Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ελληνικά Comic Books 142: Φαρενάιτ 451 (2010)


Συγγραφέας: Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury)
Διασκευή σε κόμικς: Τιμ Χάμιλτον
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 152
Τιμή: 13,18€

Στην πυρόβλητη κοινωνία του Φαρενάιτ 451 (θερμοκρασία όπου το χαρτί γίνεται στάχτη) οι πυροσβέστες δεν είναι πυροσβέστες. Φοράνε την ίδια στολή αλλά η αποστολή τους έχει αλλάξει: καθήκον τους είναι να βάζουν φωτιά στα βιβλία, στις βιβλιοθήκες, σε κάθε σπίτι που έχει το θράσος και την αυθάδεια να διατηρεί αυτές τις ανεπιθύμητες και απαγορευμένες πηγές γνώσης. Ανεπιθύμητες εφόσον η ίδια η Πολιτεία έχει αναλάβει αποκλειστικά κάθε μορφωτική ή αναψυχική λειτουργία των υπηκόων της. Κάθε σπίτι είναι εφοδιασμένο με μια τεράστια τηλεόραση που καλύπτει ολόκληρο τοίχο. Οι υπόλοιποι τρεις άδειοι τοίχοι μοιάζουν «με χλωμά πρόσωπα ναρκωμένων γιγάντων». Έτσι τα μάτια των ανθρώπων είναι διαρκώς αφοσιωμένα στους οικιακούς τοίχους και τα αυτιά τους μονίμως με ακουστικά διαρκούς ενημέρωσης.


Η συγκεκριμένη έκδοση/μεταφορά του κλασικής δυστοπίας του Μπράντμπερι δεν έγινε απλώς με την έγκρισή του αλλά και την ενεργή συμμετοχή του. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή του πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή της ιστορίας του θρυλικού πια βιβλίου. Στο ίδιο κείμενο ο συγγραφέας διηγείται τις απαρχές και την πορεία της Φαρεναϊτικής του έμπνευσης.
Η ζωή του κεντρικού χαρακτήρα Γκάι Μόνταγκ αλλάζει όταν ένα βράδυ που αδυνατεί να γυρίσει στην πνιγηρή ατμόσφαιρα του σπιτιού του γνωρίζει την Κλάρις, ένα νεαρό κορίτσι που τριγυρνά στους δρόμους. Εκείνη τον ρωτά αν είναι αλήθεια ότι παλιά οι πυροσβέστες έσβηναν τις πυρκαγιές αντί να τις βάζουν οι ίδιοι και τον πλημμυρίζει με σκέψεις.
Τα χρώματα στα οποία επιλέγει να βουτήξει ο Χάμιλτον τη ζοφερή ιστορία είναι το καφέ της μοναξιάς, το μαύρο του φόβου, το σκούρο γαλάζιο της μελαγχολίας και το εκτυφλωτικό κίτρινο της φωτιάς. Ο αμερικανικής καταγωγής κομικογράφος (γενν. 1966) έχει ακόμα εγγράψει στην έβδομη τέχνη του το Νησί των Θησαυρών του Robert Louis Stevenson, τον Dr Who κ.ά.


Κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Το έργο του άσκησε μεγάλη επίδραση εντός και εκτός Αμερικής και του χάρισε το 2007 το βραβείο Πούλιτζερ. Το ομώνυμο μυθιστόρημά του κυκλοφόρησε το 1953 και στο συγκλονιστικό του θέμα περιγράφεται μια μελλοντική κοινωνία όπου ο αποκλειστικός ρόλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι να καίει τα βιβλία… Ο Μπράντμπερι ήταν μόλις 13 ετών, αρκετά μεγάλος δηλαδή για να καταλάβει και να σοκαριστεί όταν είδε στην εφημερίδα εικόνες από το κάψιμο των βιβλίων στην τότε φασιστική Γερμανία, τη νύχτα της 10ης Μαΐου 1933, κατά την οποία κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία με επιστημονικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Στους 451 βαθμούς Φαρενάιτ καίγεται το χαρτί, γίνεται στάχτη. Μαζί του εξαφανίζεται κάθε καταγεγραμμένο πνευματικό έργο. Στην κοινωνία που περιγράφει ο συγγραφέας, η ανατροπή έρχεται με την καύση των βιβλίων και η υπόθεση αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τη στιγμή που ένας εντεταλμένος εκπρόσωπος της νομιμότητας περνά στο απέναντι ρεύμα και αντιστέκεται προστατεύοντας τα βιβλία και το υπέρτατο σε αξία περιεχόμενό τους.


Η απίθανη αυτή ιστορία φαντασίας, που είχε ωστόσο αφορμή ένα επώδυνα ρεαλιστικό γεγονός, δημιούργησε βαθιά εντύπωση, κυρίως στον νεαρόκοσμο και παρά το πέρασμα των χρόνων δεν έπαψε να προβληματίζει. Η μεταφορά του έργου σε κόμικς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και ο Χάμιλτον που την υπογράφει μένει πιστός στο κείμενο δίχως να επιχειρεί, πράττοντας σοφά, να το υπερκεράσει με εικονογραφικά εφέ. Έτσι, έχουμε έναν πυροσβέστη ο οποίος αρχικά κυνηγά τους εναπομείναντες πιστούς αναγνώστες, προκειμένου να τους απαλλάξει από την καταστροφική επίδραση της ανάγνωσης. Ωστόσο, όλα αλλάζουν κάτω από την ευεργετική επίδραση του έρωτα και ο πυροσβέστης αλλάζει συνήθειες. Αντί να καίει τα βιβλία, τα διασώζει από την πυρά. Το βιβλίο, όπως και η μεταφορά του σε graphic novel, δεν στέκουν στον κραυγαλέο συμβολισμό, αλλά διεισδύουν με μαεστρία στις λεπτότερες αποχρώσεις της σχέσης του βιβλίου με τον αναγνώστη και την κοινωνία γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...