Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ο Captain Marvel του Jim Starlin


Captain Marvel #29 (Νοέμβριος 1973) 
Εξώφυλλο του Jim Starlin

CAPTAIN MARVEL: ΤΕΥΧΗ 25-33
(ΜΑΡΤΙΟΣ 1973-ΙΟΥΛΙΟΣ 1974)
JIM STARLIN

Το Μάρτιο του 1973 o μέγιστος σχεδιαστής-σεναριογράφος-δημιουργός Jim Starlin, πήρε ένα σχετικά αδιάφορο και μάλλον βαρετό ως τότε χαρακτήρα –του οποίου οι μέχρι τότε ιστορίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως απλοικό και σε σημεία ανούσιο sci-fi με υπερήρωες– και δημιούργησε ένα από τα κορυφαία comics όλων των εποχών, ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης, γράφοντας παράλληλα το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της 9ης τέχνης.




Το αξεπέραστο, απόλυτα εμπνευσμένο, κοσμικών διαστάσεων σενάριο, καθηλώνει με τη δυναμική του ακόμη και σήμερα, παραμένοντας αρυτίδωτο. Ας μη σταθώ μόνο εκεί, όμως. Διότι εκείνο που μένει περισσότερο από τα τεύχη αυτά είναι το ανυπέρβλητο storytelling του δημιουργού. Ο Starlin παίζει με τις δυνατότητες και τα όρια του μέσου με τρόπους που ελάχιστοι είχαν αποπειραθεί ως τότε. Η μυώδης, γεμάτη ενέργεια και εσωτερική ένταση παρουσία των σωμάτων-ηρώων του, τα αισθητικά άψογα γωνιώδη πρόσωπα καθώς και οι εικαστικά τέλειες, γεμάτες κίνηση χορογραφημένες σκηνές δράσης, αποτελούν πρότυπα απαράμιλλης σχεδιαστικής αισθητικής.



Όσο για τα μεγαλειώδη σκηνικά, καθώς και το στήσιμο των σελίδων (θαυμάζω ακόμη το γέμισμα των καρέ και την οικονομία του χώρου), θεωρώ πως θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από όλους τους σύγχρονους δημιουργούς.
Ο Jim Starlin, με το Captain Marvel του, έπλασε ένα ατόφιο αριστούργημα της 9ης τέχνης που, ακόμη και αν κάποιος σήμερα δεν ενδιαφερθεί να το διαβάσει (εξαιρετικά απίθανο!), δε μπορεί να μη χαζέψει και θαυμάσει κοιτώντας το...



Κλείνοντας, να σημειώσω ότι εξίσου μοναδική χαρακτηρίζεται και η παρουσία του Starlin σε 3 τεύχη του θαυμάσιου Master of Kung-Fu...

Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...