Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Οι ποιοτικές εικονογραφημένες εκδόσεις του παρελθόντος, επανέρχονται...


Μέσα στα πράγματα που θυμούνται με νοσταλγία οι άνω των 30 από την παιδική τους ηλικία, σίγουρα περίοπτη θέση έχουν τα κόμικς. Σε εποχές χωρίς υπολογιστές, video games, ιδιωτική τηλεόραση και βέβαια social media, τότε που βασική πηγή ψυχαγωγίας και ενημέρωσης ήταν τα περιοδικά και πιο συγκεκριμένα, τα εικονογραφημένα περιοδικά.
Τα τελευταία δύο χρόνια μια τάση αναβίωσης αυτών των χάρτινων ηρώων παρατηρείται από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Πιο χαρακτηριστική απ’ όλες, η επανέκδοση της αγαπημένης σειράς της Disney από τον όμιλο της «Καθημερινής», ενώ σημαντική προσπάθεια υλοποιείται και από την C&C Publications που επανέφερε στο περίπτερο τους θρυλικούς Μπλεκ, Μικρό Ήρωα και Μίστερ Νο.
Όλες αυτές οι εκδοτικές προσπάθειες υποκινούνται από ένα διψασμένο αναγνωστικό κοινό που ζητάει να ξαναδιαβάσει τους παιδικούς του ήρωες. Οι λόγοι; Κάποιοι θα μιλήσουν για μια γενικότερη αναβίωση εικονογραφημένων ηρώων μέσα από τις νέες χολιγουντιανές ταινίες και σειρές, άλλοι θα την ερμηνεύσουν ως μια προσπάθεια πρόσκαιρης απομάκρυνσης από τις προβληματικές και δυσάρεστες συνθήκες, για να ανατρέξουμε στο «αγνό» και «ρομαντικό» παρελθόν, πολλές φορές ίσως εξιδανικεύοντάς το. Εμείς, ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι εικονογραφημένες εκδόσεις του παρελθόντος είχαν μια ξεχωριστή ποιότητα και αυθεντικότητα, δίδασκαν ήθος, αξίες και πάνω απ' όλα σωστή γλώσσα. Αυτά είναι τα στοιχεία που τις καθιστούν ψηλά στις συνειδήσεις των αναγνωστών. Είναι δύσκολο να βρούμε τα στοιχεία αυτά στο σύγχρονο, εξελιγμένο αλλά «φλύαρο» και ανούσιο πολλές φορές περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Το ελπιδοφόρο είναι ότι παρότι η πλειοψηφία των αναγνωστών είναι οι άνω των 30, με τον καιρό νέοι αναγνώστες εμφανίζονται, υποκινούμενοι πολύ συχνά από τους πατεράδες ή παππούδες τους.
Αξιόλογοι καλλιτέχνες και δημιουργοί υπάρχουν και σήμερα για να στηρίξουν ανάλογες νέες προσπάθειες, το δύσκολο ωστόσο παραμένει πώς αυτές οι προσπάθειες μπορούν να καταστούν αν όχι κερδοφόρες, τουλάχιστον βιώσιμες για τους εκδότες. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι όσο θα υπάρχουν ποιοτικές δουλειές στο περίπτερο, νέες ή παλιές, θα υπάρχει πάντοτε και το ανάλογο κοινό που θα τις στηρίζει και θα τις ανταμείβει!

Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Κείμενο που δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Πολιτιστικές Διαδρομές" #10, της εφημερίδας "Νέοι Αγώνες", τον Δεκέμβριο του 2015.
Το έντυπο επιμελείται ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Κάπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...