλου δασκάλου να συνεχίσουν και να εμπλουτίσουν το έργο του με νέες περιπέτειες. Σε αυτή τη συλλογή παρουσιάζονται δέκα ιστορίες, μία για κάθε ήρωα, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Καρλ Μπαρκς. Απολαυστικές ιστορίες σε μία έκδοση που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

ISBN: 978-960-7373-13-7
Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο
Σελίδες: 144
Διαστάσεις: 19,5x25,5 εκ.
Εκδόσεις: Τερζόπουλος/Νέα Ακτίνα
Τιμή: €16,00

Επιμέλεια θέματος: Πλαφουτζής Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...